Home > The Value Investor v.33 Lyssna på Storytel

The Value Investor v.33 Lyssna på Storytel

Om jag hade sagt ”ljudbok” till dig för ett par år sedan så hade du sannolikt tänkt antingen på de CD-böcker som då fortfarande var vanliga eller på de ljudböcker man kan köpa styckevis från t.ex. Amazon eller iBookStore. Om jag säger ljudbok eller ”lyssna på en bok” idag är nog sannolikheten mycket större att tankarna går till Storytel- företaget som håller på och ”disruptar” förlagsverksamheten i vår del av världen.

Från ingenstans har Storytels VD skapat ett företag som idag värderas till dryga tre miljarder och har gjort att lyssna på böcker via mobilen till ett stadigt växande fenomen. Tjänsten, för den som inte redan vet, fungerar precis som Spotify och Netflix (som jag äger), dvs mot en fast månadsavgift på 169 kr får man lyssna fritt, inkl. nedladdning, på tusentals böcker och nu också vissa längre tidskriftsartiklar, läsa böcker i e-boksformat och en rad mindre tjänster t.ex. poddar. Man köper antingen böckerna färdiginlästa eller producerar dem själv med egna inläsare (”Storytel Originals”). Förutom detta äger man en ”klassisk” förlagsverksamhet (t.ex. Norstedts och ett antal mindre förlag).

Jag kommer i vanlig ordning inte att gå igenom företaget i detalj, men rekommenderar veckans presentation av halvårsrapporten som även om den förstås är en partsinlaga är en tillräckligt saklig genomgång av i princip hela verksamheten:

Företaget som denna vecka rapporterade H1 är intressant ur ett värdeperspektiv genom att det är ohotad ledare på sina marknader- huvudsakligen Sverige, Danmark, Norge, Holland och nu också Ryssland. Man kan alltså snart ha byggt upp en vallgrav (se tidigare inlägg) mot konkurrenterna på en marknad som inte osannolikt givet hur det brukar gå när en sektor blir digital/online kommer att ha en dominant spelare per land. Eftersom tjänsten är väldigt skalbar och den som blivit kund i regel stannar kvar blir ekonomin i upplägget uppenbar om man lyckas bli tillräckligt stor. Potentialen kan t.ex. ses i det enkla faktum att i Sverige, som är deras största marknad, är 3 % av den vuxna befolkningen nu kund hos dem, medan Spotifys och Netflixs andel av befolkningen ligger uppåt tio gånger högre. Storytels framtid heter förstås streaming och på sikt är det utlandet snarare än Sverige som är det avgörande precis som varit fallet för många svenska företag. Om allt går vägen är det alltså fortfarande möjligt att köpa ett framtida svenskt storföretag i ett tidigt stadium.

Storytel, liksom flera av mina andra innehav t.ex. LEO och Netflix, offrar dagens lönsamhet för att istället bygga ut verksamheten och få in nya kunder. Detta är ganska typiskt för ägarledda tillväxtbolag och något som Amazon som bekant har tagit till en extrem nivå. Så länge man vet att man kan få igen dessa pengar mångfalt längre fram och så länge man inte drar på sig någon extrem skuldsättning är detta väldigt sunt och något som marknaden helt korrekt sätter en premie på. Det är raka motsatsen till kvartalskapitalismen.

Då Storytel som sagt äger en ganska betydande printmediadivision medan streamingen är potentialen framåt blir rapporteringen lite förvirrande vid en första anblick. De totala intäkterna varierar väldigt med ett mycket starkt julkvartal varje år varefter en nedgång sker. Detta beror förstås på printmedia som tjänar sina pengar på julhandeln. Om vi däremot skalar bort dessa så ser vi med all tydlighet hur antalet prenumerationer på streamingtjänsten slår igenom i intäkterna:

IMG_4585

Alla företag har som jag ser det ett mätetal som är viktigare än alla andra, ett som man alltså ska lägga väldigt mycket större vikt vid när man studerar kommunikationen från bolaget. I Storytels fall är det alltså antalet betalande (man erbjuder en gratis tvåveckors testperiod) prenumeranter. Det är förstås antalet prenumeranter på en ny marknad som avgör hur fort den börjar bära sig ekonomiskt (historisk har det pendlat mellan tre och fem år) och det är lika självklart dessa som på sikt är tänkta att generera fina vinster.

Storytels tillväxt i prenumeranter ligger just nu på 45 % (y/y), den var 61 % mellan Q2 -15 till Q2-16. Tillväxten är alltså fortsatt god men uppvisar också stora variationer mellan enstaka kvartal med starkast tillväxt föga förvånande inför semestertiden. Vinsten har varierat än mer pga att man som sagt kraftigt prioriterar tillväxten. Det är alltså svårt att titta på PE då senaste förlusten åt upp en hel del av de senaste kvartalens vinst. P/S ligger dock på 3,2 vilket jag inte tycker är utmanande alls.

Riskerna är framförallt konkurrensen från uppstickare som Bookbeat och utländska alternativ som vill satsa på svensk, holländsk, dansk och rysk utgivning. En annan risk är utan tvekan VD:s stora betydelse, inte så att jag ser någon risk i att han som så uppenbart brinner för ljudboken skulle hoppa på något annat istället, men om någonting skulle hända honom så vill det ju till att lika passionerade och duktiga medarbetare kan ta vid och detta vet vi ingenting om idag.

screen696x696

”Caset” i Storytel ligger alltså i att om företaget fortsätter att dra till sig prenumeranter i Sverige liksom, framförallt, på sina nya marknader och fortsätter gå in i nya länder så kan antalet prenumeranter blir mångfalt större med tiden. Sannolikheten för detta måste bedömas som god givet hur stor marknaden är, att lyssnande via mobilen utan tvekan är här för att stanna och att man sakta men säkert bygger upp en god ”brand recognition” som det företag som är synonymt med denna tjänst. Om man lyckas växa ungefär som idag i ett antal år till så tiodubblas förstås antalet prenumeranter på sikt och då är med all säkerhet en mycket god intjäning ett faktum.

Ett argument för att tro på Storytels tillväxt serverades f.ö. igår när man meddelade att man hade nått 500 000 abonnenter, en uppgång med hela 18 % på bara sex veckor. En milstolpe som man trodde att man skulle nå först under Q3. Aktien reagerade inte på detta besked…

Kanske känns potentialen större för oss som är kunder och inser att vi ”läst” långt fler böcker sedan vi blev prenumeranter, hur mycket mer uthärdligt det blir att pendla eller köra bil ensam när man har något man verkligen är intresserad av att lyssna på och man inte bara vill fortsätta prenumerera utan inser att man skulle fortsätta även om kostnaden höjs på samma sätt som man stannade kvar när Netflix höjde från 79 kr till 99 kr. Men den som verkligen tror på ljudboken och Storytel kan mycket väl fortfarande ha chansen att komma in hyfsat tidigt i en ny svensk framgångssaga.

Mitt eget innehav ligger på strax under 5 % av portföljen.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.