Home > Vad får aktierna att ligga så högt?

Vad får aktierna att ligga så högt?

2020 är inte över än, och mycket kan fortfarande hända. Som vi lärde oss från finanskrisen 2008-2009 och coronakrisen i mars sker korrigeringar på aktiemarknaden mycket snabbare och mer aggressivt än återhämtningar. Traders och investerare bör därför aldrig utesluta möjligheten att det ska ske en vändning, även om det bara finns ett par handelsdagar kvar av året. Det är inte slut än!

Man kan dock inte låta bli att undra – vad är det egentligen som får aktierna att ligga så högt? Varför köper investerare aktier till så höga nivåer, och när kommer detta upphöra? Enligt Bank of Americas Global Investment Strategy lär det inte ske någon gång snart. Faktum är att vi precis har sett ett rekord för inflöde under tre veckor till globala aktier.

Observera skillnaden här – vi pratar om globala aktier, inte bara amerikanska. Medan den amerikanska aktiemarknaden är den mest utvecklade återspeglar detta diagram samtliga marknader. Detta är med andra ord inte en unik situation för USA, utan det sker över hela världen. Investerare lägger alla sina medel i aktier.

Fler globala stödpaket förväntas komma nästa år

Alla ekonomier i världen tar emot stöd från både regeringar och centralbanker, oavsett om det rör sig om utvecklade ekonomier eller tillväxtekonomier. Så länge som billiga pengar fortsätter att genereras kan aktierna inte korrigeras på ett meningsfullt sätt, om det inte sker någon slags kortslutning, något oväntat – exempelvis negativa nyheter om pandemin, kring distributionen av vaccin, misslyckande att överföra makten i USA etc. Det är inte svårt att identifiera möjliga negativa scenarier.

Samtidigt ligger aktierna högre än de någonsin tidigare gjort. Även bostadspriserna i USA ligger högre än någonsin tidigare medan avkastningen på företagsobligationer aldrig har varit lägre, vilket även stämmer för bolåneräntorna i USA.

Allt detta gör det enklare för befolkningen och företagen att låna pengar. Investerare och nybörjare har aldrig tidigare haft tillgång till så billigt kapital som de har haft i år. Företagen har aldrig haft mer gynnsamma villkor när det kommer till finansiering och investeringar. Högre aktiepriser är ett resultat av lättnader inom penningpolitiken.

Det finns även utrymme för mer. Trots allt det som nämndes i denna artikel fokuserade Jerome Powells tal denna vecka på ”de extraordinärt osäkra” tiderna. Han belyste att den amerikanska ekonomin behöver flera år av låg ränta, och även kvantitativa lättnader.

På finansiella marknader är det ofta USA som leder vägen. Förvänta dig därför att denna trend kommer fortsätta om inget oväntat händer.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.