Home > The Value Investor v.25 Ta inte risken att äga FING

The Value Investor v.25 Ta inte risken att äga FING

I juli 2012 meddelade Apple att man hade köpt det mobila säkerhetsföretaget Authentec. På ett ögonblick förändrades i och med detta framtiden för det svenska förhoppningsbolaget Fingerprint Cards och som en senare konsekvens av skrevs så småningom börshistoria i Sverige när dess aktie mångdubblades på kort tid och massor av småsparare blev väldigt rika. Ytterligare något åt senare hade långt fler småsparare förlorat pengar. I vissa fall väldigt mycket pengar.

Idag är det många som tror att FING:s nedgång är ett enda jättelikt köptillfälle och antalet ägare har i regel ökat för varje dålig nyhet och nedgång som presenterats det senaste året. Jag säger inte att det är omöjligt att kursen kan stiga men tycker att det är alldeles för dålig risk/reward på dessa nivåer (30-35 kr). Grundproblemet tror jag är att alltför många tror att historien upprepar sig. Det som hände en gång, hur osannolikt och turligt det än var, kommer att hända igen. Men låt oss återgå till historien förstå varför jag inte tycker att man ska köpa idag.

I och med att Apple köpte Fingerprints konkurrent så blev de mer eller mindre ensamma som fristående företag på marknaden för fineravtryckssensorer. När så Apple ett drygt år senare i september 2013 släppte iPhone 5S med en läsare inbyggd i hemknappen förändrades smartphonemarknaden. Även om sensorer hade funnits på enstaka modeller tidigare blev det nu i princip över en natt nödvändigt. För i vanlig ordning när Apple introducerar någonting nytt fick alla tillverkare med självaktning skynda sig att inkludera sensorer i sina premiummodeller för att inte halka efter med en funktion som kunderna uppskattade.

41QAk82GMNL._SL500_AC_SS350_
iPhone 5S, bildkälla: Apple

Därmed uppstod förstås ett gyllene tillfälle för Fingerprint som tidigare plågat sina aktieägare i decennier med förluster och nyemissioner. De var nästan ensamma på marknaden (t.ex. Samsung hittade en annan leverantör) och kontaktades plötsligt av alla Apples konkurrenter. Under ett par år från vintern 2013/14 exploderade både försäljning och lönsamhet för FING som eftersom de verkade på säljarens marknad kunde ha rejält betalt av sina kunder. Detta skapade en lite absurd situation eftersom kunderna själva verkade på en enormt konkurrensutsatt marknad med rakbladstunna marginaler för sina mobiler och i regel alltid kunde köpa in tillräckligt bra komponenter av den som bjöd det lägsta priset. Sensorer var man dock som sagt plötsligt tvungen att köpa och det fick kosta vad det kosta ville.

Bland analytiker och investerare i Sverige uppstod snabbt två läger. Å ena sidan de som ansåg (ungefär) att Fingerprint var en fantastisk svensk framgångssaga som av egen kraft lyckats slå igenom på den internationella marknaden och förutspåddes en fantastisk framtid som ett storföretag med tvåsiffriga miljardvinster och sina ”marknadsledande” sensorer i en rad olika produkt. Å andra sidan de, däribland jag själv, som (ungefär) ansåg att visserligen var Fingerprint ett fint företag som tagit fram väldig bra produkter men orsaken till deras plötsliga framgång var just denna lyckliga slump som givit en enorm, plötslig efterfrågan till världens i särklass mest sålda konsumentprodukt och sensorer kommer snart att vara en standardkomponent och lönsamhetspressade kunder lär med tiden både kunna och vilja köpa av ”lowest bidder”.

FPC_UnlockYourFuture
Bildkälla: FPC

Samtidigt pågick ett i mitt tycke absurt ”management by press releases” från Fingerprints lednings sida. Eftersom jag själv hade god koll på smartphoneindustrin som väldigt engagerad aktieägare i Apple störde jag mig på att man blåste upp att diverse helt okända kinesiska tillverkare med mikroskopisk tidigare försäljning skulle välja Fingerprints sensorer. Detta skapade först bilden hos ägarna att Fingerprint hade hela världsmarknaden (t.ex. de två i särklass största tillverkarna, Samsung och Apple som dessutom var i princip de enda som gick med vinst hade man inte) och drev in massor av nya ägare som varken kunde smartphone- eller aktiemarknaden. Den explosiva utvecklingen av aktien drevs förstås även på av några få äldre aktieägare i FING som visserligen var väl insatta i tekniken men knappast hade någon större insikt i hur aktiemarknaden fungerar. Allt var upplagt för en krasch.

Vad som hände under andra halvan av 2016 och hittills i år med resultat och aktiekurs vet alla som har följt utvecklingen- fallande resultat och ökade lagernivåer både hos kunderna och i företagets eget lager samt en aktiemarknad som är alltmer skeptisk till ledningens kommunikation. Aktien har gått från runt 100 till runt 30. Trots att företaget hittills inte alls har levererat enligt sina egna prognoser fortfarande två skolor. Den ena tror som sagt att detta är ett stort köptillfälle i någon kombination av följande tänkta triggers: kursen har pressats ned av blankare, FING kommer snart att få en liknande succé med ”smarta kort” med flera produkter och lagernivåerna kommer snart att återgå till normalläge. Ett uppköp tros också kunna ligga runt hörnet.

Andra, dit jag hör, är som tidigare långt mer skeptiska. Det är idag uppenbart varningarna för ökad konkurrens och marginalpress har besannats, ledningen har i det längsta avvaktat med att berätta detta och att företaget har tillverkat och möjligen intäktsfört långt mer än man kunnat sälja. Fingerprint är uppenbart duktiga på att hitta nya möjliga användningsområden för sina komponenter men smarta kort är liksom andra användningsområden mycket osäkra, inte minst eftersom korten just nu integreras in i våra smartphones med Apple/Samsung Pay osv samt konkurrensen kommer att omöjliggöra riktigt stora vinster för en enskild spelare även om efterfrågan tar fart. Andra produkter som läsare för bilar, tangentbord osv är väldigt små marknader om man jämför och knappast något som kommer att införas snabbt över hela industrin. Ett uppköp är förstås en reell möjlighet till vinst för i varje fall de nya ägarna men ingenting man som privat investerare kan bedöma sannolikheten för.

Det är populärt att säga att Fingerprints PE idag är ”under 10” och det stämmer förstås om man räknar på t.ex. 2016 års resultat men då vinsten hittills i år har fallit dramatiskt är det inte alls omöjligt att PE istället är väldigt högt idag om man, vilket är mer rimligt, räknar på 2017 års resultat. Om detta vet vi idag inte så mycket men om man köper Fingerprint nu måste man göra det med öppna ögon. Ledningen har inte levererat alls vad de sagt det senaste året och då måste man vara skeptisk till påståenden om att man snart har lagernivåerna under kontroll. Man har också rimligen mycket pressad finansiering just nu då man ska betala sitt köp av det amerikanska bolaget Delta ID samtidigt som försäljningen har fallit och lagret som sagt har byggts upp. Det finns alltså risk för nyemission eller att man måste ta extern finansiering som givet den nuvarande utvecklingen för bolaget lär bli mycket dyr.

Visst kan alltså köp av Fingerprint bli lyckat på denna nivå, men mer sannolikt anser jag är att det inte blir det. Det är så långt ifrån värdeinvestering man kan komma, ren spekulation. Det är sannolikt att utvecklingen fortsätter och vi (återigen) får en halvering av kursen. Det finns massor av andra, spännande investeringar i företag som verkar i växande industrier idag vars aktiekurs är långt under värdena i bolaget, än det högriskbolag som Fingerprint Cards nu har blivit.

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto