Home > The Value Investor v.31 Cherry- ett stabilt bygge

The Value Investor v.31 Cherry- ett stabilt bygge

Som trogna läsare vet är jag idag mer än lovligt inriktad mot ”gambling-sektorn”, se de tidigare inläggen LEO ryter & Köp ”tråkiga” Catena Media. Jag är dock väldigt medveten om att inte alla vill vada ut i spelbranschen med samma fart som jag. För den som vill doppa tån i denna idag kraftigt växande del av den svenska ekonomin kan dock Cherry vara ett alternativ. Detta framföralt för att det är mer av en koncern med ben inom flera spelrelaterade fält och alltså är långt mindre nischade än t.ex Catena Media (mitt största innehav) och LeoVegas.

Enkelt kan man säga att speloperatörer som LEO och MRG (som jag äger) tjänar pengar på spelarna, CTM tjänar pengar på att operatörerna får nya spelare och hantverkare som Evolution Gaming (som jag äger) och NetEnt tjänar pengar på att förse operatörerna med innehåll. Sektorn fungerar alltså som många andra delar av näringslivet- man levererar dels till varandra och dels till konsumenterna men det är förstås från de sistnämnda som alla pengar i slutändan kommer.

Cherry (se här för en bra bolagspresentation, se gärna även VD-presentationen på Småbolagsdagen) är alltså ett konglomerat som verkar inom hela näringskedjan- man har en egen operatör (ComeOn som genom ett förvärv vuxit enormt senaste året) man förser sig själv och andra operatörer med teknik (Xcaliber) och själva spelen (Yggdrasil gaming), har en egen affiliatedel (Game Lounge, som alltså är ett Catena Media i miniatyr) och har t.o.m. kvar sin gamla restaurangkasinodel- Cherry Spelglädje. Man har alltså en mycket bred intjäningsbas och risken begränsar sig därmed förutom vanlig bolagsrisk i huvudsak till att hela branschen skulle tappa fart och inte, som för sektorskollegerna, att just deras del av spelekosystemet skulle tappa fart.

Naturligtvis räcker det inte med att ha dotterbolag i hela näringskedjan för att vara en bra placering. Nedan följer några av de skäl som gör att jag tror dels att Cherrys delar är värda mer än vad helheten idag värderas till och att deras troliga lönsamhetstillväxt heller inte är inprisad.

Som i alla koncerner hoppas man förstås på synergier genom att dotterbolagen samarbetar men också genom att de som relativt självgående bolag kan växa till starka egna spelare, vilket också visas tydligt av att faktiskt både Betsson och NetEnt en gång var dotterbolag i Cherry som knoppades av och börsnoterades. Särskilt Yggdrasil och Game Lounge har en utmärkt utveckling, se nedan. Denna möjlighet är alltså högst reell och i sig själv en anledning att äga Cherry.

IMG_1619

IMG_1620

Cherry är mycket välskött och har en kunnig storägare i Morten Klein (se aktuell intervju här) med lång erfarenhet i branschen, startade Automatengruppen och har gjort en lång rad förvärv. I VD:s presentation på Småbolagsdagen betonade han också att han tror på fortsatt konsolidering i branschen, vilket jag väljer att tolka som att han ser möjligheter till ytterligare förvärv för Cherry.

Cherrye räds, precis som LEO, inte för att vid behov ”offra” ett kvartalsresultat på lönsam marknadsföring. Första kvartalet i år chockade man t.ex. marknaden med att ha lagt 45 % av omsättningen på marknadsföring. Förutom att detta är sunt så har det utan tvekan bidragit till att aktien trots viss uppgång senaste dagarna har tappat runt 15 % sedan förra rapporten och vi kan troligen se en uppvärdering likt LEO:s i slutet av våren när man återgår till mer normala kostnader samt kan skörda vad man sått.

Ett mindre konkret men enligt min åsikt inte desto mindre viktig faktor är att trenden på senare tid verkar vara att de mindre bolagen, grundade för att verka och leverera mobilt innehåll till en rörlig konsument, vilket utan minsta tvekan är vart spelarna går idag, går bättre än de stora svenska drakarna- Kindred (tidigare Unibet) och Betsson. Detta är för övrigt anledningen till att jag äger Evolution Gaming istället för NetEnt som liksom de ovanstående operatörerna verkar ha svårt att växa så mycket mer.

IMG_1621

Eftersom Cherry haft en rätt brokig historia på senare år med en stor förlust, omvärdering av en tillgång och, som sagt, ett stort förvärv som påverkat vinsten högst påtagligt så är kanske inte en klassisk analys av PE osv så rättvisande. Men ledningens kommunicerade omsättningsmål, som jag men kanske ännu inte marknaden tror på, för 2017 på 2600 – 2700 Mkr, en ökning med 150 % från 2016, med EBITDA på 550-600 Mkr, vid en värdering idag på 5,8 miljarder samt P/S på 3,2 gör värderingen väääldigt attraktiv.

Ett sista, mindre skäl, men ändå värt att beakta är att man är på väg att lämna sin ”B-listning” på Aktietorget som om inte annat kommer att ge långt fler fonder möjlighet att köpa in sig i bolaget.

Inget är säkert utom döden och skatterna men hur jag än vänder och vrider på Cherry så kan jag inte komma till någon annan slutsats än att om man ”bara” fortsätter som man gjort på senare tid, f.ö. precis som LEO och EVO, så är sannolikheten mycket god att vi snart kommer att se tillbaka på nuvarande värdering med den bittra tanken att man borde ha köpt mer än man gjorde. Placeringshorisont är som vanligt för mig tre till fem år.

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto