Home > The Value Investor v.27 Första halvåret 2018

The Value Investor v.27 Första halvåret 2018

Första halvåret har nog varit en bergochdalbana för många investerare. Min depåutveckling var 13,75 % fram till den sista juni men varierade rejält under våren. Året startade dock som en dröm för mig och säkert många andra där nästan varje dag gav nya fina uppgångar…

I början av februari hade depån gått upp 21 %. Detta var mycket tack vare Leo Vegas som rusat från 89 till över 110 eller som mest nästan 25 % men också den allmänna optimismen för bettingsektorn denna period som gav skjuts till övriga bolag jag ägde med större vikt i portföljen, framförallt Catena Media som var upp 14 % och Evolution Gaming.

Egentligen gick det mesta upp, mitt i början av året ännu rätt beskedliga innehav i Netflix började starkt med 25 % i januari. Netflix har också varit min bästa aktie med sin uppgång om 95 % under det första halvåret. Jag har också ökat på ett par gånger under tiden vilket förstås har hjälpt till. Fina LVMH är trots en nedgång p.g.a. geopolitisk oro senaste tiden upp 15 % i år och Apple är upp några procent

Mina små innehav i Storytel, Fortnox och Cherry har heller inte varit dåliga investeringar de första sex månaderna i år. Storytel inledde året mycket trevande men har sedan i princip dubblats, Fortnox är upp runt 60 % och Cherry är trots nedgången på senare tid upp runt 15 %. Kopparbergs, som jag idag bara äger åt barnen, står mest och stampar.

Mina två större negativa case Fingerprint Cards och H&M (länkarna går till mina utblickar inför 2018 för dessa bolag) har fortsatt gå kräftgång och båda, men inte minst Fingerprint, har infriat alla mina farhågor. FING har fallit med brutala 62 % och H&M är ner 16 %.

 

Hur går bolagen då?

Mer intressant ur ett värdeinvesteringsperspektiv är förstås hur bolagen utvecklar sig. Det är ännu några veckor kvar till halvårsrapporterna för alla utom H&M som har rapporterat pga sitt brutna räkenskapsår och som jag kommer att skriva om nästa vecka. Rätt mycket vet vi dock tack vare den löpande rapporteringen och Q1:orna.

Jag är väldigt imponerad av alla tre bettingrelaterade bolag jag äger med större vikt (LEO, EVO och CTM). Marknaden har tidvis varit väldigt hård mot dem och de har fått blankare emot sig under perioder. Jag tror att det senare beror på två saker. Dels har samtliga bolags aktier stigit mycket brant det senaste halvåret/året och dels har svenska investerare ännu inte tillräcklig kunskap om denna sektor och missförstår nyheter och gör falska ekvivalenser mellan bolag som NetEnt och Kindred som på många sätt har haft sin glansperiod och nya bolag som växer snabbt och lönsamt som de tre ovanstående.

Vårens mest absurda ras var kanske i LeoVegas när den brittiska regeringen kraftigt sänkte insatserna i bordsterminaler ute på lokal, en produkt som LEO förstås inte har men de åkte med bara på allmän oro för reglering UK-marknaden. Likaså var raset på diverse lösa politiska planer på den lilla norska marknaden att försvåra för utländska bolag att verka minst sagt överdrivet. Både Catena Media och Evolution Gaming har också tagit stryk av att deras konkurrenter haft problem. XL Media respektive Playtech går rätt dåligt och då blir slutsatsen av någon anledning att det är oroväckande för deras branschledande svenska konkurrenter… Om tvärtom konkurrenterna hade gått jättebra och tagit kunder osv hade denna slutsats varit rimlig. Till sist har Catena ”drabbats” av diverse mindre insatt oro för vad eventuell ny lagstiftning i Italien kan få för effekt. Som vanligt var sanningen långt mindre allvarlig eller knappast oroande alls, vilket Catena i vanlig ordning nu har rett ut åt oss.

Denna relativa okunskap om branschen kommer nog att bestå dock tills vi har en reglerad svensk marknad och det är inget att göra. Det är irriterande när marknaden inte förstår hur viktigt det är för EVO att de fångat Svenska Spel och även ATG som nya kunder eller hur stor den italienska marknaden kan bli för LEO och CTM men det kommer den att bli varse en dag. De viktigaste mätetalen för bolagen (NDP, nya deponerande kunder, för CTM, marknadsföringseffektiviteten för LEO samt tillväxten för EVO) lämnar föga att önska idag och det är det enda som kommer att spela någon roll på sikt. En extra spännande är förstås USA-marknaden som nu håller på att öppnas, vilket jag skrev om nyligen.

Netflix tuffar på mot vad som alltmer liknar en monopolställning vilket också tas ut i aktiekursen och det ska bli väldigt spännande att se deras kundtillströmning för andra kvartalet, framförallt utanför USA. Apple gör det mesta rätt som vanligt att döma av rapporteringen och inför Q2 kommer marknaden som vanligt att ha ögonen på iphoneförsäljning och vinst, men som sig bör också det nu gigantiska Services-segmentet. LVMH tror jag också tuffar på som vanligt men det är ju svårare att besöka mellan kvartalen och redan den 24:e kommer vi att få veta.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.