Home > Vad ligger bakom silverprisets stadiga ökning?

Vad ligger bakom silverprisets stadiga ökning?

2020 kommer gå till historien som året som coronavirus-pandemin förändrade hur samhällen fungerar. För investerare är det året då guldet nådde rekordhöga nivåer över 2 000 dollar.

Guldinvesterare har länge hoppats att den gula metallen skulle öka i värde. Guld används för att säkra upp mot inflation, och med tanke på den låga inflationen i USA låg guldpriset länge lågt. Men nu när Fed signalerar för extrema lättnader har inflationsförväntningarna byggts upp igen, och guldet reagerade som man kan förvänta sig.

Guld är inte den enda alternativa investeringen som är tillgänglig för investerare. Silver är en annan ädelmetall som har stigit under 2020 men ligger fortfarande långt ifrån rekordhöga noteringar.

Insikter från silvermarknaden

Silvret har alltid setts som ”fattigmannens guld” och varit ett sekundärt alternativ när man tittar på alternativa investeringar för att skydda portföljen från inflation. 2020 har hittills varit ett spektakulärt år för silverinvesterare – priset på silver har stigit från 11 dollar i mars 2020 till nästan 30 dollar.

Som alla andra råvaror påverkas priset på silver av tillgång och efterfrågan. Silver över och under jord bevakas noga för att få fram ett estimat för priset på silver. Den spektakulära prisökningen i år har inget att göra med produktionen eller med förändringar i tillgång och efterfrågan. Istället har det haft att göra med efterfrågan från investeringsvärlden.

Efterfrågan på silver började öka år 2019. Precis som guld, som steg under sommaren 2019, har silvrets plats bland professionella investerare ökat under de senaste åren. Men priset på silver följde inte guldpriset, istället återhämtade det sig enbart i år.

Den större efterfrågan på säkra investeringar gjorde att silvret och andra alternativa investeringar blev mer attraktiva. Det blev ett bra val för professionella investerare som ville diversifiera sina portföljer men ändå bibehålla sitt kapital.

Världen av alternativa investeringar är en fascinerande värld. Den primära anledningen varför någon skulle vilja investera i guld, silver eller trä är för att de vill diversifiera sin portfölj och skydda sig mot inflation. Detta innebär att trendlinjerna är mindre viktiga, det viktigaste är att tillgångarna skyddar portföljen.

Men när en investering levererar 200% avkastning på mindre än ett kvartal börjar man undra var denna inflation som alla är så rädda för egentligen är? I och med att inflationen inte varit särskilt drabbande innebär det att ökningen av silver och guld är ett resultat av att inflationsförväntningarna stiger – och det räcker för att skapa en stark efterfrågan.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto