Home > Vad kan man förvänta sig från ECB på torsdag?

Vad kan man förvänta sig från ECB på torsdag?

ECB:s möte i september ligger runt hörnet då vi om två dagar kommer få höra vad centralbanken tycker om den låga inflationen. Förväntningarna är från vissa håll duvaktiga och från andra håll hökaktiga, och i denna artikel kommer vi ta en titt på vad olika marknadsdeltagare förväntar sig från ECB.

Innan vi går in på detaljerna är det värt att ta en titt på diagrammet nedan. På detta diagram ser man de finansiella förhållandena i både Euro-området och i USA. Medan lättnaderna tydligt kan synas i USA är det inte riktigt lika tydligt i Euro-området. Om man som investerare letar efter en förklaring för den höga växlingskursen för EURUSD blir detta uppenbart. ECB har släpat efter, och gör det fortfarande.

Är det dags för en förändring?

Scenarier för ECB-mötet

För de som tror på ett hökaktigt budskap kommer ECB troligtvis ignorera inflationsutvecklingen. Mer specifikt kommer deras utlåtande vara tjuraktigt för den gemensamma valutan om de anser att den låga inflationen är temporär och orsakat av övergående effekter.

Men vad kommer de säga om växlingskursen? ECB kan komma att tona ned det senaste verbala ingripandet från chefsekonomen Philip Lane och säga att de inte riktar in sig mot en specifik växlingskurs och därmed inte kan göra något åt det. Punkt slut.

De som ligger åt det mer neutrala hållet tror att ECB kommer leverera ett blandat budskap. De kan signalera att de är öppna inför att utöka PEPP-programmet, eller att de är redo att justera sin tieringmultiplikator, men utan att varken ha ett hökaktigt eller duvaktigt budskap.

För de som tror på ett duvaktigt utlåtande förväntar de sig att ECB kommer göra det tydligt för marknadsdeltagare att de inte kommer tolerera låg inflation då den nu hotar att nå under 0. De kan då uttrycka en oro över växlingskursen och hur den försvårar ECB:s åtgärder att få inflationen att nå målet. De kan även då signalera att deflation är en risk, och att de därför måste agera så fort som möjligt.

Av dessa tre scenarier, om man tar de finansiella förhållanden i Euro-området i åtanke, låter det mest sannolikt att ECB kommer leverera ett utlåtande som ligger mellan neutralt och duvaktigt. Under presskonferensen lär Lagarde grillas av pressen med frågor angående inflation, ränta och vad banken kommer vidta för åtgärder.

Därför är det inte helt och hållet upp till vad ECB kommer göra på torsdag, utan snarare om vilka signaler de skickar ut. Oavsett vilket kan vi förvänta oss ökad volatilitet för euron.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto