Home > The Value Investor v.26 Slå datorerna

The Value Investor v.26 Slå datorerna

Som väl nästan alla vet och som jag nämnde i förra veckans inlägg är det ”datorerna” som står för den mesta handeln på världens börser idag. Algoritmer har programmerats för att utföra order t.ex. så fort det uppstår skillnader mellan vad en aktie handlas för på en marknadsplats och priset på en annan eller att de köper så fort PE faller under en viss nivå för att ta två mycket enkla exempel.

Detta bidrar förstås till en mer effektiv marknad på samma sätt som de tunga aktörernas enorma order ger likviditet men också påverkar priserna i ett lite längre perspektiv än datahandeln. Det finns dock mycket man kan säga om att börser som Nasdaq i Stockholm ger vissa deltagare förtur genom att låta dem hyra in sig i börsens datorhall där de ansluter sig med en av börsen tilldelad kabel rakt in i det allra heligaste. Detta gör att de helt enkelt hinner före och förutom felprissättningar kan tjäna på att norpa åt sig aktierna under någon millisekund innan vi andra kan köpa eller sälja och därmed skära emellan. Michael Lewis beskriver detta i boken Flash Boys.

På det hela taget gör dock den snabba handeln och algoritmerna att aktier handlas mer rätt i förhållande till bolagens rapporterade siffror, i alla fall under en kortare period efter nyheter, och uppenbara felprissättningar, alltså orimliga siffror i förhållande till officiella siffror, är mer eller mindre historia för alla aktier med god omsättning. Detta beror förstås inte bara på datahandel, utan framförallt på att informationsflödena är långt bättre nu och bolagen genomlyses mycket mer.

 

Det finns ändå många sätt att hitta värde genom felprissättningar genom att helt enkelt använda våra sinnens vida överlägsenhet att se det som en dator inte kan förstå. Avancerad AI kan t.ex. idag med viss säkerhet säga att det är en katt på fotografier, men detta kan ju ett litet barn säga med 100 % säkerhet för att inte tala om skillnaden i förståelse för vad en katt är och vad den gör. Denna förmåga att dra slutsatser ger oss ett enormt övertag. Samma övertag gör att vi också kan slå dem som hoppar ut och in i aktier genom att ha bättre kunskap och ta oss tid för lugna reflexioner.

Vissa händelser som vi kan se igenom men inte den snabba handeln, oavsett om den utförs av datorer eller storpotäterna, är rätt banala. Som när Apple släppte sin Q4:a i januari som visade minus en procent på den mest bevakade siffran- iphoneförsäljningen. Detta ledde till omedelbart ras i efterhandlen och fortsatta snabba nedgångar dagarna efter tills aktien bottnade runt 15 % ned någon vecka senare när en del av de stora bjässarna hade flytt bolaget. Den som följer bolaget noga vet att p.g.a.att året inte är exakt 52 veckor långt har Apple vart fjärde år ett julkvartal som är 13 veckor istället för 12. Senaste gången det inträffade var 2016, vars julkvartal alltså dopades av sju dagars ytterligare handel och årets julkvartal fick ett svårt jämförelsetal. Den som verkade vara en nedgång var i själva verket en sjuprocentig ökning och efter sin dipp steg aktien någon vecka senare snabbt igen och den som passade på kunde tjäna 25 % på tre-fyra månader.

Lite mer invecklade förklaringar än en extra vecka försäljning kan man hitta långt bak i rapporter som förvånat marknaden. Väldigt typiskt nämns ju anledningar till höga eller låga siffror, dvs de som aktien reagerar på direkt och i vissa fall är det saker som bara den som verkligen följer bolaget under en längre tid och mycket ingående förstår. Det är inte sällan man ser hur marknaden sakta men säkert tar sig igenom en rapport med flera engångsposter och liknande och först efter några timmar verkar ha anpassat priset till något mer rättvist än den omedelbara reaktionen som kom vid börsöppningen på en rapport som kanske bara släppts en halvtimme innan.

Slutligen finns då alla de samband som den mänskliga hjärnan ser men varken datorer eller tillfälliga betraktare förstår. Dessa kan vi kalla mjuka faktorer. Ingen dator i världen kan förstå hur vissa produkter är mer tilltalande än andras, känns annorlunda eller liknande faktorer. Förståelsen för ett starkt varumärke får man genom att studera dess attraktionskraft och göra bedömningar om den är permanent eller flyktig.

För att stanna kvar ett ögonblick vid Apple så är deras produkters finish och känsla annorlunda än konkurrenternas. Den som ogillar Apple håller kanske inte med men det gör det inte mindre sant. Det ständiga argumentet mot Apple de senaste fem åren har varit att ”konkurrenterna är ikapp nu”, men som syns väldigt tydligt i Apples resultatutveckling så stämmer inte det. Konkurrenterna må ha varit i kapp tekniskt men absolut inte vad gäller de mjuka värdena vilket har resulterat i att de flesta som har råd har valt Apples produkter.

Som jag försökte beskriva i min berättelse om mitt besök hos Evolution Gaming i Riga häromveckan, men även det tidigare besöket hos Hernö Gin (lästips är även DI:s artikel om Hernö från i lördags), så kan man när man besöker ett företag få en god inblick i hur de står sig mot konkurrenterna. Det var som sagt inget tvivel för mig efter dessa två besök att företagen kommer att lyckas fortsätta växa länge till och att deras produkt är ledande, men det är svårt att beskriva det i text. Precis som andra känslor.

 

Styrkan i varumärken är svåra att kvantifiera, de måste också upplevas ute i naturen. Hermès, Louis Vuitton och Coca-Cola kan inte enbart bedömas på försäljningsstatistiken utan måste förstås på ett lite högre plan. Som jag kommer att ta upp i en ny krönika om ett par veckor har företag som av olika skäl undviker konkurrens en enorm fördel. Den som har näsa, vilket varken datorer eller många professionella analytiker har, för dessa saker kan tjäna hur mycket pengar som helst.

Jag menar alltså inte att datorerna är det enda hindret för dagens värdeinvesterare men de har en stor betydelse, särskilt på kort sikt och för företag som har lättanalyserad verksamhet. Ju djupare man gräver och ju bättre man lär sig förstå deras produkter, även på ett lite flummigt plan vad gäller hur folk uppfattar dem och känner, desto större är chansen att lyckas slå marknaden. Alternativet, och det är väldigt populärt, är att istället sitta och jämföra MHz och bildskärmsupplösning. Ingen har blivit rik på det hittills.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto