Home > Vad vi kommer hålla utkik efter under dagens FOMC-redogörelse och presskonferens

Vad vi kommer hålla utkik efter under dagens FOMC-redogörelse och presskonferens

Handelsveckans stora händelse sker idag. FOMC-redogörelsen och efterföljande presskonferens kommer skapa instabilitet på världens finansmarknader. Investerares fokus handlar om så kallad ”plot projection” (det vill säga hur den amerikanska centralbanken förväntar sig att räntan ska utvecklas under de kommande två åren) och om möjliga förändringar i de åtgärder som de hittills har genomfört för att bekämpa den ekonomiska chock som orsakats av coronaviruset.

Yield Curve Control (YCC) av Fed?

Rykten på marknaden indikerar att Fed idag kommer signalera att ett av deras mål under lågkonjunkturen är att kontrollera räntenivåerna. Problemet hittills har varit att FX-marknaden och aktiemarknaden (exempelvis Nasdaq) har upplevt en V-formad återhämtning, och rädslan är att räntan börjar komma ikapp. Vad händer om 10-Y-obligationsräntan återhämtar sig på samma sätt som AUDUSD eller Nasdaq?

Om vi tittar på vad Fed planerar kan man argumentera för att de redan har börjat ingripa med att låsa ned räntekurvan, vilket förklarar divergensen mellan marknaderna. Ändå är investerare delade angående vad Fed kommer signalera – aktiva åtgärder för att kontrollera räntenivåerna eller en vänta och se-metod?

Bilden ovan ger en klarar bild av hur kurvan rör sig och varför förväntningarna ligger på Fed att ingripa. Om historien har rätt kan en centralbank inte påverka slutet på en räntekurva, men de kan försöka – exempelvis så som Mario Draghi försökte under sin tid som ordförande på ECB.

Det kräver stora finansiella ansträngningar och mycket tid för att implementera ett sådant program. Om något har Fed lärt investerare en värdefull läxa. Underskatta aldrig hur långt de är villiga att gå.

Efter finanskrisen 2008 introducerade Fed kvantitativa lättnader. Detta kritiserades starkt på den tiden, men idag är det ett populärt penningpolitiskt verktyg. De har satt samman ett stödpaket på 4 biljoner amerikanska dollar för att slås mot coronaviruset, och i och med det har de tagit sig in i områden där många inte trodde att Fed skulle ta sig. Men, detta är en kris av ett slag vi aldrig tidigare skådat, och investerare bör därför inte utesluta unika åtgärder.

Den senaste gången som de 5- och 30-åriga kurvorna såg ut som ovan var 2016. Fed förberedde sig då på att strama åt sin penningpolitik. Diagrammet idag förklarar därmed (vissa) investerares förväntningar.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto