Home > Vad händer med guldet?

Vad händer med guldet?

Utöver att guldet (XAUUSD) ser ut att nå över 1 800 dollar (just nu på 1 781 dollar) nåddes investerare nyligen av bisarra nyheter inom världen av gul metall. Guld är allmänt känt som en säker investering som skyddar investeringar och spelar en viktig roll i portföljer, framförallt i länder där befolkningen har förlorat förtroendet för penningpolitiska beslutsfattare.

Något ovanligt hände förra månaden, vilket ledde till att många började ifrågasätta anledningen bakom det hela. Under tre månader i rad (mer eller mindre sedan starten på coronavirus-utbrottet) har Schweiz levererat över 220 ton guld till USA. Man kan inte låta bli att undra – varför är det sådan brådska, då det plötsligt intresset förändrar en nästan årtionde lång trend?

Vem köper guld och varför?

Guld är den enda formen av pengar som har överlevt i flera årtusenden. Oftast har det fungerat som en växlingskurs och fram till 1971 års Nixon-chock ansvarade det för internationell prisstabilitet då världen kunde växla valutor mot guld vid det amerikanska finansdepartementet. När fönstret för guld stängdes började valutorna flyta fritt.

Så vad hände med priset på guld? Vem köper och varför?

Till att börja med vill investerare gärna diversifiera sina portföljer. Nuförtiden kan du äga fysiskt guld eller pappersbaserat guld. Fysiskt guld kan köpas på nätet, och säljaren håller guldet säkert i ett valv mot provision. Problemet är att under kriser som nu kan det vara svårt att nå sitt guld, oavsett om man vill behålla det eller sälja det.

Pappersbaserat guld handlar om att äga aktier i ETF:er som spårar guldgrävare över hela världen. Det är i princip att äga en del av ett guldproducerande företag, något som enkelt kan likvideras vid behov.

Centralbankerna köper också guld. Trots att guldet har förlorat sin status i centralbankvärlden efter att alla ekonomier slutat använda guldstandarden köper centralbankerna gärna guld och de som äger guldet.

Intresset av denna spännande gula metall från centralbankerna har gjort att många investerare blivit nyfikna och börjat undra varför centralbankerna så gärna håller i sitt guld? Exempelvis har Kina varit en stark köpare det senaste årtiondet.

Detta diagram kan hjälpa till att förklara varför. En snabbtitt på guldet sedan 1971 års Nixon-chock avslöjar att guldet har presterat bättre än alla andra stora tillgångsklasser, om man räknar med inflationen. Inflationsskyddet är den huvudsakliga anledningen till varför investerare föredrar guld – ingen annan tillgång genom historien har bevarat sitt värde så som guldet har.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.