Home > Vad fick AUD att studsa och vad kan man förvänta sig av RBA:s beslut?

Vad fick AUD att studsa och vad kan man förvänta sig av RBA:s beslut?

Den australiensiska dollarn (AUD) är dagens främsta prestation, upp cirka 0,8% mot den amerikanska dollarn. Handlare förbereder sig för Reserve Bank of Australia (RBA) räntebeslut.

En av de stora händelserna i veckan som kommer är RBA:s beslut. Planerad till imorgon, är det stort för AUD-handlare, särskilt med tanke på att valutan är en av de mest översålda i G10 på sistone.

Australiens ekonomi är starkt beroende av kinesiska ekonomiska resultat. Eftersom en stor del av den australiensiska exporten går till Kina, är den kinesiska ekonomiska styrkan eller svagheten nyckeln till Australiens ekonomiska resultat.

Kanske är detta en av anledningarna till att den australiensiska dollarn har handlats med en så svag ton på sistone. Den kinesiska noll-covid-politiken ledde till att många restriktioner infördes, vilket skadade den australiensiska ekonomin och dess valuta.

AUD/USD studsar från horisontellt stöd

Förra veckan handlade allt om Federal Reserve i USA:s budskap om framtiden för federal funds-räntan. Centralbanken gjorde det glasklart att de inte kommer att tveka att höja räntorna inför stigande inflation långt över sitt mål.

Som sådan steg den amerikanska dollarn över hela linjen, med AUD/USD-paret som ett av de svagaste paren i valutavärlden.

Återigen erbjöd den runda 0,70-nivån starkt horisontellt stöd för paret. Medan marknaden gjorde en ny marginell låg, studsade den snabbt, vilket satte scenen för ett möjligt dubbelbottenmönster.

Men det är fortfarande tidiga dagar och en lång väg väntar. Det kan vara så att dagens studs inte är något annat än handlare som kvadrerar sina positioner i slutet av handelsmånaden för att bokföra vinster på sina shorts.

Vad bör handlare förvänta sig av RBA den här veckan?

Marknadsdeltagarna förväntar sig inte att RBA kommer att höja den officiella kontantkursen vid veckans möte. Anledningen till det är inflationen.

RBA har ett mål att hålla inflationen mellan 2%-3%. Medan den överordnade inflationen är 3,5%, ligger det trimmade medelvärdet inom RBA:s intervall, vilket inte pressar den att höja räntorna.

Nyckeln till australiska dollarhandlare kommer att vara RBA:s budskap. Dessutom kommer inflationen för det sista kvartalet 2021 att släppas tre veckor efter veckans uttalande, vilket kan vara nyckeln till framtida penningpolitik.