Home > The Value Investor v.31 Rapportspecial

The Value Investor v.31 Rapportspecial

De flesta av de företag som jag har rekat har nu rapporterat och det blev trevlig nog underhållande läsning i de flesta fall. Jag gör som i våras och kommenterar dem i två inlägg, denna vecka och nästa när även Catena Media har hunnit lämna rapport.

Evolution Gaming hade tydligen fortfarande en del att bevisa då oron för marginalen kvarstod trots deras fina Q1:a som körde upp aktien med 29 % för tre månader sedan. De flesta väntade sig nog av naturliga skäl ett mellankvartal. Rapporten var dock väldigt stark och de drämde med en omsättningsökning på 40 % och en vinstökning på 37 %.

Det marknaden mest har fokuserat på det senaste året är dock EBITDA-marginalen som av olika skäl, framförallt den stora expansionen i Tiblisi och en låg omsättning i början av året, pressades en del de två vinterkvartalen. Den ökade dock från 42,6 % i Q1 till fina 44,6 % och därmed tystnad kanske tveksamma röster som inte har velat tro att man kommer att infria ”löftet” om ungefär samma genomsnittsmarginal detta år som det förra. Rörelsemarginalen följde med upp till 36,6 % (från 34,6 % kvartalet innan).

Kursen som fortsatt hade tryckts ned av nya blankningar tog ett rejält skutt uppåt och har handlats runt 700 kr sedan dess. Läs gärna en kommentar om blankningarna och de märkliga analyser som tydligen ligger bakom från min blogg här.

Det är svårt att hitta några betydande fel på EVO idag. Bolaget har tagit sig igenom den stora expansionen utan minsta problem förutom som sagt den marginalpress som gav marknaden hicka och nu kan de återigen genom sina skalfördelar och sin uppenbara försprång gentemot konkurrenterna fortsätta förbättra marginalerna och resultatet. Detta försprång upprepade ledningen återigen att man bara ökar hela tiden. Som jag skrev efter mitt besök i Riga så tror jag att Evolution Gaming är ett av Sveriges blivande globala storföretag.

 

LVMH släppte en full rapport (vår och höst är bara försäljning) i slutet av juli och företaget dundrar på som tidigare.

 

Det är svårt att inte bli imponerad av denna juvel bland de europeiska storbolagen. Man och växte med 14 % organiskt (12 % om man inte tar hänsyn till en nedlagd verksamhet, vilket man förstås ska göra) och, vilket känns ännu bättre för en trogen ägare, man ökade vinsten med otroliga 41 %. Vi kan alltså vara helt säkra på ytterligare en fin utdelningshöjning i vinter. Aktien steg några procent men har sedan fallit tillbaka. LVMH-aktien är dock lite speciell då den ofta stiger markant mellan kvartalen och ju också styrs rätt mycket av makrofaktorer i det korta perspektivet. Detta är den aktie som jag verkligen känner mig helt säker på att jag fortfarande kommer att äga om tio år.

Slutligen har även Apple rapporterat och som vanligt 😉 överraskade de marknaden med en nästan galet stark rapport. Världens största bolag som igår blev historiens första ”trillion dollar company” ökade omstättningen med 17 % och vinsten per aktie med otroliga 40 %…

Apple visade med tydlighet att fokuseringen på antal sålda iphones blir alltmer fel. Försäljningen ökade bara marginellt medan intäkterna från detta segment ökade med 20 % tack vare en nittonprocentig ökning av priset per såld enhet. Services var i vanlig ordning det stora dragloket och ökade med 31 % och uppkomlingen ”Other Products” (Apple Watch, Apple TV osv) ökade med 37 % vilket kompenserade mer än väl för femprocentiga tapp för Mac och iPad.

 

Som ytterligare grädde på moset var guidningen stark för innevarande kvartal och det är svårt att tro något annat än att aktien, som mest stått och stampat mellan 170 och 190 men dagen efter rapporten för första gången passerade 200, kommer att prestera väl under resten av året.

Jag har ägt Apple sedan iphone 4 då aktien handlades på en fjärdedel av dagens nivå och även om jag har minskat för att kunna öka i aktier som jag tror kommer att stiga snabbare så är det med dagens portföljvikt strax under 10 % alltså inte på något sätt bara av sentimentala skäl jag fortsätter att äga den. Som jag skrivit tidigare så drabbas även AAPL av märkliga panikras som det efter julkvartalet hade släppts men i takt med att bolaget under en längre tid har visat att man har flera ben att stå på, inte minst det nu gigantiska Services-segmentet så kommer aktien med tiden att värderas över snarare än som nästan alltid tidigare under börssnittet. Man ska inte glömma bort att de blev världens första ”biljonbolag” trots att aktien handlas under PE 20…

 

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto