Home > Vad innebär en ”blå våg” för finansiella marknader?

Vad innebär en ”blå våg” för finansiella marknader?

Kapitoliumet i USA togs efter chockerande händelser av Trumps anhängare igår. Medan detta är farligt då det hotar demokratin, är det även intressant då det visade sig att aktiemarknaden inte kunde bry sig mindre.

Faktum är att Dow Jones, ett av de viktigaste aktiemarknadsindexen stängde rekordhögt igår. Detta har ytterligare lagt kol på den eld som återspeglar hur många traders och investerare uppfattar det som att marknaden är frånkopplad från verkligheten.

Detta må vara fallet, men marknaden kan trots allt ha rätt. Efter omröstningen i Georgia vann demokraterna kontrollen över även senaten. I princip innebär detta att de kan få igenom den politik de vill få igenom, utan att behöva kompromissa.

Köp amerikanskt – aktier, obligationer, valuta – allt ska bort!

Grön energi, investeringar och insatser på arbetsmarknaden

Marknaden har höga förväntningar på den blåa vågen. Trots utlovade skattehöjningar för företag och höginkomsttagare förväntas den övergripande politiken under demokratiskt ledarskap framförallt handlar om investeringar och insatser på arbetsmarknaden.

Majoriteten av investeringsprojekten förväntas inom infrastruktur, och den nya administrationen avser även att satsa mer på gröna energiprojekt. Mer specifikt finns det en plan på en investering beståendes av 2 biljoner dollar i grön energi, med målet att göra USA:s elektricitetsproduktion kolfri år 2035.

Alla marknader var inte lika glada över resultatet i Georgia. IT-sektorn exempelvis var mindre nöjd då de utlovade skattehöjningarna kommer påverka sektorns lönsamhet. Hårdare lagstiftning hotar även potentiell tillväxt, så Nasdaq 100, IT-indexet, tog ett par steg tillbaka igår.

Medan det ser ut som allt är prissatt på marknaden innebar gårdagens händelser att det fortfarande finns en bra bit kvar innan överföringen av politisk makt är avklarad. Till följd av det är risken att gårdagens händelser kan komma att upprepa sig.

Gårdagens händelser och hur marknaden reagerar visar återigen varför investeringsvärlden är så svår. Att köpa aktier medan demokratin hotas är bara rimligt om man tar en titt på helhetsbilden, nämligen att efter den 20:e januari så kommer en ”blå våg” svepa över landets politik, med större fokus på tillväxt och jobb.

Under en dag glömde USA bort allt som hade med pandemi att göra. Detta visar hur mycket USA har förändrats under de fyra åren med Trump som president.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.