Home > Vad händer efter valet?

Vad händer efter valet?

Tre dagar efter valet och vi vet fortfarande inte vem som blir USA:s nästa president. Kommer Trump vinna igen? Eller gör Biden Vita Huset demokratiskt?

Rösterna räknas fortfarande, och det är inte bara USA som följer valet utan hela världen. I och med USA:s aktiva roll i världen kommer dess ledarskap under de kommande fyra åren spela en viktig roll i många delar av världen.

Hittills har aktiemarknaden uppskattat osäkerheten. Det lutar åt att bli en Biden-vinst med en republikansk senat. Intressant nog är detta ett positivt resultat för IT-aktier. Det spända läget kommer troligtvis leda till att antitrust-rättegångar (vilket är ett stort problem för IT-företag) skjuts upp, och att skattehöjningar blir svårare att implementera.

Oavsett vem som vinner har dock USA allvarliga ekonomiska problem framför sig. För sin skull, och för hela världens skull, är det bäst att valet avgörs så fort som möjligt.

Ekonomin behöver byggas upp från grunden

Hela världsekonomin är i desperat behov av lösningar. Mycket arbete kommer behöva läggas på att reparera ekonomin, och var annars ska man börja om inte i världens största ekonomi?

Det finns redan snack om en kommande ”mörk vinter”. Vintern kommer lite senare i USA än i Europa, så det är mycket möjligt att vi kommer se något som liknar den andra våg vi har sett i Europa även i USA.

Samtidigt lider landet av enorm arbetslöshet. Trots den relativt ”stabila” arbetslöshetsgraden måste flera miljoner amerikaner förlita sig på arbetslöshetsersättning. Cirka fyra miljoner kommer snart inte längre ha rätt till ersättning, vilket kommer sätta vidare press på arbetslöshetsgraden.

Senare idag kommer NFP-rapporten för oktober. Fokus kommer ligga på permanenta jobbförluster. Om det inte finns någon vändning i sikte för denna trend kommer positiva nyheter i rapporten bli mindre viktiga.

Enligt en ny studie kommer 40% av alla restauranger och 66% av alla hotell behöva stänga ned framöver. Allt Fed kan göra är att låna pengar, men efterfrågan på lån är låg då företag inte är villiga att samla på sig fler skulder, oavsett på hur lång sikt lånen är. Även en miljon jobb inom resebranschen ligger i riskzonen.

Om en månad, den 11:e december, kommer regeringen även stänga ned. Det rådande valet är med andra ord bara en distraktion från de viktiga problem som måste lösas, oavsett vem det blir som vinner.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.