Home > The Value Investor v.30 Apples enorma vallgrav

The Value Investor v.30 Apples enorma vallgrav

Inget amerikanskt företag är mer känt i Sverige och globalt än Apple. Det är trots sitt enormt välkända namn ett företag som ofta har missförståtts av både analytiker och marknaden som helhet. Ironiskt kan man tycka när nästan alla kan räkna upp Apples produkter och deras affärsidé inte direkt är svår att begripa om man bara undviker att falla i fällan att Apple skulle vara ett techbolag i mängden. Om inte annat då borde det faktum att Apple är världens högst värderade företag ge en ledtråd till att så inte är fallet.

Varför kommer jag då att landa i att detta bolag är köpvärt idag? Med ett ord- för att de har en fantastisk vallgrav. Med lite fler ord för att det har väldigt lojala användare, uthålligt höga marginaler, god EPS-utveckling, enorm kassa, är väldigt innovativt och trots detta med PE runt 17 är  attraktivt värderat. Inte minst för den som är långsiktig, vilket jag har varit sedan 2011.

IMG_1614

Det som skiljer Apple från nästan alla andra konsumentelektronikbolag är utan tvekan förmågan att skapa produkter som nästan utan undantag blir ikoniska, förändrar marknaden (Mac, iPod, iPad, Apple Watch m.fl) eller hela världen (iPhone) och de som börjar köpa dem är extremt trogna företaget när de så småningom uppgraderar. Länge har detta nedlåtande kallats kultbeteende av dem som inte tilltalats av Apples produkter men med idag långt över en halv miljard användare, vilket skulle vara långt fler om inte Apples priser vore så höga, går det inte att se användarbasen som en liten kult längre.

Eftersom det inte är det vanliga bland konkurrenterna att man har lojala användare drog analytikerna tidigare alla över en kam och förklarade att Apple, som alla techbolag, snart skulle få se sina marginaler falla (har inte skett), nya highend-alternativ skulle snart ta marknad av iPhone (finns ännu tio år efter lanseringen inga tecken på detta) och man lanserade en mytisk teori om att företag bara kan nå en viss storlek som man döpte till ”law of high numbers” som skulle göra det omöjligt att växa så mycket mer. I själva verket har Apple i regel en liten del av marknaden (för t.ex. smartphones runt 15 %), men de har alltid den prismässigt och därmed marginalmässigt mest luckrativa delen och slår knappast i något annat tak än det enkla faktum att bara en begränsad del av världen (ännu) kan köpa deras produkter.

Som jag antydde ovan har misstron mot Apple nu minskat i takt med att man har gjort processen kort med många av sina tidigare så respekterade konkurrenter (Motorola, Sony, Nokia, BlackBerry, HTC, LG m.fl) och det senaste stora hotet Samsung tjänar idag mer på att leverera chips mm till Apple än på sina mobiler liksom Sony på att sälja kameramodeller till Apple. Efter tio år kan man inte med trovärdighet påstå att någon ny mobil eller plattdator är en ny ”iPhone/iPad killer” eller påstå att allt snart är kört för Apple. Iphone håller ställningarna även om tillväxten förstås har avtagit med tiden och ligger mellan 200 och 250 miljoner sålda per år och, otroligt nog, över tid växande marginaler.

Den tidigare så förkastade kassan på idag över 150 miljarder trots enorma återköp och god utdelning, har också fått en omvärdering, vilket jag tror kommer att fortsätta. Marknaden vet att Apple-aktieägaren tack vare den är helt garanterad årligt ökande utdelning under mycket lång tid. Mest viktigt är dock att Apple inte alls drar ned på taken i återköpen. Med nu 20 % av aktierna annullerade sedan starten 2013 och en årstakt på ung. 5 % närmast garanterar detta en ökande vinst per aktie.

När man rapporterar det andra kvartalet (”fiscal third”) på tisdag så kommer dock inte bara iPhone-försäljningen att granskas. Man har sedan ett par år en ny ”tvåa” bland segmenten- ”Services”, vilket kort sagt är resultatet av allt som Apple-kunderna köper till sina produkter. Garantier, mjukvara, ApplePay, Apples del av de mycket snabbt ökande intäkterna i App Store, iTunes och mycket annat. Helt enkelt resultatet av lojala och köpstarka kunder som är villiga att investera i sina älsklingar.

IMG_1615

Services har vuxit med 20-25 % per år senaste åren och har en fantastisk marginal. Med idag 15 % av omsättningen och av naturliga skäl enorma marginaler är Services nu marknadens nya älskling och en värdig ersättare för iPad som sakta har minskat i takt med att användarna, om än enormt lojala, någon verklig konkurrens finns inta idag, inte länge uppgraderar sina iPad särskilt ofta.

Apples närmaste framtid, säg de närmaste fem åren, kommer utan tvekan att till stor del förstås att avgöras av huruvida man lyckas fortsätta skapa köpvärda produkter. Om de senaste 40 åren är en guide så är dock sannolikheten mycket stor för detta. Härutöver kommer troligen en stabil iPhone-försäljning, fortsatt växande Services-segment och, enorma återföringar av kassan till aktieägarna att vara grunden för en allt högre värdering av Apples vinst. Det är inte länge sedan denna var på 12-13 gånger årsvinsten och jag ser idag inga skäl att tro att uppvärderingen kommer att avta eller gå tillbaka.

Apple är idag t.o.m.ett av Warren Buffetts/BRK:s största innehav av det enkla skäl att han ser denna enormt lojala kundbas som Apples stora vallgrav. Det går inte att skapa ett nytt ”ekosystem” (hårdvara, mjukvara och tjänster) på det sätt som Apple har gjort utan att lägga mycket tid, enorma investeringar och uthålligt åtråvärda varor och tjänster. iOS, MacOS och produkterna bildar idag ett oerhört attraktivt ekosystem som låter Apple ta rejält betalt för både varor och tjänster. Det har också visat sig vara enormt uthålligt och bara vuxit.

IMG_1616

Apple är intet kortsiktigt innehav- jag vet inte hur nästa veckas rapport blir men även om kursen varierar så är den långsiktiga utvecklingen mycket positivt. Som lite grädde på moset just nu så verkar det vara klart att döma av ryktena att man till tioårsjubileet i höst släpper en mycket stor uppdatering av iPhone. Apple kommer troligen att bli världens första ”trillion dollar company” (800 miljarder idag) och, som jag sagt i Börspodden så tror jag aktien är på väg mot 200 dollar. Med stor sannolikhet har Apple sina bästa dagar framför sig. För den som är villig att gå över Atlanten så är Apple ett förhållandevis säkert kort.

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto