Home > Vad vi tar med oss från ECB-mötet i juli 2020

Vad vi tar med oss från ECB-mötet i juli 2020

Den främsta händelsen denna vecka för finansiella marknaden var gårdagens ECB-möte. Även om ingen förväntade sig en förändring i de penningpolitiska villkoren finns det alltid en potential för skarpa marknadsrörelser när en av de mest aktiva centralbankerna i världen gör sina utlåtanden.

Räntebeslutet och den efterföljande presskonferensen gav inte något nytt. Till följd av de påverkades inte euro-paren och EURUSD, det mest representativa paret, förflyttade sig ett intervall som var lägre än 30 pip under mötet.

Men, vissa saker är värda att prata om i relation till ECB-mötet i juli 2020.

Duvaktiga kommentarer från Lagarde

Euron var väldigt hausseartad inför ECB-mötet. Till skillnad från tidigare tillfällen då den köptes och såldes i snäva intervall dagarna innan mötet inleddes denna vecka med optimism sedan tidigt på måndagen.

EURGBP, EURAUD, EURJPY och EURUSD – samtliga förflyttade sig högre tidigt under veckan och konsoliderades sedan sina nivåer under ECB-mötet och presskonferensen.

Vi kan därmed säga att euron förflyttade sig under ECB-veckan, men den gjorde det innan mötet. Det visade sig att ECB:s budskap redan var prissatt på marknaden, och budskapet från Lagarde var duvaktigt. Dessa kommentarer, som hade att göra med deras PEPP-program, påminde marknaden om bankens uppdrag och flexibilitet.

Den duvaktiga tonen är intressant med tanke på att euron steg i maj på ett motsatt sätt. När ECB utannonserade sitt nya program, vilket är en åtgärd för att lätta de finansiella villkoren, steg euron i och med att investerarna välkomnade beslutet. Nu borde reaktionen ha varit den motsatta, men marknaden förflyttade sig inte. Hur kommer det sig?

Svaret på både hur euron köps och säljs och den bristande reaktionen på ECB:s budskap hittar vi i att EU-rådets möte äger rum över helgen. Faktum är att det inleds idag, och diskussionerna pågår hela helgen med ett beslut om återhämtningsfonden efter att marknaderna har stängts.

Medan marknaden förväntar sig positiva resultat, vilket förklaras av hur euron har stigit, motsätter sig vissa norra medlemsländer, exempelvis Nederländerna, den nuvarande implementeringen av planen. Mer specifikt finns det medlemsländer som inte håller med om hur medlen ska fördelas, om det ska vara via bidrag eller lån. Det finns en stor skillnad mellan dessa metoder, och denna helg får vi reda på svaret.

Till dess kommer antagligen euro-paren inte förändras särskilt mycket.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto