Home > The value Investor v.34 Tålamod

The value Investor v.34 Tålamod

För ett antal år sedan, kanske sju eller åtta, minns jag att jag läste en mycket upprörd diskussion på Börssnack. För nytillkomna tittare kan jag berätta att Dagens Industris Börssnack en gång i tiden var en mycket livlig chattsida långt ifrån vad den har blivit efter Finanstwitters tillkomst. Diskussionen eller snarare upprördheten gällde att information troligen hade läckt ut om en aktie några dagar innan pressmeddelandet kom. Aktien hade under tiden stigit uppåt 15 %.

Ilskan var förståerlig eftersom marknaden ju förutsätter att alla deltagare har samma information. Dock var det något annat som slog mig när jag läste de ilskna inläggen skrivna av traders och småsparare som kände att de inte hade någon chans när elefanterna hjälpte varandra till säkra vinster. Visst hade några personer gjort en snabb vinst på kanske 15 % med nästan obefintlig risk. Visst var det fusk, men var det skäl att anse att man som privatperson inte kunde tjäna pengar på ärligt vis på börsen?

Dessa vinster insåg jag, om än snabba, var ju ingenting mot vad vi som bottenfiskade några år tidigare under Finanskrisen hade tjänat. Själv hade jag köpt framförallt Boliden och Swedbank på mycket låga nivåer (som lägst under 20 kr i båda fallen) när tidningsrubrikerna var stora och ”alla” sade att nu skulle bankerna gå i konkurs och råvarobolagen inte ansågs vara värda mer än någon tiondel av det egna kapitalet.

time concept, selective focus point, special toned photo f/x

Dessa aktier var nu värda flera gånger den summa som jag och andra som köpt och behållit hade betalat. Resan hade varit mycket ojämn. Många sålde av under uppgången, t.ex. Folksams stora försäljning (över börsen…) i Swedbank runt 40 kr. Krisrubrikerna återkom när olika saker inträffade och kursen gick bergochdalbana men med tiden var trenden tydlig- uppåt. Eller rättare sagt- uppåt för oss som satt still i båten.

Tålamod är otroligt lönsamt. Långt mycket mer lönsamt alltså än vad olaglig information tycks vara. Troligen är tålamod det allra mest lönsamma man kan ha som investerare på en bipolär marknad. Förutsättningen, och det är förstås otroligt viktigt, är bara att man har hyfsat rätt i sin ursprungliga analys. Har man fel från början är tålamod det sista man ska ha. Eller som Warren Buffett har sagt: Time is the friend of the good company but the enemy of the bad company.

Värdeinvestering handlar ju om att hitta värden som marknaden ännu inte har räknat in. Värden i bolag visar sig sällan direkt, det som du har grävt fram i din föredömliga analys kanske inte får verklig betydelse för företaget förrän efter sju kvartal. Kanske dröjer det därefter ännu ett tag tills marknaden som helhet har uppmärksammat det och drivit upp kursen, vem vet? Den som sitter still i båten kommer dock att bli belönad till sist. Inte sällan tar det längre än man trodde från början men även vinsten brukar överraska positivt.

Ett bra exempel kan göras av mina favoritföretag: Apple fick ny ledning när Steve Jobs kom tillbaka som VD 1997. Många tidigare aktieägare som hoppat av när Apple hade sina dåliga år i början av 90-talet kom nu tillbaka. De kunde då köpa den för under en dollar (förstås omäknat till dagens aktie) och vara del av en renässans för företaget gödd av den nya iMac men även IT-boomen. Aktien steg och föll regelbundet men nästan tiodubblades till år 2000 för att sedan på ett år falla med 80 % när ingen ville äga ”IT” och Apple räknades helt felaktigt in i detta. Massor av möjligheter att hoppa av för den som var nervöst lagd.

IMG_1655

När andra bolag under denna vilda period brände sina aktieägares pengar på diverse halvgalna gratistjänster arbetade Apple istället på sin nya idé- en musikspelare som skulle rymma ”1000 songs in your pocket”. När den presenterades i oktober 2001 stod aktien i 1,33. Den framsynte såg förstås potentialen i en så revolutionerande produkt, men chattsidorna var fulla med Apple-fanboys som dömde ut den utveckling som företaget tagit. Apple skulle tillverka datorer och inget annat och det var många som sålde sina aktier. De kommande sju åren steg dock aktien till 25 dollar på iPods sagolika försäljningsframgångar.

IMG_1657

Sedan kom Finanskrisen och marknaden trodde inte att folk längre skulle betala ”överpriser” för PC-datorer eller musikspelare för att inte tala om den nya iPhone när miljoner världen över förlorade sina jobb. AAPL-aktien föll från 29 till 11. Den som inte tvivlade på Apples förmåga har dock ingen anledning att ångra sig i efterhand. Medan finansvärlden kraschade spektakulärt hade Apple som sagt tagit fram iPhone- den smartphone som dömdes ut antingen som en leksak eller som alldeles för dyr för att fler än de verkliga entusiasterna skulle köpa den. Det blev i slutändan lite fler än så som införskaffade det som idag är historiens mest sålda teknikprodukt alla kategorier.

Det var förstås ingen rak resa nu heller- AAPL steg från 11 till 100 dollar med många hack i kurvan men sedan tog det stopp- Samsung sålde fler mobiler och Android förutspåddes ta över marknaden varpå aktien föll från 100 dollar hösten 2012 till 55 dollar våren 2013. Det var i varje fall många svenska aktieägare som hoppade av denna period minns jag. Analytikerna slaktade sina prognoser och media fylldes av ”Apple is doomed”. Den som satt still i båten fick dock sin belöning ganska snabbt- aktien har på fyra år tredubblats till idag runt 160 dollar.

IMG_1659

Naturligtvis är det inte många som har varit med på hela resan från 1997 till idag och visst hör det inte till vanligheterna att en aktie stiger hundrafalt. Men exemplet visar att även världens kanske mest framgångsrika och utan konkurrens högst värderade företags aktie utsätts regelbundet för marknadens misstro och tvära fall. Massor av tillfällen att fly i panik med resten av marknaden.

Den långa tiden är som sagt extrem men även om man ”bara” har varit med i fem-tio år istället för att hoppa av när man tjänat X % eller skrämts av vad någon klick-hungrig tyckare skrivit så har man belönats för sitt tålamod. Det finns väldigt många som blivit ekonomiskt oberoende av att äga Apple och liknande kvalitetsbolag och vägrat att sälja när andra har gjort det. Man har helt enkelt haft rätt i sin analys och trott mer på sig själv än på marknadens förmåga att värdera företaget. Den sagolika avkastningen är tålamodets belöning.

IMG_1658

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto