Home > Morgonrapport: ”Vad blir fokus för marknaden denna vecka..?”

Morgonrapport: ”Vad blir fokus för marknaden denna vecka..?”

Förra veckan avslutades positivt och med en tom makroagenda fram till senare i veckan är vi nyfikna på vilket nytt ämne som ska blossa upp i fokus. Under natten har börserna i Asien försvagats märkbart med Kina-oro, vilket kan tynga den europeiska öppningen något, men i övrigt ser utsikterna goda ut framöver.

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens Analys

OMXS30 intradagsdiagram med 1h-staplar
OMXS30 intradagsdiagram med 1h-staplar

Även i fredags var utvecklingen i OMXS30 positiv och efter att ha avslutat dagen +0,33 % blev den sammanlagda uppgången förra veckan +2,37 %. Som vi nämnt tidigare ser det ut att finnas gott om utrymme på uppsidan även om man alltid ska vara beredd på att utvecklingen tar en paus för att hämta andan och vädra ut ett överköpt tillstånd. Vi ser dock endast små tecken på att uppgången efter brottet från intervallet varit för snabb. Om börsen fortsätter positivt i veckan kan vi räkna med att köpviljan bara blir större när de aktörer som varit mer inställda på en nedgång tvingas överge sin inställning och istället för att kämpa emot trenden väljer att hoppa på tåget. De senaste dagarna kan vi observera på intradagsdiagrammet hur OMXS30 har stigit raskt på öppning och under förmiddagen för att sedan stabiliseras under eftermiddagen.

I fredags steg Londonbörsen med 0,27 % medan Euro Stoxx 50 och DAX var precis över nollstrecket. I USA var det fullt fokus på Alibaba som steg smått otroliga 38 % över introduktionskursen på 68 dollar. I övrigt var det lugnt på statistikfronten och DJIA stängde upp 0,1 % men Nasdaq ner 0,3 %. Under fredagen lämnade kreditvärderingsinstitutet Moody’s några uppdaterade kreditbetyg. Ryktena om en nedgradering av Frankrike visade sig vara falska och Frankrike är kvar på näst högsta betyg Aa1, med negativa utsikter. Vad som kan leda till en förändring är enligt Moody’s ett skifte i regeringens förmåga att genomföra reformer för att stärka tillväxten och regeringens balansräkning. Även för Storbritannien kvarstod Aa1 med stabila utsikter, detta rapporterades efter Skottlands nej till självständighet, men Moody’s påpekade att styrkan i Storbritanniens kreditprofil inte hade förändrats nämnvärt i vilket fall. För amerikansk del bekräftade Moody’s konkurrent Fitch högsta betyg AAA för USA och skriver att dollarn utan tvekan behåller sin roll som världsvaluta.

Under helgen var det G20-möte där det samlade tillväxtmålet om över 2 % fram till 2018 vidhölls och flertalet åtgärder beslutades. Utöver detta enades gruppen om ett globalt investeringsinitiativ som ska bidra till ökade investeringar främst i infrastruktur. Indonesiens finansminister sa i samband med mötet att Asien kan behöva offra tillväxt när USA höjer styrräntan. För att undvika att kapital flödar till lägre risk i USA tvingas tillväxtmarknader höja räntan och därmed prioritera stabilitet framför tillväxt.

Under natten i Asien var det tydligt minus och bland annat har japanska Nikkei225 sjunkit 0,74 %, tillsammans med en nedgång i yenen, ett förhållande som annars brukar vara motsatt. HangSeng står på -1,33 %. Investerare väntar på kinesiskt PMI imorgon för att utvärdera om Kina saktar ner ytterligare.

Idag ekar makroagendan tom, amerikansk försäljning av bostäder för augusti väntas ha ökat 1 % och presenteras kl 16:00. En timme innan det talar Mario Draghi för EU-parlamentsutskottet om centralbankens senaste stimulansåtgärder och eventuella ledtrådar om framtiden kommer uppmärksammas. Senare i veckan kommer för svensk del Konjunkturinstitutets barometerindikator på onsdag. På torsdag presenterar SCB utlåningen till hushållen och skuldsättningsgraden efter augusti månad. På fredag kommer definitiv BNP från USA. Ukrainas president sa under söndagen att situationen lugnat sig märkbart även om det fortfarande är starka spänningar. Det återstår alltså att se vad som ska komma att bli fokus för veckans spekulationer. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Fredagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen avslutade veckan med lätt stigande index i likhet med de större aktiemarknaderna ute i Europa. Skottlands nej i folkomröstningen gav viss draghjälp såväl i Europa som i den inledande handeln i USA.

Vid stängning noterades OMXS30-index upp 0,3 procent till nivån 1.421,5. Aktier för 15,2 miljarder kronor omsattes.

Att skottarna röstade nej till självständighet gav ett visst lättnadsrally i pundet och ökade riskviljan bland aktiespekulanterna som oroat sig för effekterna av en annan valutgång.

Banksektorn drog mest i index i Europahandeln där bland annat Royal Bank of Scotland och Lloyds Banking Group – som hotat med att flytta sina huvudkontor om Skottland blev självständigt – klättrade. Även de svenska storbankerna visade framfötterna med Nordea i topp, upp 1,1 procent. SEB och Handelsbanken avancerade 1,0 respektive 0,9 procent.

MTG utmärkte sig i motsatt del av storbolagsindex med ett tapp på hela 6,3 procent. Ryska lagstiftare uppges har börjat arbeta på en lag som ska begränsa utländskt ägande i mediebolag till 20 procent, från tidigare 50 procent. MTG äger 38 procent i ryska CTC Media som en bit in i USA-handeln hade backat med ungefär 5 procent.

”Med tanke på att det är väldigt tidigt i processen, då lagförslaget ännu inte presenterats för en första reading, kommenterar vi inte i det här läget vad gäller innehållet i en potentiell lag eller utfallet. Vi beaktar alla aspekter över hur vi måste agera”, sade MTG:s presschef Per Lorentz till Direkt.

Även Boliden hade det kämpigt. Aktien tappade 2,4 procent till 116 kronor. ABG har sänkt sin rekommendation till sälj från tidigare behåll och riktkursen har justerats ned till 110 kronor.

Kinneviks aktie pendlade parallellt med att investerarna inväntade noteringen av e-handelsjätten Alibaba i New York, men handeln hade inte kommit i gång när Stockholmsbörsen stängde. Såväl Zalando som Rocket Internet är på väg till börsen och Alibabas mottagande i USA ger ytterligare ledtrådar i frågan om hur aktiemarknaden kommer att ta emot de bägge Kinneviksdelägda bolagen.

Hexagon gick ner 1,7 procent. Mätteknikbolaget har redovisat negativa engångseffekter från tidigare förvärv. Detta kommer att belasta resultatet i det tredje kvartalet 2014, med engångskostnader om cirka 17,8 miljoner euro.

Eolus Vind har undertecknat ett avtal som avser Region Skånes upphandling av vindkraftverk. Den totala ordersumman anges nu till 252 miljoner kronor och aktien steg 7,6 procent.

Semafo fortsatte ned och sjönk 5,5 procent. Aktien har tappat efter måndagens besked att den tagits bort ur Market Vectors Global Index. På fredagens metallmarknad backade guldpriset och handlades nära den lägsta noteringen sedan början av året.

Detta händer idag

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Börs: Financial Hearings arrangerar Öresund Investment Day i Lund

BÖRSSTATISTIK
– Melker Schörling AB: presenterar substansvärde
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Oniva: anmälningstid i nyemission avslutas

MAKROSTATISTIK
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: konsumentförtroende (est) september kl 16.00
– USA: försäljning befintliga bostäder augusti kl 16.00

CENTRALBANKER
– ECB: Mario Draghi talar inför EU-parlamentsutskott kl 15.00

MAKRO ÖVRIGT
– Riksbanken: SNS-seminarium om finanskrisen, vice riksbankschef Karolina Ekholm deltar kl 8.00

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.