Home > The value Investor v.26 Franska LVMH- som en skatt på rika

The value Investor v.26 Franska LVMH- som en skatt på rika

Om det finns ett utpräglat lyxmärke som bra precis all känner till, eller i varje fall känner igen loggan, så är det nog Louis Vuitton. Vare sig man är intresserad av lyxartiklar eller inte så är det troligen svårt att ha missat det märket om man lever i ett någotlunda rikt land. Det är en logga och ett mönster som från början togs fram för att vara lätt att känna igen och göra alla bärarna av deras väskor m.fl. produkter till reklampelare för bolaget.

Som värdeinvesterare blir man förstås intresserad när man ser ett starkt varumärke eftersom det är en av de vanligaste och bästa vallgravar man kan ha mot konkurrenterna. Ett väletablerat varumärke är helt enkelt guld värt och är det viktigaste undantaget från regeln om över tid fallande marginaler för företag som tjänar mycket pengar. Det tar väldigt lång tid och mycket pengar att etablera men finns märket där i konsumenternas medvetenhet (eller undermedvetna) så är det mycket svårt för konkurrenterna att ta marknadsandelar från dem.

2014951135313596768

Jag började kolla upp LVMH, lyxkonglomeratet Louis Vuitton Moët Hennessy, för ett och ett halvt år sedan och tyckte mycket om allt jag såg. Jag köpte några väskor för att testa kvaliteten (extremt god) och gick igenom de olika dotterbolagen och sektorerna. Det har varit en mycket bra investering även om aktien var pressad under förra året pga allmän konjunkturoro och jag är idag övertygad om att jag kommer att äga företaget många år till.

LVMH är enkelt uttryckt som ett Berkshire Hathaway för lyxvaror. Man äger uppåt 80 olika märken och använder en stor del av sitt kassaflöde för att köpa nya, mycket väletablerade företag, det äldsta är en vingård från 1500-talet och det största och viktigaste dotterbolaget Louis Vuitton är över 150 år gammalt. Inga nybörjare med andra ord. De företag man köper verkar inom segment som väskor, mode, parfym, smink, vin och sprit. Till de senaste förvärven hör Christian Dior (den del man inte redan ägde) samt den tyska väsktillverkaren Rimowa.

gocc000535_02_veuve-clicquot-yellow-label-brut

Resultatet blir väldigt lyckat och om man vill som en rätt att ta ut skatt på rika människor. ”Rika” är förstås en sanning med modifikation- i länder som Sverige finns det massor av kvinnor som inte är rika men som har bra jobb och god ekonomi som har råd att köpa en LV-väska och Moëts champagne är inte oöverkomligt dyr, men de riktigt fina marginalerna har man förstås på sina dyra produkter. Dessa vill väldigt många utpräglat rika människor synas med. Eller dricka om man ser till deras high end-champangemärken. Rika människor, och som sagt andra med god ekonomi, är ju inte så förtjusta i att betala skatt, men väldigt intresserade av att kunna visa upp sin framgång med ”rätt” produkter.

LVMH är förstås aldrig ”billigt” sett till PE eller någon aktie som lämpar sig för kortsiktiga inhopp. När konjunkturen vänder nedåt eller världen återigen drabbas av ”kinaoro” så faller aktien, men på sikt är det svårt att se några hinder mot LVMH:s fortsatta segertåg. De har gång på gång visat att de kan motstå regionala problem som terrorn och den minskade turismen som följde i Frankrike samt den minskade lyxkonsumtionen i Kina. Den är därför den ideala långsiktiga placeringen.

Där H&M har haft svårt med övergången till online som jag skrev om i min tidigare krönika, har LVMH inte alls samma utmaning. Dels är deras produkter sådana som människor mycket gärna köper över disk i deras fina affärer, dels har LVMH tidigt mött onlinetrenden med stabila webshoppar i de större länderna och nu senast sjösatte en varuhusliknande onlineaffär där man kan köpa alla deras produkter på ett ställe.

Precis som Berkshire är LVMH i grunden ett familjeföretag där familjen Arnault äger ungefär halva bolaget. Det är med andra ord ingen öppen fråga vem som bestämmer, det gör Frankrikes rikaste man tillika bolagets VD Bernhard Arnault. Detta är dock inte ett större problem än i Berkshire eftersom Arnault är otroligt skicklig och aktieägarvänlig samt har sin efterföljare (son) utsedd och arbetande i företaget.

IMG_3089
LVMH-aktien senaste 10 åren. Källa: Yahoo Finance

Riskerna är inte särskilt stora i LVMH- man finns över absolut hela världen med samtliga produktgrupper och det är som sagt väldigt svårt att se att efterfrågan på lyx skulle falla permanent eller att nya konkurrenter skulle kunna ställa till några större problem. Flerhundraåriga varumärken kan förstås drabbas på kort sikt av krig och kriser men Louis Vuitton-väskor kommer fortfarande att bäras och Moët kommer att drickas med välbehag om 100 år.

LVMH:s finanser är ganska mycket omvända mot H&M:s. Till skillnad från dem så redovisar man den organiska tillväxten, vilken dessutom är god (förra året sex procent) och den totala tillväxten brukar ligga runt 10 % per år, rörelsemarginalen ligger runt 19 %, man betalar av sina skulder och har ett stadigt ökande fritt kassaflöde. Därtill höjer man utdelningen varje år.

Företagets uttalade mål är alltså extremt långsiktig tillväxt och jag skulle absolut inte råda någon att köpa LVMH utan dels den självklara egna analysen (se t.ex. LVMH:s IR-sida) men också som sagt ett eget långsiktigt mål med placeringen. Detta är kanske den ultimata långsiktiga placeringen eftersom marginalerna är uthålliga, efterfrågan är i princip ohotad och företaget är bevisat duktigt på att hitta lönsamma förvärv. Många idag kända fristående märken kommer så småningom att köpas upp av LVMH.  Det är väldigt sannolikt att detta kan fortsätta under lång tid framöver. Vad som händer de närmaste månaderna är dock helt omöjligt att sia om. LVMH är noterat på Parisbörsen och kan köpas hos både Avanza och Nordnet liksom de stora bankerna.

7MonogramDetail

Det är intressant med Frankrike- det är mycket man kan önska skulle fungera bättre men de saker som man gör bra i Frankrike är man världsbäst på. LVMH är en del av detta.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto