Home > The Value Investor v.07 Kan GIG ”disrupta” branschen?

The Value Investor v.07 Kan GIG ”disrupta” branschen?

Det sägs ju att de som tjänade pengar på guldruschen i Kalifornien under det sena 1800-talet inte var de som vaskade guld utan de som sålde utrustningen till guldletarna. Detta brukar användas för att försvara case i bolag vars verksamhet är att understödja andra i branschen snarare än att delta i den traditionella affären. Jag själv t.ex. köpte 2005 dåvarande Boss Media som levererade till bettingindustrin med precis denna motivering, vilket i just detta fall inte blev så lyckat. Som alla regler på börsen finns det förstås både en hel del sanning och en del som inte stämmer. På samma sätt som guldruschen inte blev någon bra affär för de flesta men det fanns några som tjänade mycket mer på guld än spadar så är det ingen garanti att sälja till andra i en het bransch skulle vara det mest lönsamma.

Det norska men i vanlig ordning maltabaserade Gaming Innovation Group (bra presentation av bolaget och senaste rapporten finns här) har som mål att kunna serva hela värdekedjan för igamingbolag (”bettingbolag”) och genom sin närvaro ”överallt” t.o.m. kunna ta hela intäkten/vinsten för spelare när dessa väljer bolagets tjänster rakt igenom. Det förstnämnda är de ingalunda ensamma om, t.ex. Cherry (se tidigare rek) och många andra slåss om kunderna men i det sistnämnda är de faktiskt ensamma idag.

Bolaget brukar förklara sin affärsmodell med att någon söker efter ett casino på deras affiliatesnätverk (affärsområdet GiG Media) och leds antingen till en helt extern operatör eller till en som använder GiG:s plattform (GIG Core som är det molnbaserade navet i hela verksamheten och säljs till runt 35 externa kunder med mycket gott resultat hittills). Plattformen används i sin tur också av GiG:s egna operatörer (inom GIG Gaming). GIG Gaming liksom externa kunder får (i alla fall när den startar i vår) sina odds och spel från deras spelutvecklingssegment GIG Sports and Games.

Man kan alltså i alla fall snart behålla hela värdekedjan om kunden ovan via GIG:s affiliates går till GIG:s operatörer; t.ex. RIZK, Guts och Superlenny. Men mer sannolikt är förstås att man kan serva de olika delarna av sektorn med fina egna marginaler oavsett vilka tjänster som kunderna väljer. Det är uppenbart av tillströmningen av kunder till framförallt GIG Core att bolaget har ett attraktivt erbjudande och senaste kvartalet fick man i mycket hård konkurrens Hard Rock International som kund, vilka bl.a. håller på och startar om Trump Taj Mahal under eget märke i Atlantic City (även Catena Media, se förra veckans krönika, har fått dem som kund) och bygger vidare på en betydande onlinenärvaro. Detta är förstås en kvalitetsstämpel.

Jag äger inte GIG eftersom jag har en avvaktande inställning överhuvudtaget till bolag som inte visat vinst. Jag har dock haft det under uppsikt en längre tid, inte minst för att Optimizer Invest som är huvudägare i Catena Media är största ägare, och caset är utan tvekan intressant inte minst när man driver affiliatesverksamhet med god marginal och har en attraktiv plattform man levererar till operatörer. Investeringscaset står dock och faller som jag ser det om man börjar gå mot lönsamhet nu eller om man av olika skäl inte når dit än på ett tag.

Många aktieägare brukar med visst fog framhålla att GIG:s resultat tyngs rejält av att man p.g.a. norska regler måste ta kostnader ”upfront” som deras konkurrenter i bl.a. Sverige periodiserar eller helt enkelt inte skriver av alls för närvarande. CTM skrev t.ex. av 1,4 MEUR på sina förvärv i sin betydligt större affiliatesverksamhet medan GIG skrev av 4,3 MEUR. Även när man jämför hur konstader behandlas i svenska operatörer som t.ex. LeoVegas (som jag äger) och MrGreen sänks GIG:s redovisade resultat idag rejält pga att man tar kostnaderna tidigare. Naturligtvis är förhoppningen, inte heller utan fog, att lönsamheten kommer att förbättras när dessa kostnader är tagna.

Hemvisten på Oslobörsen har ifrågasatts länge av bl.a. dessa skäl men även för att en notering i Stockholm vore långt mer naturlig hemvist för ett bolag med denna inriktning. Ledningen har hittills svävat på målet om detta. Det förekommer även andra spekulationer om uppköp när bolaget har en fin kassa och obligation att utnyttja och skulle kunna komma in i Stockholm bakvägen den vägen. Det är förstås omöjligt att bedöma sannolikheten för detta men det känns inte troligt att man fortfarande är listade i Norge om fem år.

GIG har idag utan tvekan mycket som talar för sig. Inte minst har man en stor del av intäkterna genom revshare (procent på kundens spelöverskott), inte bara för affiliatesverksamheten (74 % är revshare, resten ”paid”) utan även via GIG Core, något som måste anses klart positivt för lönsamheten på sikt på en växande marknad. Veckans Q4-rapport andades optimism och var utan tvekan mycket stark med nästintill fördubbling av både omsättning, bruttoresultat och EBITDA, till allra största delen genom organisk tillväxt. NDC (nya förmedlade spelare) inom GIG Media ökade med starka 18 % Q/Q, även GIG Core växer som sagt och byggs ut för att klara även riktigt stora kunder och GIG gaming har lanserat ”Highroller.com” som har tagits emot väl på marknaden. Man har även genomfört flytten till sitt nya högkvarter på Malta. Nettoresultatet visade vinst på 2,8 miljoner euro men på helåret fortsatte man att gå back, dock med mycket måttliga 418 000 euro.

Allt går dock inte GIG:s väg. Holland är dessvärre ett problem då deras stränga nya regler angående marknadsföring m.m. kommer att sänka GIG:s intäkter. GIG Games and Sports och GIG Gaming fortsätter att dra ned resultatet utan någon vändning som syns i siffrorna.

Aktien har stått och stampat länge mellan 4,50 och 5,50. Den steg först på rapporten i veckan men föll senare tillbaka. Jag tror lite förenklat att marknaden kräver att bolaget fortsätter att växa som tidigare men också lyckas vända detta till vinst och kassaflöde. Mycket talar idag för att man står i begrepp att göra detta nu och det skulle kunna vara ett bra tillfälle att hoppa in. Själv väljer jag dock att avvakta tillsvidare men följer utvecklingen.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto