Home > The Value Investor v.15 Sälj eller minska i Facebook

The Value Investor v.15 Sälj eller minska i Facebook

Jag försöker som många andra att inte grubbla i efterhand när jag sålt eller inte köpt en aktie men det finns några fall som känns jobbiga, t.o.m. några år i efterhand. Även om jag t.ex. var väldigt negativ till Fingerprints långsiktiga potential så var det uppenbart under sommaren 2015 att sannolikheten för att aktien skulle fortsätta uppåt var väldigt hög givet det momentum både aktien och bolaget hade just då. Jag valde istället att börja vänta på nedgången och istället börja skriva om varför jag trodde det. Eftersom jag tack vare ett långt intresse för Apple hade god koll på branschen så borde jag ha spekulerat lite i FING har jag tänkt så här i efterhand.

Det jag dock mest ångrar, och som ligger betydligt mer i linje med min värdeinvesteringsfilosofi, är att jag inte förstod Facebooks potential när den börsnoterades. Detta berodde delvis på att jag aldrig varit medlem, men det beror minst lika mycket på att jag inte såg den enorma kommersiella potentialen för att sälja data som deras extremt snabbväxande användarskara försåg dem med helt gratis dygnet runt, året runt. En faktor är utan tvekan att jag som många andra lurades av att Mark Zuckerberg, som skulle behålla oinskränkt makt i bolaget, och andra i ledningen hela tiden talade om att deras mål inte i första hand var att tjäna pengar utan att koppla samman människor och annat lull-lull. Därtill kom att jag trodde väldigt mycket på övergången från desktop till mobilt. Detta skedde också med buller och bång och Facebook som först snavat flera gånger lyckades galant med detta när de till sist insåg att det var där som framtiden låg. Never underestimate a resourceful idiot! 🙂

En sista anledning till att jag inte köpte var att det spekulerades mycket kring vilket stort säljtryck det skulle bli efter IPO:n och inte minst när de olika inlåsningsperioderna löpte ut under månaderna efteråt och att bolaget ökade antalet sålda aktier med 25 % precis inför premiären. I detta fick jag rätt i och för sig då aktien snabbt började falla likt Telia under veckorna efter IPO. På två månader sjönk aktien från initiala 38 dollar till under 20 och de flesta var överens om att börsintroduktionen var ett gigantiskt misslyckande.

Därefter bar det dock i princip bara uppåt i nu snart sex år. Aktien har tiodubblats från botten till den 1 februari då den handlades på 193 dollar. En otrolig resa på bara några år då man förutom att stadigt öka antalet aktiva användare till idag runt två miljarder har köpt succéföretag som WhatsApp, Instagram och Messenger samt kultbolag som Oculus och man gjorde förra året en vinst på otroliga 16 miljarder dollar.

Även om man säljer sig som en plattform för samverkan och annat larv så är man idag ett annonsbolag precis som Google som utan några som helst skrupler har låtit falska nyheter florera fritt, inte minst i det amerikanska presidentvalet 2016, och sålt sina användares data till företag och organisationer för enorma summor. Gång på gång har VD fått gå ut i pressen och be om ursäkt för diverse övertramp på användarnas integritet och lika många gånger har detta skyllts på ett ”misstag”.

Nu har verkligheten uppenbarligen kommit i kapp Facebook. Företaget Cambridge Analytica som bl.a. arbetade för Trumps kampanj med väldigt fula metoder blev redan 2014 påkomna av med att ha laddat ner inte bara användardata för de som använt deras app utan alla dessa personers facebookvänner. Facebook lade mer eller mindre locket på efter en försäkran från bolaget om att alla data raderats och det var först för några veckor sedan som detta avslöjades att dessa data förstås inte alls hade raderats. Skandalen har sedan vuxit dag för dag. Risken är uppenbar att detta bara är toppen av ett isberg vilket skulle skada företagets rykte permanent.

Jag tror inte att Facebooks affärsmodell är omedelbart hotad av detta och aktien kan mycket väl komma att snabbt hämta sig från den tjugoprocentiga nedgång som skett de senaste veckorna med hjälp av starka kvartalsresultat. Vad som dock är helt säkert som jag ser det är att risken i aktien har ökat rejält. Facebooks hela affär går ju ut på att de kan samla in data och sälja detta utan några som helst restriktioner utöver vad de skriver i sina långa användarvillkor som ingen läser.

 

Skulle lagstiftarna i USA efter denna veckas många förhör av Zuckerberg i olika utskott bestämma om tvingande regler för sociala mediers verksamhet, t.ex. ett uttalat samtycke för att dela någon som helst information med tredjepart är effekterna på Facebook lika stora som svåröverskådliga. Detta lovade man för övrigt en amerikansk myndighet redan för flera år sedan men det har man uppenbarligen inte hållit. Som en jämförelse bestämde Apple redan på Steve Jobs tid att man skulle göra sin kund till kung över sina data. Sålunda måste man aktivt godkänna att Apple tar del av ens användardata för att förbättra operativsystemet och varje typ av information som tillverkarna av externa appar eller innehavarna av webbsidor vill ha tillgång till, t.ex. var man befinner sig, måste också godkännas varje gång eller genom att man godkänner att det sker tillsvidare. Apple affärsidé är ju inte att sälja data utan att sälja en upplevelse som kunden uppskattar och detta ligger förstås bakom dessa regler, men det är viktigt att tänka på att Apple på detta sätt går miste om mycket stora intäkter.

Även om Facebook förstås skulle kunna verka och ha hälsan även under nya lagar så skulle intäkterna helt klart påverkas och, kanske mest dramatiskt för aktien, värderingsmultipeln som idag är 29 skulle troligen sjunka direkt det blev sannolikt att sådana lagar kommer. Zuckerberg meddelade också häromdagen att skandalen kommer att få en ”betydande inverkan” på vinsten. Ovanpå detta har man föga förvånande förlorat användare pga skandalen. En undersökning gör gällande att var tionde amerikansk användare har tagit bort sitt konto vilket om det är ens i närheten av sanningen förstås vore väldigt illa. Att risken idag är för stor gör att jag, rätt eller fel, avstår aktien idag och hade jag ägt hade jag sålt allt eller det allra mesta idag.

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto