Home > Vad ska man ha i åtanke när man köper och säljer schweiziska franc?

Vad ska man ha i åtanke när man köper och säljer schweiziska franc?

En av de mest populära valutorna på Forex är schweiziska franc (CHF), mycket då valutan länge har ansetts vara en säker valuta. Schweiz status som neutralt land har attraherad flöden från hela världen, framförallt från delar av världen där inflationen är hög.

De som vill skydda sina pengar brukar därmed placera en del pengar i Schweiz långsiktigt. Och när geopolitiska händelser har negativa konsekvenser och leder till en riskaversiv miljö är CHF en av de mest populära valutorna.

EU

Det första att ha i åtanke när man pratar om Schweiz är EU. EU har varit och är deras huvudsakliga kommersiella partner, och de har en speciell relation.

Förändringar inom penningpolitiken i EU påverkar även CHF. Det lättaste sättet att hålla sig uppdaterad vad gäller sådana förändringar är att bevaka växlingskursen för EURCHF. Hög volatilitet på denna växlingskurs brukar antyda att det sker makroekonomiska förändringar mellan de två ekonomiska regionerna.

Schweiz centralbank

Den schweiziska centralbanken (SNB) är en av de mest aktiva centralbankerna på valutamarknaden, och de är aktiva på ett unikt sätt.

Först och främst är det en privat institution. För det andra har de aktier på den schweiziska aktiebörsen. För det tredje ingriper de konsekvent för att försvaga den inhemska valutan.

När man köper och säljer schweizisk franc bör man komma ihåg att en stark organisation med enorma resurser står bakom en svag valuta. Dessutom äger de utländska tillgångar och deltar i ett flertal utländska företag. De ingriper på så sätt genom att köpa utländska valutorna för att betala för dessa deltaganden på marknaden.

Negativ ränta

En annan sak som återspeglar den nära relationen mellan EU och Schweiz är den övergripande penningpolitiken. Båda använder sig av negativ ränta, men Schweiz håller sin ränta på -0,75% medan inlåningsfaciliteten i Euro-området ligger på -0,5%.

Negativ ränta påverkar swappavtal som betalat för genom långa CHF-positioner. Med andra ord representerar negativa byten en kostnad för investerare som köper och säljer i större tidsramar med en förväntan att den positionen ska hållas öppen i flera månader.

Sedan finanskrisen 2008-2009 har CHF stadigt handlats med en budton. Om det inte vore för SNB hade EURCHF-kursen antagligen legat betydligt lägre.

Ha detta i åtanke nästa gång du köper CHF. SNB kan vara den enhet som ligger på andra sidan av bytet.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto