Home > Vad händer denna handelsvecka?

Vad händer denna handelsvecka?

Detta är NFP-veckan (Non-Farm Payrolls) och återigen handlar allt om vad jobbdatan på fredagen visar. Detta blir dock en lite annorlunda NFP-vecka än vanligt av ett par anledningar. Bland annat blir onsdagen slutet på handelsmånaden, och på fredagen kommer troligtvis HICP-rapporten för Euro-området sätta ökad press på ECB och euron.

ECB:s Lagarde talar idag

Den enda relevanta händelsen idag är att ECB:s Christine Lagarde talar inför Europaparlamentet. Marknaden kommer troligtvis reagera på eventuella kommentarer om inflationen, vilket ECB tidigare har antytt att de noga bevakar. Troligtvis leder talet inte till stor marknadsvolatilitet, så förvänta dig inte för mycket.

Onsdagen blir den sista handelsdagen för månaden. Denna månad har handlar om den starka vändningen för USD-paren. EURUSD föll tillbaka till 1,16, GBPUSD till 1,28 och AUDUSD till 0,70.

Det kan vara så att investerare redan förbereder sig på årets huvudsakliga händelse – det amerikanska presidentvalet. Om så är fallet kan försäljningen av dollarn vända då investerare nu försöker ta ut sina vinster på deras korta positioner på dollarn, eller etablera nya positioner genom att öppna upp långa USD-trades. I båda fallen lär onsdagen innebära ökad volatilitet, framförallt under mitten av dagen.

Precis innan NFP på fredagen kan ECB ha problem. Inflationssiffrorna släpps för september månad, och ifall inflationen för Core-segmentet sjunker ännu mer (den senaste rapporten visade 0,4%) och kanske till och med når under 0, då måste ECB agera.

ECB har redan antytt att de vill ha mer flexibilitet i sitt inköpsprogram APP (Asset Purchasing Program) då detta program har hamnat på efterkälken relaterat till Fed:s inköpsprogram. Som alltid handlar det om hur folk uppfattar sakernas tillstånd, och marknaden kan känna att ett program som inleds med ordet ”Pandemic” av naturliga skäl är något temporärt. Detta är något ECB vill undvika, och med det i åtanke vill de uppnå samma flexibilitet i sitt PEPP-program som de uppnådde med sitt APS-program.

Allt sammantaget blir det en intressant vecka som avslutas med NFP-rapporten på fredagen. Medan vi väntar på det kommer nyheter om det amerikanska presidentvalet med största sannolikhet påverka dollarn.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto