Home > The Value Investor v.21 Tillväxtens värde

The Value Investor v.21 Tillväxtens värde

Värdeinvestering

Om det finns en ”Warren Buffett-skola inom värdeinvesteringen så finns det även en Peter Lynch-skola. Där Buffett predikar vallgravens värde (se Del 2 i serien) som ger vissa företag otroliga långsiktiga fördelar mot konkurrenterna predikade Peter Lynch istället värdet av utmärkta tillväxtutsikter.

Peter Lynch är historiens mest framgångsrika fondförvaltare. Under den period (1977-90) som han ledde Magellanfonden hos Fidelity så ökade fondvärdet med över 29 % per år. När han på eget initiativ pensionerade sig som 46 åring var fonden världens största med på den tiden ofattbara 19 miljarder dollar i tillgångar (upp från 18 miljoner vid start). Hans förklaring till den tidiga pensioneringen tillhör klassikerna i investerarkretsar: Jag insåg att ingen någonsin på sin dödsbädd har ångrat att han inte tillbringade mer tid på kontoret.

Peter Lynchs största bidrag till värdeinvestering är utan tvekan hans främsta regel: Invest in what you know! Med detta menade han att vi ju alla är experter på något eller några områden och detta skall vi utnyttja genom att hålla oss till dessa områden och slå övriga investerare som inte har lika god koll. Om vi inte behärskar ett visst område så skall vi lära oss så mycket som möjligt om det innan vi investerar. Själv hade han stor nytta av att fråga sina tre döttrar och sin fru vad ungdomar resp. kvinnor för tillfället tyckte om för produkter och sedan gå vidare och undersöka företagen och lära sig branschen. En annan omtalad metod var att helt enkelt spendera timmar i köpcentra och se i vilka butiker det var mycket folk och i vilka det var mer eller mindre tomt.

three small plant isolated on white

Det visade sig att vissa av butikerna med mycket folk ännu var små kedjor som bara hade hunnit etablera sig i en liten del av landet. Lynch träffade sedan företagsledningen, oftast överlycklig för att någon visade dem intresse, och fick lära sig mer om produkterna och vilka planer man hade för expansion. På detta sätt hittade han tidigt t.ex. Taco Bell och Walmart. Ett annat knep var att fråga varje VD han träffade vilken som var deras värsta konkurrent och varför. Ofta slutade det med att han istället köpte aktier till fonden i konkurrenten.

Lynch vände sig helt emot ”market timing” och stop loss vilka han ansåg som utmärkta sätt att förlora pengar. Istället predikade Lynch att vi ska köpa goda tillväxtcase och strunta i om de redan har hunnit stiga en hel del, är det ett bra case så kommer de att fortsätta att stiga under mycket lång tid. Köp och behåll med andra ord.

Peter Lynchs principer finns samlade i klassikerna ”One up on Wall Street” och ”Beating the Street” som jag verkligen rekommenderar för dem som inte har läst dem. Hans tänkande har haft enormt inflytande på mig som investerare och bidragit till att jag hittat många lovande företag och vågat köpa fastän de alltsomoftast redan har dubblats några gånger innan jag fått upp ögonen för dem.

Vad är det då vi ska söka efter i tillväxtaktier? Här är några väldigt typiska drag och exempel på dessa från de senaste decennierna:

Företaget är tidigt ute med en ny teknik (t.ex. Tesla).

Företaget är på väg att skaffa sig ett monopol/oligopol (som Microsoft och Amazon samt Netflix som jag äger).

Företaget kopplas samman med en viss livsstil, image och/eller ädla mål (t.ex. Starbucks och Apple som jag äger).

Det finns förstås många andra kategorier, men dessa är som jag ser det väldigt vanliga för de bolag som mångdubblats på senare tid. Observera alltså att det inte nödvändigtvis är de företag som likt Microsoft och Apple lyckats vända sin popularitet till enorma vinstökningar. Tesla och Amazon är inga företag som belönat sina lojala aktieägare med stadig vinsttillväxt och utdelningar. Ändå har aktierna stigit minst lika mycket som Microsoft och Apple gjorde när deras vinster exploderade.

1485021009290

Att aktien stiger på detta sätt när bara intäkterna ökar beror förstås på att företag värderas på sin framtida intjäning, inte vad man tjänat tidigare. På samma sätt som H&M har fallit med en tredjedel de två senaste åren så har t.ex. Amazon rusat trots att H&M är ett mycket mer lönsamt företag än Amazon. Medan marknaden uppenbarligen inte tror på någon vidare ljus framtid för H&M så lockas den av potentialen i Amazon. Detta företag har som bekant lyckats fantastiskt med sin expansion över först USA och därefter i flera andra länder. Skulle man i framtiden bli den dominanta globala återförsäljaren inom många branscher så får man förstås en enorm vallgrav mot konkurrenterna på nätet och i fysiska butiker. De som stod vid sidan i väntan på att företaget ”visar vinst” har missat hela uppgången.

Det är mycket vanligt att fundamentalanalytiker och värdeinvesterare fnyser åt dessa aktieresor. Det finns massor av artiklar på nätet från duktiga investerare som förlöjligar uppgången i Amazon. För att inte tala om allt som skrivits de senaste månaderna i takt med att Tesla gått om de stora biltillverkarna i börsvärde trots att man förlorar pengar och bara sålde 77 000 bilar i fjol. Denna överdrivna förkärlek för lönsam tillväxt gör dessvärre som sagt att man missar morgondagens stjärnor. Som de flesta vet så försöker majoriteten av de yngre tillväxtföretagen inte gå med vinst utan mer hålla sina förluster på rimlig nivå under tillväxtfasen. För vissa bolag med enorma ambitioner, som Amazon, gäller detta inte under år utan under decennier.

Man ska som sagt heller inte oroa sig för att man inte kom in nära starten. Den som tog tio år på sig att hitta till företag som Microsoft, H&M och Netflix efter deras framgångar startade blev ändå mycket rikligt belönade. De som däremot väntat tills ”alla” äger en aktie och nästa stora skifte i konsumentbeteende eller teknik har hunnit komma lär däremot inte göra någon bra affär.

Det finns alltså enorma vinster att hämta för den som i alla fall hyfsat tidigt hittar bra tillväxtaktier. Tillväxten har ett mycket högt värde, på samma sätt som vallgravar, attraktiva varumärken och annat som idag eller på sikt hjälper företag att tjäna pengar.

 

Taggar:
DAX
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto