Home > The Value Investor v.35 Netflix- stor risk men också stor potential

The Value Investor v.35 Netflix- stor risk men också stor potential

Netflix är på väg att bli ett ”måste” för alltfler människor världen över och som alla vet kan man tjäna mycket pengar på människor missbruk. Av den anledningen tror jag att aktien kan vara en fortsatt bra investering de närmaste åren trots riskerna.

Som nu rätt gammal investerare i amerikanska aktier (APPL, SBUX och tidigare DIS) hade jag länge haft ögonen på Netflix när jag till sist köpte aktien i vintras. Det kändes som alltid lite sisådär att köpa en aktie som har gått upp många tusen procent sedan IPO men om man tror på konceptet så kan Netflix vara bara i början av sin expansion, lite som Storytel (se tidigare inlägg) om man vill ha en svensk jämförelse om än oändligt mycket mindre företag.

Netflix behöver troligen ingen presentation då man sedan starten i Sverige för runt fem år sedan har blivit väldigt populär i breda grupper. Viktigare är då att förstå dels deras strategi mot egen produktion och global expansion.

Netflixs-Annual-Revenue

Global expansion

När Netflix tidigt i sin globala expansion kom till Sverige för fem år sedan skaffade vi tjänsten och har blivit kvar. Säkerligen valde man Skandinavien (tillsammans med Storbritannien) för sin första expansion till andra kontinenter för att vi har hög levnadsstandard och intresse för engelskspråkig kultur. Viktigt att veta när man ska göra uppskattningar av Netflix potential är att deras utbud var då ingenting mot vad det är idag. Det kostade bara 79 kr i månaden mot 109 sedan höjningen nu i dagarna, men man hade ett rätt skralt utbud av filmer- i regel ”döda titlar”, dvs sånt som de flesta redan hade sett men en och annan godbit bland serierna (inköpta Breaking Bad m.fl.) och filmerna. Man blev ändå snabbt populär, säkert mycket för att tjänsten var väldigt enkel att använda- bara att slå på mot vad som dittills hade varit det vanliga- att man prenumererade på DVD-skivor som man beställde, vilket också hade varit starten för Netflix för många år sedan.

Därefter följde expansion till Holland och senare övriga Europa följt år efter år av nya länder och en jättelik expansion i fjol till 130 nya länder. Idag finns Netflix i hela världen, även i Kina genom en lokal distributör som visar Netflix-produktioner.

Prenumeranter och egen produktion

Grunden för Netflix är förstås prenumeranterna vars antal stigit stadigt till idag över hundra miljoner världen över. Den som börjar prenumerera har som alltid en tendens att stanna kvar och detta gäller i allra högsta grad Netflix.

Idag är Netflix som sagt helt annorlunda mot när man kom till Sverige. En budget för egenproduktion som gått från fem till sex till nu sju miljarder dollar de senaste åren har givit resultat. Man äger nu de exklusiva rättigheterna till många troligen långlivade serier. Produktionen är inte enbart på engelska, utan portugisisk (huvudsakligen till Brasilien förstås), spansk, fransk, tysk m.m. Enda sättet att se de nya säsongerna är att vara prenumerant (vissa serier säljs senare på DVD). Samma sak med filmer och dokumentärer och man har nu producerat hundratals titlar.

Den egna produktionen gör också att man blir långt mindre beroende av andra producenter som t.ex. Disney som om två år kommer att sluta sälja visningsrätter till Netflix. Detta gjordes det rätt stor sak av vid tillkännagivandet för några veckor sedan men Disney är inte någon större leverantör till Netflix och det känns för mig svårt att tro att någon har Netflix för disneyfilmerna.

Skärmavbild 2017-08-31 kl. 11.33.05

Riskerna

Ett annat, mindre trevligt resultat av expansionen och egenproduktionen är att skuldsättningen också har ökat snabbt och nettoresultatet har varit magert än så länge. Släpande PE på över 200 och P/S på 7 är höga värderingar även om ”forward PE” troligen är klart lägre. Rörelsemarginalen ligger på låga 6 % och vinstmarginalen på 3,5 %. EPS är just nu 0,77 men kraftigt stigande om än mycket ojämnt mellan kvartalen.

Många konkurrenter har också kommit in på planen, HBO sedan länge men också t.ex. Amazon och snart också Disney. Netflix VD har dock många gånger sagt att han välkomnar konkurrensen eftersom den globala marknaden är så enormt stor och att konkurrenterna hjälper till att skapa intresse för streaming överhuvudtaget. Detta är förstås sagt i egen sak osv men det känns rimligt att Netflix inte kan ensamt dra en så stor omställning av hur människor ”ser på TV”. Kunderna tittar ju mycket via mobil och ipad, men det är förstås om TV-soffan som det stora slaget står både mellan företag och tekniker och Netflix finns på alla plattformar för streaming idag.

Möjligheterna

Potentialen är förstås gigantisk om man lyckas upprepa i många fler länder vad man gjort i Sverige och ett antal andra länder. Även om man talar tyst om det så håller man redan nu på och höjer priserna ganska aggressivt och det kommer man troligen att kunna fortsätta med eftersom tjänsten idag som sagt är en central del i många kunders liv.

Hur Netflix har blivit en del av mångas livsstil i de länder där den funnits länge märks tydligt. Det var Netflix som startade trenden med ”binge watching” genom att man började släppa hela säsonger på en gång och många kunder satte i sig ett dussin avsnitt på ett dygn. ”Har du nåt tips på nån bra komedi på Netflix?” är idag en vanlig fråga, inte minst inom sociala medier, ungefär som man brukar tipsa om vad som går på bio för tillfället. Expansionen och möjligheterna att ta successivt mer betalt är både avgörande men det är också den riktigt stora potentialen i aktien.

Potentialen avspeglar sig i värderingen men precis som med flera av mina andra rekar av tillväxtbolag måste man försöka bilda sig en uppfattning om var vi hamnar om tillväxten fortsätter. Drar man ut grafen några år till så blir det riktigt intressant. Netflix är knappast ett bolag man lägger halva portföljen i även om man kunde önska att man gjort det för några år sedan. Det är dock som jag ser det ett företag och en aktie med enorm potential som jag själv vill ha del av. Inte bara som kund.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.