Home > The Value Investor v.33 Ingen konkurrens, tack

The Value Investor v.33 Ingen konkurrens, tack

Det känns ibland som om begreppet konkurrens är rätt missförstått bland investerare. Framförallt tror jag konkurrens överskattas överlag. Det är i varje fall alltid konkurrens som dras fram som skäl att inte köpa företag som har gått väldigt bra under en tid. ”Snart kommer konkurrenterna ikapp” och liknande argument kastas fram utan någon djupare analys. I själva verket är det ofta inte alls så utan själva anledningen till att företaget går så bra är att de redan krossat sina konkurrenter och marknaden handlar nu upp aktien av just denna anledning. Man kan stilla undra hur mycket pengar investerare har förlorat på att sälja på obefogad rädsla för konkurrens alternativt att ha låtit bli att köpa någonting.

Detta betyder ju inte att konkurrens ska underskattas. De som var mest tongivande i Fingerprint när det begav sig viftade glatt bort all oro för att konkurrenter skulle komma in och stjäla de fina vinsterna man gjorde 2016. Dessvärre fick de med sig en massa småsparare på detta med känt resultat. Skillnaden mot konkurrenskraftiga företag var dock uppenbar för alla som gjorde sin läxa. Fingerprint hade en mycket bra teknik men den var också lätt att kopiera och svår att försvara. Deras kunder verkade i en lågmarginalmarknad (androidsmartphones) och kunde inte förväntas välja den bästa komponenten om det kom in flera fullgoda alternativ varför priserna var nästan förutbestämda att rasa. Slutligen skulle ingen konsument välja en viss smartphonemodell på vilket företag som tillverkat fingeravtrycksläsaren varför man inte hade någon märkestrohet att luta sig tillbaka på.

Det finns massor av avskräckande exempel på företag som först gjort succé men sedan på något år eller två konkurrerats ut p.g.a. liknande anledningar som ovan. Den som varit med om detta eller läst om dessa för aktieägarna enormt kostsamma äventyr skyr föga förvånande sedan elden. Men det är förstås ingen framgångsrik taktik att alltid hålla sig undan från framgångsrika företag och som jag skrev för några veckor sedan i ”Kassaflöden långt fram” är det ändå en populär taktik.

Världens mest framgångsrika företag (mätt på vinst och börsvärde) är Apple. Deras framgångar har dock hela tiden skett i branscher som har varit fulla av konkurrenter. Mac/WinPC var den första stora striden, sedan kom iPod/MP3-spelarna och därefter liknande hårda slag om konsumenterna för smartphones, plattdatorer och nu senast smarta klockor. Även om påståendet att konkurrenterna snart är ikapp inte hörs så mycket idag av naturliga skäl så ekade det i många år. Framförallt var det iPhone som sades snart få mycket hårdare konkurrens av från tillverkare av Android-kompatibla mobiler. Apple kände naturligtvis av konkurrensen men de som angav detta som ett säljråd hade helt missuppfattat både Apples marknad (enbart översta skiktet) och vilken prestige och märkestrohet de har. Detta gjorde att Apple genom att bara sälja ”dyra” modeller och vare ensamma om operativsystemet iOS med sin AppStore kunde hålla den översta femtedelen av marknaden i ett fast grepp medan konkurrenterna som saknade unika egenskaper slog ihjäl varandra i den nedre delen av marknaden.

Det går att hitta massor av exempel på företag som klarar sig mot konkurrenterna, det gäller ju i princip alla företag som har ökande vinster över tid, men för att stanna vid exemplet ovan. Att kunna skärma av en del av en i övrigt konkurrensutsatt marknad är något som jag tror många missar betydelsen av. Coca-Cola har ett fantastiskt distributionsnätverk men framförallt har de sitt varumärke. Detta skyddar dem på en marknad som annars kännetecknas av knivskarp konkurrens. Mer eller mindre alla klassiska märken, som mitt eget kära Louis Vuitton, men det finns ju väldigt många, är skyddade från verklig konkurrens så länge som de inte gör sina kräsna kunder besvikna mer än i undantagsfall. Många fnyser överlägset åt att andra betalar stora summor för produkter som inte nödvändigtvis är bättre än de som prismässigt ligger snäppet under, men detta blir som när Android-användaren inte förstår Apple ur ett investeringsperspektiv. Man kan tycka vad man vill om det men det är så här världen fungerar.

Framgångsrika företag är de som lyckas undkomma konkurrensen från andra. Det är nog självklart för alla men det betyder också att man ska köpa företag som inte utsätts för någon större konkurrens och man bör akta sig noga från att dra falska ekvivalenser mellan vitt skilda företag av modellen ”se bara hur det gick för Företag X, detta kommer att sluta lika illa”. Detta är som att säga att ett visst fotbollslag inte kommer att vinna ligan med hänvisning till att något annat har misslyckats i många år.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto