Home > The Value Investor v.05 LVMH revoir

The Value Investor v.05 LVMH revoir

LVMH, som jag rekade i somras, är ett av mina fem stora innehav. En hel del vatten i form av rapporter har runnit under broarna sedan dess och det kan vara dags för en uppdatering. I torsdags kväll lämnade man helårsrapporten och den var mycket trevlig läsning, vilket också halvårsrapporten i somras och försäljningsrapporten för Q3 var i höstas (man lämnar bara fullständig rapport hel- och halvår). Även analytikerkonferensen efteråt var mycket intressant och jag rekommenderar en lyssning för den som är intresserad av bolaget (dubbas på engelska, klicka högst upp till höger).

På många sätt är LVMH som ett godståg som bara rusar fram utan att störas av någonting i omgivningen. Bredden i deras portfölj är enorm vilket gör att så länge människor med tillräckligt bra ekonomi vill förgylla tillvaron med mode, dryck och väskor så kommer bolaget att tälja guld. På sätt och vis påminner koncernen lite om företag som Coca-Cola och Porsche. Visst kan man tillverka en bättre väska än Louis Vuittons eller bättre parfym än Christian Dior men dessa och deras andra varumärken är uppbyggda under väldigt många år, i vissa fall under flera sekler, och det gör att så länge de vårdas så kommer kunderna att betala rejält för dem. Louis Vuitton har förstås inte monopol på den typ av väskor som de tillverkar, men de har monopol på märket Louis Vuitton.

Aktien reagerade positivt på rapporten och är på de sju månaderns sedan jag skrev upp 13 % och den steg med 33 % under 2017. Under året ökade vinsten (oräknat förvärv) med 18 %, omsättningen med 13 % och det fria kassaflödet med 20 %.

Väldigt imponerande siffror men väl i linje med bolagets utveckling på senare tid. Det visar också att det finns goda skäl till aktiens uppvärdering och att dess PE runt 25 är högst rimligt. Men kanske än mer intressant är att trenden är starkt positiv inom samtliga segment och på alla geografiska marknader. Det är ingen enskild marknad eller liknande som drar upp helheten. Det skiljer stort, klockor ökar men måttligt medan Louis Vuittons ”Fashion and Leather Goods”, vilket är ungefär halva företaget, ökade omsättningen med 21 % och vinsten med otroliga 27 %, men ingenting andas svaghet.

Flera väldigt intressanta fakta kom fram under analytikerkonferensen bl.a. att det är de dyraste produkterna hos LV som ökar mest i efterfrågan. Detta gör att man kan höja priserna eftersom man är väldigt försiktig med att höja produktionen för att inte äventyra märkets exklusivitet. Som VD Bernard Arnault vidare påpekade är Louis Vuitton det enda märket i branschen som helt kontrollerar sin egen försäljning med egna butiker, egen mycket begränsad onlineförsäljning (på de största marknaderna) och aldrig någonsin säljer via outlets eller reor. Allt säljs till fullpris. Alltid.

Bland de mindre positiva saker som framkommit senaste halvåret kan nämnas att cognacsproduktionen har slagit i taket. Hennessy står för halva produktionen av cognac i världen och efterfrågan i framförallt Kina är för hög för att man ska hinna med att producera denna exklusiva dryck. Problemet är förstås att man måste lagra drycken länge innan den släpps. Liknande problem har man haft med champagnen där man dock trevligt nog kan öka produktionen snabbare. Det finns förstås värre problem man kan brottas med än att kunderna köper för mycket, men det har hämmat försäljningen utan tvekan.

Hur man än letar är det svårt att hitta några skäl till oro förutom den vanliga- lågkonjunktur eller större globala kriser. Under terrorvågen i Frankrike tappade LVMH en hel del turistförsäljning på en marknad som står för 10 % av bolaget idag. Detta är förbi men kan förstås återkomma. Dessa faktorer är dock ingenting som skulle förstöra den långsiktiga affären. Historiskt kan vi se att aktien alltid går ner när det blir oro i världen, inte minst när Kina är på tapeten, men kommer alltid tillbaka när det lugnar sig.

Själv sitter jag lugn i båten och är glad att jag ökade förra året på lägre nivåer. Troligen äger jag fortfarande denna aktie om tio år.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto