Home > The Value Investor v.19 ”Särskilda händelser”

The Value Investor v.19 ”Särskilda händelser”

Värdeinvestering

Även om företag med vallgravar ofta är de bästa långsiktiga investeringar man kan göra så drabbas även dessa av olika händelser som gör att aktiepriset tillfälligt blir mer attraktivt. Ofta mycket mer attraktivt. Du ska som värdeinvesterare se till att både upptäcka och orädd utnyttja dessa tillfällen, oavsett hur lång horisont din placering har.

De utan tvekan bästa chanser till god avkastning som jag har fått de senaste tio åren har uppkommit efter olika särskilda händelser på marknaden som helhet eller i ett specifikt företag. Detta gäller både stora händelser och mer vardagliga som rapportbesvikelser. Jag tror detta gäller för de flesta värdeinvesterare som ständigt jagar nya ingångar i bra aktier. Är man som sagt orädd och utnyttjar dessa tillfällen så blir utdelningen ofta lika snabb som spektakulär.

Målet är förstås inte snabba pengar, även om detta förstås är kul även för en långsiktig investerare, och ännu mer viktigt för ens avkastning på längre sikt är att man som väl insatt i ett specifikt företag genom mindre händelser som gör marknaden överdrivet besviken över tid kan bygga på sitt innehav. Ingenting ger dig så enkelt förbättrad avkastning på en riktigt långsiktig placering som att köpa på sig vid olika tillfällen då din favoritaktie handlats ned.

En särskild händelse är alltså någon form av chock som drabbar marknaden. Den kan som sagt gälla hela marknaden, t.ex. ett brett börsras, en kreditkris, global makrooro eller en katastrof av något slag. Långt oftare är det dock ett enskilt företag som drabbas av någonting, dvs dåliga nyheter av något slag, som får dess aktie att falla brutalt. Ofta sker detta fall mycket snabbt, på delar av en sekund, men ibland drar processen ut i månader. Riktningen är hursomhelst alltid nedåt även om kursen säkert studsar upp under resans gång om nedgången håller i sig en längre tid.

Over-reaction

Egentligen kan vilken som helst typ av dåliga nyheter utlösa ras och alla med någon erfarenhet av börsen har sett det ske. Dock är vi värdeinvesterare förstås enbart intresserade av överdrivna reaktioner, där priset med god marginal understiger det värde vi sätter på aktien. Ett ras kan ju vara en senkommen korrigering av priset på ett dåligt företag och troligen komma att följas inte av en snabb uppgång, utan nya nedgångar.

Innan jag går igenom olika exempel på attraktiva ras så vill jag varna för den väldigt vanliga tron att nedgångar överlag är detsamma som köptillfälle (”den har blivit billig”) och råkar ut för en ”value trap”. Ett företag som t.ex. H&M som väldigt länge varit en stabil placering kan få problem och falla av den anledningen. Då måste man analysera problemet och se om man tror att det kommer att lösa sig för att få en uppfattning om det nya priset är attraktivt. Ofta följer dåliga nyheter nya dåliga nyheter. En varning till är att man försöker att mycket snabbt bilda sig en uppfattning om ett företag som man inte har någon kunskap om sedan tidigare för att kvickt bestämma sig för att köpa när aktien rasat. Båda är skräddarsydda metoder för att förlora pengar.

 

Händelser i omvärlden:

Det bästa och mest extrema exemplet på händelser i omvärlden är förstås Finanskrisen 2008. Den var sannolikt detta sekels stora finansiella härdsmälta, precis som den 1929 hade varit nittonhundratalets. När Lehman Brothers överraskande begärdes i konkurs tredje veckan i september 2008 frös kreditmarknaderna i världen till is och framförallt tyngre investeringar (lastbilar, flygplan, byggen osv) avbröts unisont världen över. Alla börser störtdök och de företag som nyligen handlats till höga multiplar månaderna innan började omedelbart reas ut när alla ville utgå risk.

IMG_1372
Swedbankaktien, mina köp är pilarna, ju bredare pil desto större köp. Jag har sålt av hela innehavet över 200 kr. Stjärnorna är nyemissionerna.

Aktier i fordontillverkare som plötsligt stod med tomma orderböcker, gruvbolag som Boliden som regelbundet investerar tungt och nu hade svårt att hitta krediter, tillverkare av lyxprodukter som marknaden inte trodde att någon skulle kunna köpa och många andra handlades till en bråkdel av det egna kapitalet och ras på 90 % från toppen året innan var inte ovanliga. Detta alltså trots att ingenting i företagens egentliga verksamhet hade ändrats. Liknande, men mindre globala ras inträffar regelbundet, ofta är det oro för Kina eller oro för den amerikanska statsskulden som orsakar dem. Ibland vet ingen riktigt varför rasen kommer.

IMG_1366
Volvoaktien föll från 153 till 30 (Bilder från Avanza)

Under tider av stor oro på marknaderna finns bara ett råd som fungerar: håll dig lugn! Om du är rationell när de flesta inte är det så kan du göra fantastiska vinster. Köper man när en bra aktie fallit t.ex. 60 % så har du 150 % vinst om aktien kommer upp till sin gamla nivå.

Allvarliga händelser i enskilda företag:

Olyckor i företag sker dessvärre med jämna mellanrum och de kan förstås leda till att företaget går under, men de kan också leda till att aktien faller långt mer än vad som är rimligt med tanke på de negativa effekterna av olyckan. Ett bra exempel var när BP råkade ut för explosionen på plattformen Deepwater Horizon i Mexikanska golfen 2010. Detta var en hemsk olycka med svåra effekter för fiskerinäringen osv men för investerare öppnades en stor möjlighet.

Eftersom olyckan och kontroverserna efteråt spelades upp i nonstop i världens medier under flera veckor pressades aktien i detta mycket lönsamma och stabila företag långt mer än vad som var rimligt. Hur jag än räknade på skadestånd och kompensation till de drabbade så var det inte rimligt att företagsvärdet mer än halverades när aktien föll från 60 dollar ända ned till 27 under de tio veckor som mediebevakningen var som störst.

På fem veckor steg den sedan till 41 dollar och planade sedan ut. En vinst på upp till 50 % för den som kunde hålla sig lugn och passa på när andra sprang åt alla håll. Visserligen finns det förstås alltid ett moraliskt dilemma i dessa fall, men BP hade ju inte medvetet ställt till detta utan helt enkelt drabbats av en olycka av det slag som dessvärre regelbundet inträffar i oljeindustrin.

tornado

Vardagliga händelser i enskilda företag:

De flesta ras i företags aktier sker förstås av mindre dramatiska skäl. Förr eller senare drabbas företag av olika negativa händelser och en hel del av dessa, men som sagt absolut inte alla, är av övergående natur men leder till överreaktioner i aktiepriset. Den utan tvekan vanligaste är rapportbesvikelsen.

Företag rapporterar som bekant varje kvartal och den som har gjort sin läxa och kan företaget utan och innan kan mycket lättare än andra bedöma om det var en överreaktion när ett företag gör marknaden besviken. Precis samma sak gäller förstås vid andra mindre välkomna nyheter som VD-avhopp, insiderförsäljningar, missade order, misslyckade studier osv.

Sitter du med mer information än marknaden i stort och har dessutom kalla nerver när di.se (etc) smäller till med stora rubriker ackompanjerade med en bild på en ledsen VD så kan du skilja agnarna från vetet. Du vet när raset är motiverat och när det uppenbart är för stort i förhållande till siffrorna.

Framförallt skiljer sig kunskapsnivån extremt mellan olika investerare i ett visst företag vad gäller de enskilda delarna av verksamheten. Den mindre påläste kan bli livrädd när han ser att t.ex. marknadsföringskostnaderna skenar eller att intäkterna faller inom ett segment. Om du har detaljkunskapen så vet du säkert från tidigare kommunikation om detta är normalt eller något som ledningen har en bra förklaring till.

Det är alltså som vanligt för värdeinvesterare: Ha mycket god koll på de företag du investerar i! Det finns inga genvägar men å andra sidan blir timpenningen i regel mycket god när du läser på och diskuterar med andra duktiga investerare som äger aktien. Alternativt gärna med dem som inte alls äger aktien och kan agera Djävulens advokat åt dig.

Heart of stone,
Mind of steel.
On the phone,
Do the deal!

Taggar:
DAX
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto