Home > Vad du ska titta på den här veckan – Marknadsuppdatering 27 december

Vad du ska titta på den här veckan – Marknadsuppdatering 27 december

Börsen är redo att se ytterligare uppgångar den här veckan när handlare återvänder efter julhelgen i jakt på en stark avslutning på året.

Här är en uppdatering

Den bredare aktiemarknaden stängde högre förra veckan och ett nytt rally för de stora indexen är troligt. Amerikanska futures är dock blandade, med Dow ner 0,03% medan S&P 500 futures och Nasdaq futures är marginellt upp.

Europeiska aktier stiger på måndagen, med det europeiska Stoxx 600-indexet upp 1,2% och DAX +0,04. Franska CAC 40 är upp 0,15 medan Italiens FTSEMIB har lagt till 0,28%. Storbritanniens FTSE 100 fortsätter att hålla nära stödet, cirka 0,02% ned.

Inom råvaror håller guld nära $1 810 per ounce, även om det finns press när dollarföretagen och aktierna tar upp en uppsida. Samtidigt sjunker oljan med 1,3% till $72,78 per fat.

Valutorna har dollarindexet upp 0,2% till 96,21, medan pundet fortsätter att hålla fast mot dollarn på $1,134 med +0,12%. Euron kämpar nära 1,131, cirka 1,12% ned mot den amerikanska dollarn.

I kryptovalutor är det totala börsvärdet upp 2,3% efter en helg med uppgångar på marknaden. Bitcoin fortsätter att hålla över $50 000, medan Ether är över $4 000.

Vad du ska se upp med den här veckan: Tomterally och nyheter om Omicron

Det finns inga större ekonomiska data och resultatrapporter den här veckan, men här är vad investerare kan vara intresserade av under de kommande fem dagarna.

Tomterally

Veckan kommer till stor del att domineras av investerares sentiment om de historiska rallyn som kommer under de sista dagarna av handelsåret, känt som tomterally.

Historiskt sett har aktierna ökat i genomsnitt 1,33% varje gång tomten kommer till marknaden, vilket händer ungefär 79% av gångerna.

Anmärkningsvärt är dock att analytiker har noterat minskad avkastning på kort sikt närhelst marknaderna har misslyckats med att ta sig upp under denna period, med höjdpunkter som björnmarknaderna 2000 och 2008.

Omicron-nyheter

Även om ett missat jultomte-rally kan signalera en baisseartad vändning tidigt på året, är en annan faktor som sannolikt spelar in och en att se upp med de nuvarande farhågorna angående Omicron-varianten. Stammen är enligt uppgift mildare än man tidigare trott, men den visar sig vara mycket smittsam. Marknaden har studsat på baksidan av Omicron-nyheterna och detta kan ännu inträffa denna vecka.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto