Home > Vad ligger framför oss på valutamarknaden denna vecka?

Vad ligger framför oss på valutamarknaden denna vecka?

Den nya administrationen tar över denna vecka. På onsdag inleder USA:s nya president, Joe Biden, sina fyra år som president. Händelserna på Kapitolium i början på året visar att han har ett land som är djupt delat, och en av de största utmaningarna för Bidens administration blir att förena landet.

Trumps arv består av konflikter, både interna och externa, men också ett högre handelsunderskott trots tariffer på produkter från exempelvis Kina. Till följd av det utlovar Biden-eran bli en vändning till mer normala tider, som under Obamas åtta år som president.

BOC och ECB utannonserar sina penningpolitiska beslut

Från ett penningpolitiskt perspektiv är detta den första veckan på det nya året med viktiga händelser. På onsdag utannonserar Kanadas centralbank (BOC) sin penningpolitik, och en dag senare gör ECB detsamma.

Den kanadensiska dollarn och euron har varit de två valutor som har ökat mest under 2020. Efter att oljan hamnade i negativa territorier förra året har den kanadensiska dollarn vänt tillsammans med oljepriset. Även euron vände, från 1,07 till över 1,23 mot dollarn.

Hittills under handelsåret har båda dessa valutor tagit ett par steg tillbaka. EURUSD ligger exempelvis nu på 1,2070, med en nedåtgående trend, trots faktumet att penningmängden i USA växer snabbare än någonsin tidigare.

Aktiemarknaden i USA är stängd idag på grund av Martin Luther King-dagen, så fokus hamnar på London-sessionen. Dollarns nya trend, som kan ses på många valutapar, kan inte ses på aktiemarknaden. Förra året rörde sig aktiemarknaden och dollarn i perfekt negativ korrelation. Ju högre aktiemarknaden steg, desto mer sjunk dollarn. Under detta handelsår har vi inte sett röken av denna korrelation. Är det möjligt att vi kommer se en högre dollar under 2021, och ännu högre aktiemarknadspriser?

Ja, det är det. Traders har tidigare exempel som de kan titta på. Sedan härdsmältan på aktiemarknaden 2020 har den japanska aktiemarknaden stigit med över 70%. Samtidigt har JPY ökat. Vi bör därför inte överraskas om vi ser något liknande med dollarn under 2021.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.