Home > The Value Investor v.22 ”Återkommande intäkter”

The Value Investor v.22 ”Återkommande intäkter”

Värdeinvestering

Om det är någonting som marknaden älskar så är det återkommande intäkter. Det är kanske inte så förvånande när man tänker på att det är väldigt mycket mer lönsamt för ett företag att t.ex. ha femton stora, trogna kunder än att få enstaka order från de företag som man för tillfället lyckas knyta kontakt med.

Återkommande intäkter kan förstås se väldigt olika ut, men typiska situationer som marknaden tenderar att värdera riktigt högt är prenumerationsintäkter av olika slag. Den som börjar att prenumerera på någonting, t.ex. ett bredbandsbolags tjänster eller ett mjukvarusystem,  har en tendens att stanna kvar som kund. Även om man kanske inte är helt nöjd med den tjänst man köper så är det ofta förknippat med en hel del strul och kostnader att byta så kunden sitter oftast still i båten.

Det är många som har lyckats att skapa prenumerationsliknande intäkter men få har excellerat så väl som ett visst företag från Seattle. Microsoft lyckades som bekant att etablera ett nästintill monopol på operativsystem och basala kontorsprogramvaror med Windows och Office. Dessa var inte nödvändigtvis de bästa på marknaden men när man väl kommit upp i en dominerande ställning blev de standard för de allra flesta. Microsoft hade alltså skaffat sig en fin vallgrav (se del 2) mot konkurrenterna och behövde ”bara” arbeta med att utveckla programmen så köpte kunderna nya, ofta klart bättre versioner var och vartannat år. Inte nog med det utan alla nya win-PC som såldes hade förstås Windows installerat vilket skapade enorma licensintäkter och kraftigt stigande aktiekurs, se bild.

IMG_1401
MSFT, bildkälla: Avanza

I början av århundradet började dock utvecklingen springa ifrån Microsoft. En ”standard-PC” och Office-programmen var tillräckligt bra för att kunderna inte skulle byta alls lika ofta, Apple började komma tillbaka in i matchen och erbjöd, liksom Google, operativsystem och uppgraderingar utan kostnad. Detta gjorde att Microsofts aktiekurs stod och stampade i många år trots stora återköp, se bild ovan.  Då beslutade sig MSFT för att gå all-in med prenumerationsmodellen. Man erbjöd från sommaren 2011 kunderna ”Office 365” som är en tjänst där man mot en årlig avgift är försäkrad en ständigt uppdaterad version av programmen. Kunderna, framförallt företagsanvändare, svalde betet. Marknaden älskade detta och aktiekursen har stigit i princip oavbrutet sedan dess.

Hur man som investerare utnyttjar marknadens enorma förkärlek för återkommande intäkter påminner mycket om sökandet efter företag med vallgravar. Det gäller att hitta dessa företag innan de flesta insett att företaget håller på att skapa sig en sådan position. Man måste som alltid inte vara först på bollen men man får heller inte var sist. För att fortsätta ta Microsoft som exempel så hade den som kunde PC-marknaden först chansen att komma före marknaden på 80- och 90-talet när det t.ex. fanns gott om Office-liknande konkurrenter på marknaden men även efter att man hade lagt om till Office 365-modellen och denna började visa sig fungera utmärkt, se bild ovan. Oftast kan den som känner marknaden väl se sådant som andra missar. Tillkännagivanden om nya affärer eller partnerskap kan t.ex. missförsås rejält av den som inte är så insatt. Något som lär ha enorm strategisk betydelse kan uppfattas som bara en nyhet i mängden o.s.v. Kunskap är som altid A och O för värdeinvesteraren.

Ofta missar marknaden alltså länge att prenumerationsliknande intäkter håller på att skapas. Mitt äldsta innehav Apple skapade under flera år (ung. 2012-16) sakta men säkert ett eget ekosystem som en kund som väl kommit in sällan lämnar pga den stora kostnaden och besväret att byta mer eller mindre allt i sitt idag så viktiga digitala liv. Apple byggde upp detta med gigantiska investeringar i datacenter som möjliggjorde nya tjänster och mjukvara men det var ändå rätt få som före 2016 insåg vad som var på väg att hända. Det var egentligen först när deras Services-segment började rusa i kvartalsrapporterna med över 20 % årlig tillväxt som marknaden började bli intresserad. AAPL-aktien steg sedan, se bild nedan, trots att det redan var världens högst värderade företag, på mindre än ett år med 50 % eller mer än 250 miljarder dollar. Services är sedan något kvartal nu Apples största segment efter iPhone och det enda som är i stadig tillväxt.

IMG_1400
AAPL, bildkälla: Avanza

Det finns dock massor av företag som drar nytta av liknande affärsmodeller. Det är inte svårt att hitta om man lägger lite tid på det. För att ta mer närliggande exempel kan man titta på finska hissföretaget Kone som installerar sina hissar och sedan servar dem i decennier ute hos kund. Datorspelsbolagen är även de ofta mästare på att skapa lojala kunder som fortsätter att köpa uppgraderingar, nya versioner osv. Gambling-bolagen för att nämna en idag het bransch, skapar ofta långa relationer med spelarna. Mobiltelefonoperatörerna, elbolagen, bankerna (storbankerna likaväl som nätmäklarna) och mjukvaruindustrin är bara några ytterligare exempel på där man kan hitta dessa affärsmodeller.

En varning är dock på sin plats. Som alltid när någonting är älskat av marknaden är det mycket farligt att förlora detta. Marknaden handlar ofta i chock ned en aktie på bara rädslan, befogad eller ej, att man börjar tappa prenumeranter osv. Se bara hur Disney har behandlats av marknaden de senaste åren sedan detta i övrigt mycket framgångsrika företag började tappa prenumeranter till sin sportkanal ESPN.

Riskerna till trots är prenumerationsliknande eller andra typer av stadigt återkommande intäkter en källa till enorma rikedomar för aktieägare som köper innan alla andra har gjort det. En trogen kundkrets är det mest värdefulla ett företag kan ha, alla kategorier.

 

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto