Home > The Value Investor v.32 Rapportspecial 2

The Value Investor v.32 Rapportspecial 2

Nu har alla de bolag som jag har aktuella rekar på rapporterat (se även förra veckans krönika) och sist ut var Catena Media som rapporterade i fredags morse. CTM har råkat ut för blankare och aktien har fallit av denna och kanske även allmän oro kring casino och UK till runt 110 kr, dvs flera procent under var aktien låg innan Q1-rapporten i april. Detta dessutom efter att ha gått över 150 kr i kölvattnet på den fina rapporten men även nyheterna från USA.

Det är svårt att tycka att det fanns något fog för denna pessimism eller för marknadens negativa reaktion efter att ha läst rapporten. Fotbolls-VM har varit enbart positivt för bolaget och detta meddelar man kommer att fortsätta in i detta kvartal. Det väldigt viktiga NDC (new depositing customers) steg med 54 % till 140 000, dock i en lägre takt sekventiellt men detta brukar svänga rätt mycket mellan enskilda kvartal.

Intäkterna steg med 73 % till 26,1 MEUR (15,1), vilket var i linje med analytikerkonsensus. Justerad EBITDA ökade med 52 % till 12,1 MEUR (8). EBITDA-marginalen (justerad) hamnade på 46 % (53 %) vilket var lite svagt. Rörelseresultatet kom in på nästan det dubbla mot i fjol och rörelsemarginalen ökade från 36 % till 38 %. Vinsten per aktie var dock oförändrad på 0,10 vilket var under förväntningarna som låg på 0,16.

Jag deltog som vanligt på analytikerkonferensen och talade med ledningen efteråt. Det lägre EBITDA beror huvudsakligen på kostnader för USA-expansionen och på den nya finansvertikalen som kräver många tillstånd. Därtill påverkas VPA som vanligt kraftigt av värderingen av utestående obligationen och räntebetalningar. Sannolikt kommer detta att minska betydligt i takt med att kassaflödet nu stärks kraftigt och man kommer att kunna betala av skulder och finansiera sina uppköp alltmer ur kassan. Vi kan alltså förvänta oss en stärkt EBITDA-marginal och vinst redan kommande kvartal.

 

Catena är väldigt svårt att bedöma på ett kvartals sikt men ganska enkelt på längre sikt då trenden är mycket tydlig. På ett års sikt och framåt kommer USA och flera andra initiativ, inte minst Finans, att dra upp vinsten och omsättningen. Vi får inte glömma att detta, liksom Evolution Gaming, är en bransch med enorma skalfördelar när man väl kommit upp i volym. Jag ökade inför rapport och ligger kvar. Catena är liksom EVO ett utmärkt hackor och spadar-case inom gambling, dvs lägre risk än enskilda operatörer och tack vare i båda fallen en stark ställning också mycket god intjäningsförmåga.

Netflix rapporterade för snart en månad sedan och även om företaget utvecklas väldigt väl missade man både sin egen och analytikernas prognos om nya kunder med runt en miljon när man adderade 5,2 miljoner i kvartalet. Som vanligt fick marknaden slag och aktien handlades ner med 15 % i efterbörsen men repade sig rejält dagen efter men har sedan legat och surat runt 350 dollar, vilket dock är +80 % i år… 

Netflix har missat målet både uppåt och nedåt många gånger men vanligen har det ju varit på ovansidan. Det är förstås svårt att veta hur många nya kunder man kommer att få när man verkar på nästan 200 marknader, eller annorlunda uttryckt hela världen utom Kina. Netflix äger man lämpligen inte på kort sikt som värdeinvesterare utan på tron att företaget kommer att bli den stora globala streamingtjänsten som även på lång sikt äger lejonparten av marknaden och kan ta betydligt mer betalt för ett stort och ständigt uppdaterat utbud av allt utom sport. Jag kan inte se annat än att Netflix är på god väg att uppnå detta.

Vinsten femdubblades dessutom…

Alla som följer gamblingbolagen kunde se att LeoVegas handlades ner med runt 15 % på sin rapport, eller mer korrekt uttryckt, på sina intäktssiffror för juli. Detta var ju lite ironiskt efter att man fått släppa en omvänd vinstvarning två veckor tidigare när man pga trängseln i kanalerna under VM inte kunnat uppnå tillräcklig ROI på marknadsföringsinsatserna. 

Att bara växa med 45 % var förstås inte alls vad marknaden hoppats på men som vanligt är det i detaljerna man hittar sanningen. Omsättningen skiljer sig ibland rejält mellan månader och kvartal för LEO och det är på rullande tolv månader man får en bättre bild. Denna ser fortsatt utmärkt ut och vi aktieägare ska vara glada att ledningen är så disciplinerad att man inte vräker ut reklampengar för att jaga tämligen olönsam tillväxt och göra marknaden glad i det korta loppet, vilket man absolut hade kunnat göra i juni och juli.

LeoVegas viktigaste mätetal alla kategorier är RDC (returning depositing customers). Detta tal tillsammans med NDC (nya) visar hur man lyckas dra till sig nya kunder och hur väl man lyckas behålla dem. NDC ökade med 84 % på årsbasis och RDC med 74 %. Det var intressant att under telefonkonferensen höra LEO:s CFO återigen inskärpa att det är RDC man ska titta på och veta att ingen lyssnade. Jag tror liksom ledningen också sade att VM och århundradets varmaste sommar tillsammans med vissa branschgemensamma problem i UK och pga GDPR är bovarna här och att intäkterna kommer att strömma in i mer vanlig takt i augusti och september. Med en lägre nivå (35 % av intäkterna) guidat för marknadsföringen så kommer vinsten att fortsätta öka rejält.

Fortnox som jag rekat tidigare tuffar på bra men rapporterar först den 22:a och Storytel är också sena att rapportera men allt verkar även de gå riktigt bra med nyligen rapporterad fyrtiosjuprocentig ökning av betalanade abonnenter och aktien går starkt. Jag har inga större innehav men tror fortsatt på dessa fina svenska bolag.

Fingerprint Cards som jag säljrekat i över ett år här på Tradingportalen och sedan hösten 2015 på min blogg levererade ännu en nattsvart rapport men aktien har handlats upp sedan dess. Många verkar tro att faran är över. Det är den inte.

H&M som rapporterade först pga sitt brutna räkenskapsår och vars aktie jag inte skulle ta i med en förlängd tång har jag redan skrivit om men aktien har nu fallit igen, troligen framförallt på att Stefan Persson har, i alla fall tillfälligtvis, slutat köpa aktier. 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto