Home > The Value Investor v.12 Tveksamt informationsvärde i insidersälj

The Value Investor v.12 Tveksamt informationsvärde i insidersälj

Alla som har investerat i aktier under lång tid har nog varit med om ungefär följande. Du äger en aktie som har gått riktigt bra och du tror fortsatt på detta case. Plötsligt meddelas att VD, CFO eller annan insynsperson har sålt en del av sitt mycket stora innehav. Blixtsnabbt fylls chattsidor och twitter med kommentarer om hur negativt detta är och ett tydligt tecken på att sämre tider står för dörren. När börsen öppnar faller aktien lydigt minst 5 %. Under månaderna därefter fortsätter företaget att utvecklas alldeles utmärkt och aktien stiger vidare.

Jag tror att det finns en stor övertro på insiderhändelsers betydelse för aktien. Framförallt finns en övertro på att försäljningar har ett informationsvärde i paritet med köp. Detta gör att många säljer bort sig i halvpanik på information som är helt ointressant för företagets och därmed aktiens långsiktiga utveckling.

En gammal regel är att det finns massor av anledningar att sälja en aktie men bara en att köpa den. Jag tror att detta är något som glöms bort när marknaden, inte minst de mer lättrörliga delarna av den, reagerar på försäljningar från insiderpersoner. Insiders kan både köpa och sälja och man tror sig se ledtrådar utifrån båda men de är i grunden två olika saker.

Köper man en aktie så tar man av sina privata pengar som man kunnat göra vadsomhelst med och köper aktier i det företag man jobbar på enbart med ett syfte- man vill tjäna pengar. Visst kan en ny VD känna pressen att äga aktier i bolaget och vara tvungen att köpa men för alla andra insynspersoner, oavsett om de arbetar i företaget eller är storägare sedan tidigare, köper för att tjäna pengar. Eftersom dessa personer vet mer om hur bolaget egentligen går än vi utomstående är det rimligt att tolka dessa köp positivt och forskning ger visst stöd för detta.

När man säljer kan däremot skälet vara vilket som helst. Vi utomstående har ingen aning om hur personens tankar går. Man kan behöva pengarna till vad som helst- betala av på krediter man har tagit för att finansiera sina köp, snabbt täcka en skatteskuld, betala privata saker, finansiera andra investeringa och sprida sina risker m.m.

Den som vill kan förstås säga att det är irrationellt att sälja en aktie man tror ska gå upp för att t.ex. betala en skatteskuld istället för att låna pengarna. Jag har dock svårt att förlika det påståendet med hur människor fungerar i verkligheten. Har man redan stora lån vill man kanske inte ta fler krediter för att man ogillar skuldsättning. Även om man vet att bolaget går utmärkt så kan ju inte ens den mest insatte veta hur aktien kommer att gå på kort sikt, dvs när man behöver pengarna. Företagets utveckling kan vara hur stark som helst men det går aldrig att veta hur marknaden kommer att reagera på t.ex. nästa rapport eller på allmän konjunkturoro. Även om rapporten blir stark kan aktien falla för att den bortskämda marknaden ville se ännu mer.

När insiders har sålt och det kommer dåliga nyheter under följande månader blir det en självuppfyllelse som liknar myten att man blir ”lite sjuk” av vaccin. Denna myt kommer av att en del människor är på väg att bli sjuka av någon helt annan anledning när de går och vaccinerar sig. När de dagen efter känner sig dåliga så sätter de ihop de två utan att det finns något verkligt samband. På samma sätt kopplar man ihop försäljningen med de dåliga nyheterna och får stöd för sin misstanke att personen sålde för att han visste hur det skulle gå. Det kan förstås finnas ett samband med försäljningen men det kan också vara en slump.

Den forskning jag har hittat ger också betydligt större stöd för korrelation mellan köp och positiv aktieutveckling än tvärtom. Samtidigt finns det som sagt fall där insynspersoner passar på att sälja för att de känner till negativ information. Problemet är att vi inte vet vilka gånger det är så och vilka gånger som försäljningen inte har något informationsvärde alls. Därför är risken uppenbar att man säljer bort sig och går miste om fortsatt uppgång.

Ett ganska aktuellt exempel i en aktie jag har skrivit om tidigare här och fortfarande äger är när huvudägaren Optimizer Invest sålde en del av sitt innehav i Catena Media i mitten av september. Bolaget hade kvar lejonparten av sitt innehav efter ”placingen” och berättade att de var tvungna att sälja för att finansiera ett annat köp. Chattsidorna och finanstwitter fylldes genast med domedagsprofetior. Marknaden handlade lydigt ned aktien direkt med runt 10 % på denna info och inom ytterligare någon vecka hade aktien gått från 86,50 före beskedet till 74 kr, dvs -15 %.

Den följande kvartalsrapporten blev sedan mycket stark och aktien utvecklades som synes ovan mycket väl under månaderna som följde. Att döma av diskussionerna på aktiechattsidor var det dock många som sålde sina innehav på just denna information och gick miste om en sextioprocentig uppgång.

Ett annat exempel var när framförallt amerikansk affärspress i våras skrev väldigt mycket om hur insiders sålde i stor omfattning. Detta sågs av många som ett tecken på att nu var den långa uppgången över och det var dags att ta hem vinsterna. Som väl alla vet så stämde detta inte det minsta, de amerikanska börserna står klart högre idag än för ett år sedan. Inte minst har de berömda FAANG-aktierna rusat. Men om man tittar på deras insiderhistorik under det senaste året så har samtliga aktier en mycket kraftig övervikt av sälj mot köp, även om man rensar bort alla optionslösen och automatiska försäljningar och bara tittar på ”vanlig” försäljning. Gott om chanser att göra bort sig genom att följa statistiken m.a.o. Nedan visas Netflix indiderhandel senaste året:

 

Andra gånger har det som sagt lönat sig att följa insiders när de säljer, men eftersom man inte kan veta när det kommer att löna sig bör man vara väldigt försiktig med att sälja enbart på denna typ av information. Undantaget kan kanske vara när t.ex. VD plötsligt utan någon förklaring säljer nästan hela sitt innehav eller när många insiders på kort tid säljer betydande poster men det är  sällan sådana saker sker. Att sälja på en eller två insiderförsäljningar man inte har någon aning om varför de sker är långt ifrån de faktorer som ska påverka ens beslut om man ägnar sig åt värdeinvestering.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto