Home > Vad du kan förvänta dig från dagens räntebeslut och presskonferens från ECB

Vad du kan förvänta dig från dagens räntebeslut och presskonferens från ECB

ECB-dagen är här, och marknadsdeltagare kan knappt vänta för att se vad centralbankens reaktion på de senaste händelserna kommer bli. Euro-paren förbereder sig på en förflyttning – sedan förra veckans stängning har EURUSD mer eller mindre suttit på samma nivå och väntar nu på riktning.

Och riktning kommer paret få idag då ECB sitter i en svår sits. Låg inflation, hög valuta och lägre inflationsförväntningar är ett par av de saker som ECB måste adressera idag, och troligtvis blir det ett duvaktigt budskap.

Kommer ECB ge ett duvaktigt budskap?

Även om ECB levererar ett duvaktigt budskap är det inte ett recept för en lägre euro. Den initiala marknadsreaktionen beror alltid på positioneringen inför händelsen, medan den sanna påverkan ofta dyker upp under de följande dagarna.

Rekordlåg inflation i Core-segmentet i Euro-området är något ECB inte kan ignorera. 0,4% är långt ifrån ECB:s mål på 2%, vilket gör det allt mer svårt för ECB att möta sitt mandat om prisstabilitet, vilket handlar om att skapa en inflation som ligger under men nära 2%. 0,4% är inte i närheten av 2%. Det vanliga sättet att lyfta inflationen är att leverera räntesänkningar och/eller fler lättnader.

Men hur kan ECB göra det nu när deras inlåningsfacilitet redan ligger under noll? Eller när deras andra två räntor, marginalfaciliteten och reporäntan ligger nära noll? Eller när det redan finns ett APP- och ett PEPP-program som garanterar mer kvantitativa lättnader inom den närmsta framtiden? Det är svårt att säga hur centralbanken kommer genomföra fler lättnader, och detta är en av anledningarna varför många marknadsdeltagare anser att centralbanken är ”omringad” inför dagens beslut.

EURUSD rör sig mot 1,20. Ja, den korrigerade till 1,18 efter ECB:s verbala ingripande, men har hittat köpare på varje dipp.

En högre valuta innebär ännu mer press på inflationen. Den senaste ökningen under pandemin innebär att inflationen kan gå ner ytterligare 0,2% under de kommande månaderna, och hotar därmed att närma sig 0.

Kommer ECB fortsätta ignorera dessa hot? Och om inte, hur kommer de reagera? Det får vi reda på om ett par timmar.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.