Home > The Value Investor v.27 Kopparbergs har mycket mer att ge

The Value Investor v.27 Kopparbergs har mycket mer att ge

Om det förra året p.g.a. pundets fall efter Brexit-omröstningen var populärt att räkna ut det svenska ciderundret Kopparbergs Bryggeri så borde det i år vara läge att tänka om. Jag köpte själv KOBR förra våren och äger det fortfarande, lite sent om sider kan man tycka med tanke på de senaste årens uppvärdering av företaget. Anledningen var dock strikt värdeinvesteringsmässig eftersom jag insåg att ett företag som från absolut ingenstans kan ta över en betydande del av marknaden i det land som dricker mest cider i värden måste har inneboende kvaliteter både i företaget och produkterna. Även om Kopparbergs tack vare sin fina tillväxt under 20 år hade ett PE över börsen så tyckte jag inte det reflekterade möjligheterna att fortsätta växa globalt under mycket lång tid framöver (se tidigare inlägg om värdeinvestering och tillväxt).

Kopparbergs framgångståg in i Storbritannien via genidraget att först satsa på semestrande britter (och svenskar) nere i Spanien har beskrivits ingående på annat håll. Det var starten på Kopparbergs resa ut i världen som fortfarande pågår och, tror jag, är ännu bara i början. Det har dock varit väldigt populärt bland investerare i många år att rynka på näsan åt Kopparbergs eftersom de drycker ”fruit ciders” som man hittade på är i regel mycket söta och inte ”äkta cider” osv. Många har också avstått köp av aktien eftersom man inte trott att företaget skulle kunna behålla marknadsandelarna när de stora bryggerijättarna började intressera sig för detta nya segment för ett antal år sedan.

Kopparbergs har dock slagit tvekarna på fingrarna rätt rejält och inte bara behållit sina tidigt erövrade marknadsandelar utan expanderat i Storbritannien och dessutom kan de enligt brittisk statistik ta klart mer betalt för sina produkter än konkurrenterna (se bild nedan). Detta beror förstås på varumärkets styrka, en styrka som många i Sverige inte riktigt förstår men kan demonstreras enkelt med en twittersökning på senaste inläggen med ordet ”Kopparberg” en sommarkväll. Även om de har kopierats av såväl svenska (Rekorderlig från Åbro och Briska från Spendrups) som av de utländska jättarna som Carlsberg (Somersby), Coors (Carling) m.fl. så har de som sagt klarat sig utmärkt.

IMG_3395
Bildkälla: Avanza

Det mest tilltalande med Kopparbergs ur ett värdeinvesteringsperspektiv tycker jag är att det drivs av utpräglat långsiktiga mål (inte olika LVMH i detta avseende, se förra veckans inlägg) och skyndar mycket långsamt fram över världen. Idag är man utanför UK starkast i Sverige, där man även har en mycket stor ölförsäljning med bl.a. Sofiero och Höga Kusten och runt Medelhavet men rör sig sakta men säkert mot både USA, nu senast med provförsäljning hos Walmart, och Australien.

Kopparbergs påverkas som sagt av pundkursen då 30-40 % (uppgifterna varierar, redovisas inte separat av bolaget) av försäljningen sker i Storbritannien. Man har dock börjat säkra kursen, men anger inte hur mycket men VD är tydlig både med pundets betydelse för sista raden och att det inte ska överdrivas eftersom det avgörande för företaget är försäljningstillväxten och de utmärkta marginaler man har. När ja-sidan som sagt mycket oväntat vann Brexitomröstningen vid midsommar 2016 föll pundet mot kronan med mer än 10 %, vilket förstärktes år/år genom att kursen redan hade sjunkit en hel del sedan toppen 2015. Kopparbergsaktien straffades initialt men hämtade sig senare under sommaren och hösten i och med att kvartalsrapporterna tack vare att både Q2 och Q3 var stabila samt ökat fondägande i företaget.

Top Beer_Cider Brands - Nielsen Total Coverage_December 2015.xls
Kopparbergs kan ta dubbelt så mycket betalt för produkten (kolumnen längst till höger) som konkurrenterna Strongbow och Carling.

Den riktiga urblåsningen i kursen kom med Q4-rapporten i februari i år då resultatet steg bara marginellt mot året innan, något man inte är vad vid som aktieägare i Kopparbergs. Alla de analytiker som tidigare varnat för pundförsvagningen men hittills fått ”fel” under hösten fick nu vatten på sin kvarn och många rekar sänktes (exempel) då man ansåg att nu stundade sämre tider då den fina utvecklingen på senare år till stor del var valutadriven. Jag höll inte alls med utan såg det som effekten dels förstås av pundet men av framförallt att det säsongsmässigt svaga fjärde kvartalet drabbades genom att de fasta kostnaderna är så stora procentuellt mot intäkterna jämfört med sommarkvartalen. Rörelsemarginalen försvagades rejält av den höga pundkursen ett år tidigare vid den sedvanliga jämförelsen år mot år då intäkterna så att säga alltså måste bära många av de löpande kostnader bolaget har även i ett säsongsmässigt svagt kvartal. Man ska heller inte underskatta att euron står stark mot kronan och att allt inte handlar om pundet. Även att utdelningen höjdes från 4,40 till 5,90 kr talade enligt mig mot att företaget var i någon kris.

Kopparberg-Sparkling
Bildkälla: bolaget

Det är svårt att veta vad som påverkade mest, men när Q1:an kom i maj skingrades åter tvivlen på att Kopparbergs vinstresa skulle fortsätta och vinsten steg med fina 3 % och omsättningen på brittiska öarna meddelades ha ökat med 14 %, vilket förstås drogs ned återigen av det svagare pundet. Precis som marknaden verkar har tänkt efter rapporten anser jag att detta resultat, tillsammans med pundets nu ganska stabila kurs över 11 kr talar för att oron som fanns tidigare var kraftigt överdriven. Precis som VD säger kommer man att påverkas av pundet uppåt och nedåt som man alltid gjort men det är som sagt omsättningen man ska titta på som ägare.

Kopparbergs är ett mycket välskött företag. Man skyndar långsamt och offrar inga marginaler för att öka omsättningen som så många andra företag är beredda att göra. Man är dessutom utpräglat innovativa och skapar nya koncept regelbundet som t.ex. rosécider (vilken genast kopierades av konkurrenterna), Kopparkeg, Frozen Cider och Fruit Lager bara för att nämna några av det senaste två årens nyheter. Tillsamman med väldigt starkt varumärke och effektiv marknadsföring går troligen deras segertåg vidare.

kegtwitter

Man har egentligen bara skrapat på ytan utanför Sverige och Storbritannien. Jag kan inte hitta något större hot annat än en mycket stark krona mot pundet och euron och detta känns inte sannolikt idag, i alla fall inte uthålligt. VD har stor betydelse men jag ser det i varje fall som helt otänkbart att han skulle lämna sitt livsverk frivilligt, men det måste förstås nämnas att en grundare/VD som i alla liknande företag är mycket viktig.

Kopparbergs behöver dock inte bli bättre hela tiden egentligen. Om man ”bara” lyckas fortsätta som tidigare så kommer man att kunna växa i väldigt många år till. Varumärket är uppbyggt till sin nuvarande nivå under 20 år och kommer bara att bli starkare, dvs mer välkänt, med tiden. Då man dessutom har en fin utdelningshistorik och kunde klara även en rejäl valutasmäll riktigt bra känns nuvarande värdering runt 240 kr (PE 22 på senaste fyra kvartalen och en direktavkastning på 2,5 %) väldigt attraktivt.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto