Home > Vad händer nu med dollarn?

Vad händer nu med dollarn?

Det är lätt att se den extrema reaktionen på COVID-19-krisen som den amerikanska centralbanken hade. Medan penningmängden och institutionella marknadstillgångar växte från 2005 till 2020 har tillväxtgraden accelererat dramatiskt till följd av pandemin.

Ett diagram som den vi ser här nedantill ifrågasätter själva definitionen av en valutas styrka och värde. En grundkurs i ekonomi hade sagt att ökad penningmängd leder till minskat värde. Men dollarn har inte minskat i värde under dessa år – tvärtom.

Hur är detta ens möjligt? Svaret kommer från det privilegium som det innebär att äga världens reservvaluta. I och med detta ökar efterfrågan på dollar snabbare än vad finansdepartementet kan utfärda obligationer eller vad Fed kan skapa digitala dollar via program för kvantitativa lättnader.

Vem är det som lånar till USA?

Normala ekonomiska teorier stämmer för alla regeringar eller centralbanker som ökar penningmängden för att devalvera en valuta. Eftersom det inte finns ökad efterfrågan på andra sidan av ekvationen kommer valutan slutligen börja förlora värde.

När det kommer till USA och dollarn blir det annorlunda på grund av valutans status som världens reservvaluta. Andra valutor används också som reserver, som EUR och JPY, men inte i samma omfattning som USD.

Vem är det som lånar pengar till USA? Det är en sak att utfärda skuld så som finansdepartementet gör och en annan att hitta köpare av denna skuld. Dessa köpare är väl medvetna om diagrammet ovan, men de tror ändå att dollarn kommer behålla sitt värde över tid, vilket innebär att de köper skuld som är betecknad i dollar av finansdepartementet.

Kina och Japan köper över 33% av all amerikansk skuld. Detta är två länder som ansvarar för finansieringen av en tredjedel av de pengar USA behöver för att finansiera sitt underskott. Andra länder bidrar även men med en mindre andel. Exempelvis köper Storbritannien 4,7%, Brasilien 4,8% och Luxemburg 3,5%.

Vi kommer inte lista alla länder här för denna lista hade blivit allt för lång. Poängen är att det går att utfärda mer dollar, som vi har sett på institutionella marknadstillgångar, utan att dollarn ska förlora i värde. Förklaringen är ganska enkel – genom att utfärda ny skuld och hitta köpare för det kommer andra länder köpa det, vilket innebär att tillgången till dollar överskuggas av den starka efterfrågan.

Om efterfrågan är starkare än tillgången kommer dollarn stiga i värde. Det är precis det som har skett under de senaste åren – kom bara ihåg att EURUSD låg på 1,60 och GBPUSD nästan 2 för bara ett årtionde sedan.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto