Home > Vägen mot återhämtning efter pandemin

Vägen mot återhämtning efter pandemin

Det som verkade vara en temporär nedsaktning av ekonomisk aktivitet, följt av hopp om en V-formad återhämtning i utvecklade länder, har långsamt blivit en långsam och ojämn väg mot ekonomisk återhämtning.

Världen har gjort allt den har kunnat för att bekämpa coronavirus-pandemin, men det har kostat i form av sysselsättning, problem för företag och en lågkonjunktur.

Igår fick marknadsdeltagare veta att den amerikanska ekonomin nådde en topp i februari 2020 och sen efter det, i mars, gick in i en lågkonjunktur. Detta är ingen överraskning, men det är nu officiellt – världens största ekonomi befinner sig i en lågkonjunktur. Med det sagt lyckades aktiemarknaden radera alla förluster för året.

Det går inte särskilt bra för resten av världen heller. Tecken på att detta är mer än bara en ekonomisk nedgång kan synas på horisonten. BP (British Petroleum) utannonserade häromdagen att de kommer säga upp 15 000 anställda. Och andra företag över hela världen i alla kategorier och i alla storlekar gör samma sak.

Maj månads jobbrapport i USA visade på blandade uppgifter. Medan antalet nya jobb slog rekord kan det kontrasteras med ett ökat antal arbetslöshetsanmälningar. 19,6 miljoner förlorade jobb på grund av coronavirus-pandemin är mer än dubbelt den skada som orsakades av finanskrisen 2008-2009. Det tog världen flera år att återhämta sig den gången – hur lång tid kommer det ta denna gång?

Vad världens ekonomier har framför sig

Stora finansiella underskott ser ut att formeras på horisonten. Många regeringar i den utvecklade världen har tagit sitt ansvar och lättat på finansiella villkor. Globalt kreditskapande och penningcirkulationsökning har använts till följd av pandemin.

Men ekonomin har drabbats värre än många förväntade sig. Ja, viss ekonomisk data har sett bättre ut än väntat, men bara tack vare att vissa ekonomier hävt en del av restriktionerna.

För att få en korrekt bild måste vi vänta och se hur världsekonomin klarar sig utan restriktioner, och sen jämföra med tidigare data. Detta är det enda sättet man kan gå till väga för att verkligen se den påverkan som coronaviruset har haft.

Inflation är ett sannolikt problem vi kommer möta. Trots monetära och finansiella policyåtgärder är det svårt för konsumenter att spendera de pengar som de får lov att låna. Företagen är rädda för att långa tills vi har en klarare bild av vad som kommer komma härnäst.

Om vi ser en andra våg av infektioner kan vägen mot ekonomisk återhämtning ta ännu längre tid.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto