Home > Vad dagens räntebeslut från RBA innebär

Vad dagens räntebeslut från RBA innebär

Den australiska centralbankens möte idag såg inga förändringar, vilket var enligt förväntan. Trots faktumet att den australiska dollarn (AUD) ligger ovanligt högt har RBA valt att inte förändra sin penningpolitik.

Penningpolitiken ser inte ut att påverka AUD:s styrka så mycket dock. Kombinationen av en lägre USD och högre råvarupriser har lett till att AUD har varit en av de valutor som har presterat bäst under COVID-19-krisen. Valutan har till och med gått bättre än euron, vilket kan ses av en minskning av EURAUD-paret, som rör sig närmare 1,60 efter att ha legat så högt som 1,96 i mars.

RBA, den australiska dollarn och vintern

Efter sex månader med pandemin har världen mer eller mindre lärt sig att hantera situationen. Ekonomierna är inte längre i farozonen att stängas ned, sjukhusen är inte längre överbelastade och leveranserna har anlänt. Läkare lärde sig vad som fungerade bäst mot viruset, och vi är nu bättre utrustade att hantera krisen. Men kampen är inte över.

Alla tittar nu på Australien och hur de kommer hantera viruset under vintermånaderna. Detta kommer fungera som ett riktmärke för resten av den utvecklade världen. Budskapet är tydligt – om Australien klarar av det kan även resten av den utvecklade världen klara av det.

RBA beslutade att inte förändra sin penningpolitik, vilket innebär att räntan och avkastningen på 3-åriga australiska statsobligationer inte förändras. Precis som andra stora centralbanker håller RBA räntan nära noll (just nu ligger den på 0,25%). Men, till skillnad från andra centralbanker (det vill säga Fed) var det ekonomiska stödet betydligt mindre. Till följd av det har M2 ökat, men inte lika mycket jämfört med det som sker i USA och i Euro-området.

Den australiska dollarn och den australiska ekonomin har gagnats av högre råvarupriser. Som en stor exportör leder ofta stigande priser till att även AUD ökar. Även Kina har återhämtat sig relativt snabbt från viruset. Kina ses som en av få ekonomier som har kunnat rapportera tillväxt under 2020, och de importerar råmaterial från Australien.

Trots allt detta möts RBA av en ekonomisk nedsaktning vars like de inte sett sedan 1930-talet. Arbetslösheten och underanställningen är fortfarande hög, löner och prispress är låg, vilket innebär att det nu är viktigt att erbjuda ekonomiskt stöd, och det kommer antagligen vara det under en tid framöver.

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.