Home > Vad händer med Bitcoin?

Vad händer med Bitcoin?

Bitcoin befinner sig just nu i en långsiktig konsolidering som gör att många investerare funderar på vad som egentligen hände med kryptovalutans instabilitet?

Bitcoin var en gång i tiden den mest instabila marknaden och köps och säljs just nu mellan 7 700 till 10 400 dollar, vilket gör det svårt att spekulera angående prisändringar.

I nästan två månader nu har priset på Bitcoin inte klarat av att hålla sig över den magiska nivån på 10 500 dollar. Samtidigt ägde en annan halvering rum, vilket attraherade många köpare från den privata sektorn.

Möjliga förklaringar till Bitcoins konsolidering

Innan vi sätter igång är det värt att nämna att kryptomarknaden är en plats för både kortsiktiga spekulatörer (dvs. scalpers) samt långsiktiga investerare. De som siktar på att tjäna pengar på medellång sikt är troligtvis mindre aktiva på kryptomarknaden då de flesta privata investerare väljer att köpa Bitcoin och sen sitta på dem under relativt lång tid.

Marknaden drivs därför framförallt av kortsiktiga spekulatörer och de som sitter på sin investering. Då institutionella investerare fortfarande håller sig från att investera stora delar i Bitcoin drivs priset av kortsiktig handel, och eftersom privata investerares handelsvolym är relativt lätt skiftar inte priset så mycket.

En annan förklaring hittar vi i det ökade antalet konton av privata investerare på plattformen Robinhood. Detta fenomen kan vi inte bortse ifrån då plattformen erbjuder privata investerare möjligheten att investera i fraktionerade aktier (det vill säga en del av ett företags aktier för så lite som 1 dollar). Med andra ord avgör den privata investeraren hur mycket den vill investera i ett företags aktier, och mäklaren konverterar sedan detta till en fraktionsbaserad aktie.

Detta har inneburit att många nya investerare har blivit aktiva på aktiemarknaden, vilket lämnar Bitcoin och andra kryptovalutor med mindre likviditet.

Sedan halveringen tidigt i maj har priset på Bitcoin inte rört sig särskilt mycket. Det har helt enkelt konsoliderat på en rak linje, och i större tidsintervall formeras lägre höjdpunkter sedan den senaste toppnoteringen på 13 000.

Man kan även argumentera för att Bitcoin och amerikanska aktiemarknader har en direkt korrelation sedan pandemins utbrott. Istället för en diversifierande effekt i relation till en aktiemarknads portfölj har risken med Bitcoin ökat.

Det är viktigt att komma ihåg att kryptomarknaden är oreglerad. Prismanipulation bör därför inte heller räknas bort, men hittills har vi inte sett signaler på det på marknaden.

Ju mer pandemin påverkar världens ekonomier desto större blir behovet av likviditet, och de som äger Bitcoins kommer få det allt svårare att hitta en anledning att inte sälja sina Bitcoin.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto