Home > Vad är Janet Yellens planer som ny finansminister?

Vad är Janet Yellens planer som ny finansminister?

USA förbereder sig på stora förändringar. Idag svärs Joe Biden in som ny president i USA. Senare under handelsdagen håller han sitt första tal som ny president, men traders och investerare vet redan att Bidens administration kommer genomföra viktiga förändringar.

En av dem är att nominera Janet Yellen, tidigare ordförande på Fed, som ny finansminister. Hon ersätter Steven Mnuchin som ledde finansdepartementet under Trumps administration, och som ansvarade för stora förändringar landets dollarpolicy.

Vad gör finansdepartementet och varför är det viktigt för valutahandlare?

Som namnet antyder hanterar finansdepartementet landets finanser. De utfärdar bland annat skuld och hanterar regeringens konton, offentlig skuld och så vidare.

Det amerikanska finansdepartementets policy spelar en viktig roll i dollarns värde. Exempelvis utfärdare de rekordstora skulder förra året och finansdepartementets konto nådde kolossala summor. Om dessa dollar inte används i ekonomin blir effekten en högre dollar då utländska aktörer är nettoköpare av amerikansk skuld och behöver amerikanska dollar för att köpa den. Om finansdepartementet släpper finansiella medel i ekonomin för att finansiera olika projekt blir det en motvikt för processen. När USA betalar tillbaka sin skuld behöver de givetvis dollar, antingen nya eller gamla.

Vad kan vi förvänta oss från Yellen?

Yellen håller med Biden om behovet för mer finansiellt stöd, trots att hon samtidigt har uttryckt en oro angående de stigande skuldnivåerna. Om Yellen röstas in av Senaten som ny finansminister i USA kommer hon antagligen vända ryggen mot många av Mnuchins beslut.

För valutahandlare är det viktigaste hur finansdepartementet hanterar dollarn. Yellen är villig att låta marknadskrafterna sätta värdet på dollarn utan ingripande från beslutsfattare. Detta är inte överraskande då Yellen använde sig av liknande principer under hennes tid som ordförande på Fed.

Genom att välja Yellen, som på ett framgångsrikt sätt ledde Fed, skickar Bidens administration starka signaler till finansiella marknader. Med Yellen som ordförande av Fed kunde USA åtnjuta en av de längsta ekonomiska expansionerna i landets historia – något andra länder inte lyckades med under samma period.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.