Home > Vad sker härnäst efter EURUSD – 1,25 eller 1,15?

Vad sker härnäst efter EURUSD – 1,25 eller 1,15?

EURUSD inledde årets sista handelsvecka med en budton. Från det ögonblick då marknaderna öppnade på måndagen har valutaparet inte slösat någon tid utan istället hotat att slå höjdpunkterna som sattes 2020.

Denna tid under året (tiden mellan jul och nyår) är en av de svåraste handelsperioden. Det är inte många banker som är öppna och väldigt få institutionella spelare är aktiva, vilket leder till att marknaden ibland inte rör på sig alls. Amerikanska terminspriser försökte nå högre under måndagens öppning, vilket satte igång en risk-on-rörelse då president Trump skrev på COVID-19-avtalet.

Medan den amerikanska dollarn ser ut att gå på knäna återspeglar EURUSD-paret inte bara dollarns svaghet utan även eurons styrka. Andra euro-par har också presterat starkt, så man kan säga att euron har stärkts mot andra valutapar.

Vad kommer 2021 innebära – 1,25 eller 1,15?

1,25 möjligt men ECB tittar på

I augusti i år ingrep ECB på grund av oron över en stark EURUSD-kurs. Från detta ögonblick har oron över växlingskursen varit ett stående inslag på ECB:s utlåtande och presskonferenser. Kursen har ändå stigit konstant och nådde över 1,20-nivån, vilket var det som gjorde att ECB ingrep verbalt från början. Man kan säga att det var av god anledning.

Det finns inte mycket politisk risk i Euro-området under 2021. Med ett Brexit-avtal på plats elimineras handelsspänningar mellan EU och Storbritannien. Dessutom återspeglar återhämtningsfonden en solidaritet som aldrig tidigare skådats. Slutligen innebär vaccineringskampanjen en enhetlighet i Europa då länder tillsammans kämpar mot pandemin.

Valutan bör givetvis återspegla alla dessa makroutvecklingar. Om man adderar det aktuella överskottet bör man inte överraskas om kursen når 1,25 förr eller senare.

Det enda problemet med de faktorer som vi har nämnt hittills är att de var likadana när EURUSD låg på 1,15 tidigare i år, och till och med 1,18. Den stora frågan är nu – hur mycket är för mycket för EURUSD?

Kursen återspeglar både eurons styrka och dollarns svaghet. För att vi ska få se en vändning måste antingen dollarn ändra kurs, vilket innebär att den amerikanska aktiemarknaden är nära en topp, eller att euron vänder kurs oberoende av den amerikanska dollarn.

När marknaderna öppnar nästa måndag har 2021 redan börjat. De riktiga flödena kommer börja positionera sig för året, och vi kommer se den sanna naturen bakom EURUSD-kursens styrka.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.