Home > Vad händer med Bitcoin?

Vad händer med Bitcoin?

Bitcoin har sedan dess uppkomst skapat en revolution som vi aldrig tidigare har sett. Även dess största fans kunde inte förvänta sig den enastående ökning av värde när man tittar på Bitcoin mot USD. I december 2017 var en Bitcoin värd nästan 20 000 amerikanska dollar.

Bitcoins popularitet ledde till att kryptovaluta-industrin expanderade på ett sätt som få förutspådde. Flera tusen nya kryptovalutor dök upp från ingenstans, och alla hoppade vara nästa Bitcoin. Men det var de inte.

Bitcoin och investeringar

Precis som i verkligheten finns det inget som är riskfritt. Inte ens de mest pricksäkra riskhanterings-programmen klarar av att göra skottsäkra prognoser. Riskhantering handlar om hur man definierar risk och sen hitta de verktyg som bäst passar de investeringshypoteser som skapats.

I finansvärlden köper man ofta aktier när man köper risker. Andra traditionella ”riskfria” investeringar brukar vara den amerikanska centralbankens 10-åriga statskassa. Med andra ord: om du är ute efter risk, köp aktier – om du är ute efter att undvika risk, köp fonder. Men var passar Bitcoin in i detta?

Bitcoin attraherade spekulatörer och investerare tack vare sina stora svängningar. Möjligheten att tjäna 30% eller mer på en investering under en och samma dag låter trots allt lockande för många spekulatörer.

Men, samma stora svängningar kan även bli en förlust. De som köper Bitcoin med avsikt att äga valutan under lång tid ser ofta endast fördelarna – de väljer en långsiktig investering initialt och tillsätter sedan mer när den går ner, tack vare det långsiktiga målet de har i åtanke. De tror helt enkelt på valutan.

I investeringsvärlden har dock något förändrats för Bitcoin på sistone. Fram till Coronavirus-krisen sågs Bitcoin som ”digitalt guld” – en säker tillgång som investerare bör köpa när de vill diversifiera.

Bitcoin har dock, åtminstone hittills under 2020, korrelerat starkt med den amerikanska aktiemarknaden. Den verkar stötta en risk-on/risk-off-hypotes, precis som när investerare väljer att köpa och sälja aktier.

Förra veckan valde Paul Tudor att ställa sig bakom Bitcoin. Den kända investeraren avslöjade att han har 1-2% av sina tillgångar i Bitcoin, vilket var väldigt intressant för de som äger Bitcoin. Ett uttalande som detta kan trots allt innebära att institutionella investerare äntligen accepterar att Bitcoin är här för att stanna – som ett sätt att diversifiera sin portfölj.

Om detta är fallet eller inte kvarstår att ses, men om Bitcoin inte kan bryta sig ur denna korrelation med aktiemarknaden fortsätter det endast att vara en ”en-i-mängden”-investeringsmöjlighet.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto