Home > The Value Investor v.19 Rapportspecial 2

The Value Investor v.19 Rapportspecial 2

Det är goda tider i världen och det märks i rapporterna för de bolag jag har rekat det senaste året här på Tradingportalen. (Se tidigare kommentarer om EVO, LVMH & NFLX här.) Goda tider har dock inte hjälpt Fingerprint Cards och H&M, mina två stora säljrekar. De kämpar båda i svår motvind. Även om Stefan Perssons aktieköp verkar ha hjälpt upp H&M-aktiekursen sedan dippen efter Q1:an så är FING-aktien i samma dödsspiral som företaget. Den är nu ner runt 70 % sedan jag senast skrev om bolaget i december och -85 % sedan mitt första inlägg om bolaget. Vad gäller H&M så är det förstås inte omöjligt att familjen Persson/Tham planerar att på sikt köpa ut bolaget från börsen och det skulle kunna bli en mindre(?) räddning för plågade aktieägare men det är omöjligt att veta och jag skulle inte köpa aktien på spekulationer.

De bolag som jag har rekat och fortfarande rekar och har rapporterat är Apple, LeoVegas, Fortnox och nu senast Catena Media. Samtliga rapporter var som sagt mycket fina och jag sammanfattar nedan vilka nyheter jag själv anser vara de viktigaste skälen att köpa eller, som jag, fortsätta att äga bolagen.

Apple redovisade förra veckan föga förvånande ett nytt rekordresultat med 16 % ökade intäkter som tack vare stärkta marginaler och återköp gav 30 % ökning av vinsten per aktie. Man visade därmed att all oro för iPhone X:s försäljning var obefogad men mest glädjande var kanske att ”Services”, deras idag näst största segment med klart högst marginal, med sina +31 % växte ännu snabbare än vanligt. Services motsvarar idag 4/5 av Facebook i försäljning och är tillsammans med ”Other Products” bolagets tillväxtraketer. Other Products samlar AirPod, HomePod, Apple Watch, tillbehör m.m. och växte med 38 % och är därmed ikapp iPad storleksmässigt. Med otroliga 100 miljarder nya dollar till återköp och en höjning av utdelningen med 16 % är det bara att sitta still i båten som ägare.

 

LeoVegas, vars aktie blankats och varit allmänt oälskad på senare tid, fick sig en rejäl skjuts för några veckor sedan då deras nya ambitiösa 2020-mål tillkännagavs. Man lovar att intäkterna ska bli minst 600 MEUR, EBITDA minst 100 MEUR och siktar på en vinst per aktie på minst åtta kronor. Q1:an visade mycket fin försäljningsökning (NGR) och tack vare de två brittiska förvärven en allt mindre beroende av Sverige. Det senare är positivt inför regleringen av den svenska marknaden vid årsskiftet. På alla sätt en lovande utveckling alltså och som jag sagt tidigare tror jag att 2018 kommer att bli ett mycket viktigt och starkt år för LEO.

 

Catena Media växer snabbare än någonsin- Q1:an levererade 30 % förvärvad tillväxt och 30 % organisk samt en ökning från Q4 på 20 000 nya deponerande kunder i kvartalet till 133 000. Inte illa… Sista raden blev som väntat starkt påverkad av mer än 3,4 MEUR i kostnader för att byta till den billigare obligation som man släppte i början av året. Kommande kvartal kommer på ett helt annat sätt att reflektera den nya verkligheten med ett betydligt större Catena än förra året.

Jag är förvånad över att marknaden inte tydligt handlade upp CTM på denna rapport. Även om vi har ett helt annat intresse för bolaget idag vilket märktes både på stämman nyligen (2017 var vi bara tre utomstående aktieägare närvarande, nu kanske 40) och på presentationen av Q1:an så finns fortfarande en viss brist på förståelse för vad Catena egentligen gör. Än mindre förståelse finns dessvärre för styrkan i affärsidén och för vilken skala som Catena nu opererar i. Detta förändras nu och i takt med att Catena Media går mot att bli ett large cap-bolag och den svenska spelbranschen regleras vid årsskiftet så kommer acceptansen att komma.

 

Fortnox (se tidigare krönika) är relativt enkelt att analysera och de levererade mycket starka siffror på samtliga viktiga ”mätetal”. Omsättningen ökade med svårslagna 42 % om man räknar bort jämförelsestörande. Det går inte att dra någon annan slutsats än att affären tuffar på bättre än någonsin nr rörelsemarginalen stärks och resultatet ökar från 21 till 24 öre per aktie. Aktien är upp 62 % sedan jag skrev första gången.

Storytel rapporterar först på tisdag och jag är fortsatt positiv till bolaget som stigit otroliga 77 % i år och nu återigen verkar ha marknaden på sin sida. Jag var på deras event Stora Ljudbokspriset tidigare i vår och blev som alltid imponerad av allt jag såg och hörde.

Slutligen några ord om Kopparbergs som i enlighet med sina traditioner rapporterar samma dag som stämman den 22 maj. Aktien har repat mod på senare tid säkert påhejat av den starka pundkursen. GBP har stigit med 15 % mot kronan sedan botten för ett halvår sedan och detta är mumma för Kopparbergs som inte längre har någon valutasäkring. Dessa tidigare säkringar gjorde att man fick litet genomslag de första rapporterna efter Brexit-omrösningen men därefter fick se resultatet falla. Nya tider idag och som jag skrev i januari finns det flera skäl att vara optimistisk till Kopparbergs nu men även vissa orosmoln. Jag tror att deras rapport kommer att vara stark men avvaktar med att öka mitt numera mycket lilla innehav.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto