Home > The Value Investor v.04 Kopparbergs revisited

The Value Investor v.04 Kopparbergs revisited

För bra precis två år sedan köpte jag mina första aktier i Kopparbergs Bryggeri. Mitt case var att man växte lönsamt, det finns uppenbara skalfördelar i bryggerinäringen och Brexit-omröstningen skulle väldigt sannolikt vinnas av nej-sidan. Idag återstår kanske ingen av dessa faktorer. I alla fall inte i sin helhet. Brexit är verklighet och det finns ingen som vet hur det kommer att sluta, Kopparbergs har meddelat att man börjar slå i kapacitetstaket i nuvarande anläggningar och tillväxten har bromsat in. Vid en första anblick så är det inte mycket som tilltalar även om aktien står klart lägre än förr men som vanligt finns det mer att upptäcka när man tittar närmare.

Min rek på Kopparbergs här på Tradingportalen utgick förstås från vad som var känt då, i början av juli 2017. Man hade släppt en förvånandsvärt stark Q1-rapport i maj och mycket verkade som om man nu hade tagit sig ut ur brexit-skuggan i och med att pundet hade repat mod. Vädret blev kort därefter mycket dåligt för årstiden i Nordeuropa och det visade sig i nästa kvartalsrapport att man mest stod och stampade. Än värre blev det i Q3-rapporten i höstas där man visade på tappad försäljning i senaste kvartalet (man redovisar väldigt sparsamt pga sin NGM-listning) och man fortsatte att skylla på pundet. Det sistnämnda lite udda kanske eftersom pundet inte var direkt lägre än andra halvan av året innan. Snarare var det alltså deras valutasäkringar som löpte ut och drog ned resultatet ytterligare.

 

I måndags publicerades en intervju i podden Investeraren där VD Peter Bronsman berättade en hel del matnyttigt om bolagets planer. Intervjuer och detaljerad information hör dessvärre till ovanligheterna då företaget som sagt är väldigt tystlåtet, men att han ställer upp nu visar nog på att man inte är nöjd med aktiekursen som fortsatt ner senaste tiden. Vi fick bl.a. veta att man nu slutat med valutasäkringar, storsatsar på varmare länder med mer förutsägbar försäljning än deras huvudmarknad Storbritannien, i första hand Sydeuropa och Australien, samt att man kikar både mot bortre Asien och, vilket redan var känt, USA genom Walmart.

Allt detta är förstås goda nyheter, men det finns många faktorer att beakta. För en värdeinvesterare har Kopparbergs flera tydliga styrkor men även en del svagheter:

 • Man är erkänt duktiga på att positionera produkten i premiumsegmentet vilket ger fina marginaler både för Kopparbergs och för lokala distributörer.
 • Produkten är internationellt mycket gångbar och man kan efter introduktion på en ny marknad i regel sälja mycket bra efter att kunderna har provat första gången.
 • Man breddar sortimentet hela tiden och kan på detta sätt trycka ut mer försäljning till befintliga kunder.
 • Aktien är idag vid 180-190 kr historiskt ganska lågt värderad (PE 21).

Det är alltså tydligt att mig att Kopparbergs står stadigt emot konkurrensen men det finns samtidigt vissa orosmoln som man inte ska missa:

 • Kopparbergs har vuxit utanför Nordeuropa men expansionen går oerhört sakta trots samarbetsavtal med bryggerijättar och drömkunder som Walmart.
 • Kopparbergs har flera storsäljare på Systembolaget men man har även tappat en del i rankingen.
 • Man har marknadsfört orten Kopparberg mycket starkt och detta försvårar mer rationell tillverkning nära kund och genom licensbryggning.
 • Företaget är väldigt valutaberoende även om man kommer att göra mer inköp i pund i framtiden. En stärkt krona slår tungt på resultatet.
 • Man kommer att tvingas investera i produktionskapacitet om man ökar försäljningen om man inte vill lägga ut denna hos andra.
 • Man har haft en jättesuccé med Kopparkeg i Storbritannien de två senaste somrarna men var uppenbarligen helt underskattat efterfrågan, vilket kanske kan ursäktas första året men knappast andra året. Detta tyder som jag er det på en överdriven försiktighet hos ledningen.
 • Företaget, eller i varje fall VD, har en tendens att blicka tillbaka på aktiens fina utveckling på 20 år och talar mycket och länge om sina trogna aktieägare och ser ingen anledning att byta lista från NGM vilket omöjliggör institutionellt ägande.

Sammantaget är bilden idag mer mixad än i somras varför jag håller mig ganska neutral till aktien men tror fortfarande att man kommer att kunna komma tillbaka om man spelar sina kort rätt. Det känns efter veckans intervju som att företaget insett tidigare misstag i valutasäkringar och alltför stort beroende av Storbritannien. Det är i varje fall sannolikt att man lyckas med satsningarna i de stor länderna och i så fall kommer vinsten och aktien att stiga rejält med tiden.

Som jag skrev förra veckan är de bolag som kommer tillbaka sådana vars ”case” är intakt och det är uppenbart att Kopparbergs är det- vädret kan man inget göra år och valutakurser kan man bara försöka påverka med säkringar, men det finns ingenting idag som tyder på att bolagets produkt skulle vara mindre attraktiv. Söt, alkoholdryck i snygg och välkänd förpackning är ingen dagsslända.

Jag sålde en stor del av mitt innehav efter Q2 och fortsatte att sälja i början av januari när jag istället köpte Cherry. Idag äger jag mycket lite och det är mest för att ha koll på företaget. Jag väljer att avvakta åtminstone över Q4-rapporten den 22 februari tills jag bestämmer mig om jag ska öka. Det är förstås inte osannolikt att denna blir svag och aktien tar ytterligare stryk.

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto