Home > Vad var det som fick den kanadensiska dollarn att röra på sig?

Vad var det som fick den kanadensiska dollarn att röra på sig?

Under gårdagen handlade allt om den kanadensiska dollarn (CAD) då investerare förberedde sig på tre viktiga ekonomiska rapporter som oftast påverkar valutan. Det rörde sig då om den kanadensiska centralbankens penningpolitiska utlåtande, råoljelager och OPEC-mötet (Organization of Petroleum Exporting).

Dessutom skulle försäljningsdata över tillverkning släppas i början av den nordamerikanska sessionen, och denna data förväntades stiga 9,2% efter att ha fallit dramatiskt föregående månad. Denna lavin av ekonomisk data skapade snäva intervall på CAD-paren, och många par översteg inte 150 pip i intervallet under den senaste handelsmånaden.

Här är en snabb granskning av dessa händelser, deras påverkan på CAD och hur marknaden reagerade.

OPEC-mötet

Joint Ministerial Monitoring Committee (JMMC) höll ett virtuellt möte och belyste de senaste förändringarna på oljemarknaden och bekräftade förbättrade marknadsförhållanden. Då ekonomier över hela världen har börjat öppna upp igen förväntas den extra oljan absorberas av högre efterfrågan.

Sammantaget levererade OPEC ett hökaktigt budskap angående oljemarknaden och oljepriserna, vilket även innebär ett hökaktigt utlåtande för CAD med tanke på att den kanadensiska ekonomin har ett stort fokus på energi och att den kanadensiska oljeindustrin anställer många människor. Dessutom är oljerelaterade produkter, och olja i sig, en stor del av den kanadensiska exporten, framförallt till USA.

Amerikanska oljelager

De amerikanska oljelagren visade sig vara betydligt lägre än förväntat. Investerare följer noga utvecklingen av råoljelagren i USA i och med att Kanada är en stor exportör – ju större lager desto mer baisseartat är det för CAD då det antyder att den amerikanska ekonomin behöver mer olja från Kanada.

Data över de amerikanska råoljelagren presenteras utan de som återfinns i Strategic Petroleum Reserve, och det visade en nedgång på 7,5 miljoner tunnor under veckan som avslutades den 10:e juli 2020. Med andra ord ökar efterfrågan när den amerikanska ekonomin återhämtar sig. Detta innebär att det är hausseartat för CAD.

Försäljning inom tillverkningen

Medan detta är en ledande indikator för ekonomisk hälsa (visar det totala värdet av försäljningar av tillverkare) är det en eftersläpande rapport – 45 dagar efter månadsslutet. Därför hänvisar gårdagens data till maj 2020, vilket är lite för långt borta för att ha ekonomisk relevans idag.

Men, datan var bättre än förväntat då den visade på 10,7% jämfört med förväntningarna på 9,2% – hausseartat för CAD.

Kanadas centralbanks penningpolitiska utlåtande

Kanadas centralbanks penningpolitiska beslut är alltid lite av ett wild card. Detta är en centralbank som gärna överraskar investerare genom att höja eller sänka räntan när ingen förväntar sig det.

Men, denna gång signalerade de inga förändringar. Även den kanadensiska ekonomiska prognosen förbättrades sedan det senaste mötet och CPI (konsumentprisindex) förväntas återhämta sig och konvergera mot målet på 2% inom de närmsta två åren. Detta är hökaktigt för CAD.

Vad hände med CAD-paren?

CAD ökade generellt sätt – AUDCAD (sjönk med 100 pip), EURCAD (sjönk med 140 pip), USDCAD (sjönk med 100 pip), GBPCAD (sjönk med 150 pip).

För en gångs skull fungerade en fundamental analys.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto