Home > The Value Investor v.16 Rapportspecial

The Value Investor v.16 Rapportspecial

Vi har kommit in i rapportsäsongen och tre av de aktier som jag har rekat har lämnat sina Q1:or. Eftersom en helt del frågetecken har skingrats och värderingarna har förändrats radikalt för flera av bolagen sedan rapporten så kommer här mina kommentarer och utsikter inför våren och sommaren för dessa bolag som ju också samtliga är betydande innehav för mig.

Först ut av de bolag som jag har köprekat var LVMH (se senaste inlägget här) som bjöd på en väldigt stabil rapport. Bolaget rapporterar endast försäljningen Q1 och Q3 men tack vare att man skiljer ut vad som är organisk tillväxt får man en mycket bra bild av hur det går för bolaget. Man lämnar som alltid bra beskrivning av effekten av valutadifferenser då LVMH förstås gör affärer över hela världen och valutan blir en störande faktor.

Att leverera 13 % organisk tillväxt är lysande, inte minst när man tänker på vilka utmaningar detaljhandeln i övrigt tampas med. Även att man visar att försäljningen utvecklas positivt över i princip alla segment var trevligt även om Louis Vuitton-delen i vanlig ordning stod ut. Tillväxten var också god över de olika marknaderna man verkar på med allt från Europa på 6 % till Asien (utom Japan) på 21 %. Jag känner mig väldigt trygg med min placering i LVMH och tackar även för den fina effekt som Euron ger på både innehavet och utdelningen på 5 EUR. Aktien steg mer än 5 % på rapporten och handlas nu på nya ATH.

Netflix (se tidigare inlägg) rapporterade i måndags och slog i vanlig ordning förväntningarna på antalet nya prenumeranter. Väldigt starka två miljoner nya abonnenter I USA mot 1,5 miljoner i estimaten samt, viktigast, 5,5 miljoner utanför USA mot runt fem i estimaten var förstås det som lyfte aktien mest. Även bidragande till den tioprocentiga uppgången i aktien efter rapporten var gudingen på 79 cent VPA för nästa kvartal mot analytikernas prognos på bara 65 cent samt att man guidade 6,2 miljoner nya abonnenter.

Det är nästan lite tjatigt när Netflix hela tiden slår sina egna prognoser men om man tittar på lite avstånd så börjar antalet nya abonnenter se riktigt intressant ut. Man har nu 125 miljoner hushåll som kunder och att ett enskilt kvartal öka detta med 6 % sekventiellt är förstås otroligt bra. Om detta forsätter, vilket vi ju inte vet idag, så kommer man snart att lägga till tio miljoner prenumeranter per kvartal.

Lönsamheten står förstås inte helt i fokus när ett bolag växer på detta sätt och det är också den klassiska kritiken mot Netflix. Dock får man säga att siffrorna ser mycket bättre ut nu mot när jag köpte bolaget första gången för ett och ett halvt år sedan och PE låg över 300. Om man räknar på nästa kvartals 79 cent och multiplicerar med 4 får man ett PE på 100 och räknar man med analytikernas prognoser för kommande 12 månader så närmar det sig 70. Skulle analytikerna i vanlig ordning ha underskattat Netflix vinstökning så är PE kanske 50-60 på kommande 12 månaderna. Detta är förstås ändå höga tal men de kan som jag ser det mer än väl försvaras när man ser till hur snabbt vinsten ökar tack vare att man har kunnat både höja priset med 14 % och ändå växa så starkt. Netflix håller på att lägga världen under sig och lyckas man med detta kommer aktien att värderas betydligt högre än idag.

Slutligen rapporterade mitt kära Evolution Gaming igår morse och aktien steg med 25 % på en stabil rapport för att vara något av ett mellankvartal. EVO:s marginal pressas just nu av expansionen i den nya studien i Tiblisi i Georgien samt den (förhållandevis) lilla studion i Vancouver. Man måste förstås betala hyra, investera i lokalerna, anställa och utbilda personal i flera månader innan man nu under Q2 kommer att se intäkter från den stora satsningen i Tiblisi. Man investerar också just nu stort i nya spel som succéerna Lightning Roulette och Dream Catcher. Marknaden hade inte alls tagit till sig den press på marginalen detta skulle innebära inför Q4:an då aktien föll. Tillsammans med ett par mindre lyckade analyser senaste tiden handlades aktien sedan ned till nivåer den inte besökt sedan förra sommaren.

Allt handlar dock om att förstå Evolutions affärsidé och inte minst vilken stark position man har med 60 % av marknaden och det bredaste och bästa kunderbjudandet idag. Deras starka position gör att de har goda möjligheter att skala upp inte bara på existerade marknader främst i EU utan i Nordamerika, nu snart även i USA, och som meddelades på analytikerkonferensen igår har man siktet inställt även på Asien.

Marginalen som idag pressats ned till knappa 43 % på EBITDA-nivå (35 % EBIT) är förstås ändå väldigt starkt när vi talar om ett kvartal som pressas så hårt av kostnader samt att första halvan var svag på intäkter. Man guidar ”ungefär som förra året”, vilket betyder 45 % och i sin tur förstås antyder en rejäl förbättring under året. Jag tror att man kommer att vara tillbaka mot 47 % i Q4 och att nästa år kommer att bli väldigt starkt för Evolution Gaming. Konkurrensen har varit det stora diskussionsämnet de senaste månaderna utan att det egentligen har funnits något tecken på att EVO:s konkurrenter skulle vara dem i hasorna. Ledningen var mycket tydlig igår på analytikerkonferensen med att de anser sig ta marknadsandelar och att de håller på och ökar avståndet till konkurrenterna. Jag har svårt att tro att de skulle uttrycka sig på det sättet utan anledning, inte minst då de har givit mig ett mycket sansat och ödmjukt intryck de gånger jag har träffat dem. Jag ökade när aktien stod runt 450 och kommer troligen att fortsätta öka även om aktien nu är upp otroliga 28 % på rapporten.

Just nu ser jag mycket fram emot LeoVegas rapport efter att de igår uppdaterade sina finansiella mål så de innehåller även de två förvärven vilket uppskattades rejält av marknaden samt förstås både Catena Media och Apple de närmaste två veckorna.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.