Home > Vad hände med USDJPY?

Vad hände med USDJPY?

Japanska yen (JPY) har varit frustrerande för många investerare i år. Den en gång volatila valutan köps och säljs nu i snäva intervall. Exempelvis är USDJPY det viktigaste JPY-paret och det köptes och sålds inom 18 pips igår.

Det är inte det att andra valutapar har genomfört större rörelser, men om vi använder ATR (Average True Range) för att kontrollera andra pars aktivitet märker vi något annat. Exempelvis var intervallet för AUDUSD igår 47 pip, med andra ord dubbelt så stort som USDJPY. Sen har vi USDCAD – 67 pips. För att inte nämna GBPUSD – 79 pip.

Alla stora USD-par hade ett större dagligt intervall än USDJPY. Och detta har varit en vanlig företeelse under 2020, trots pandemin.

Så vad hände med JPY, och varför har marknadens beteende för USDJPY förändrats så drastiskt?

USDJPY och korrelationen med amerikansk avkastning

Det första man bör titta på när man analyserar USDJPY-par är den amerikanska obligationsmarknaden. När avkastningen sjunker gäller detsamma för USDJPY. Motsatsen gäller när avkastningen stiger.

Lägre avkastning var ett tema på finansiella marknader även innan pandemin. Negativ avkastning är en framgångshistoria, och vi bör vänja oss vid det.

USDJPY är dock inte enbart beroende av räntorna i USA. Om det finns en sak som alla traders vet om finansiella marknader så är det att korrelationer existerar, tills de inte gör det längre.

Från ett fundamentalt perspektiv påverkade det nya ledarskapet i Japan inte USDJPY-paret. Många menar att korrelationen är för stark för att USDJPY ens ska reagera på viktiga politiska skiften. Den längsta sittande japanska premiärministern avgick trots allt, men vad hände med USDJPY? Inget.

Å andra sidan kan man argumentera för att faktumet att Abe avgick inte påverkade marknaderna. Han hade bara ett år kvar på sitt mandat och antydde flera gånger om en möjlig tidig pension.

För att tala en traders språk – USDJPY-paret ser ut att förbereda sig på något. Paret bygger energi för ett genombrott, oavsett om det blir tjurartat eller björnartat. Oavsett vilket ser det ut som att USDJPY eftersläpar något enormt jämfört med andra stora USD-par.

Senast som USDJPY bröt sin trend var år 2016, precis efter att Trump vann valet. Kan det vara så att det är det kommande presidentvalet i USA som USDJPY förbereder sig inför?

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto