Home > The Value Investor v.36 Värdeinveastering vid svaga rapporter

The Value Investor v.36 Värdeinveastering vid svaga rapporter

You don’t need a high IQ to succeed in investing.
What you do need is emotional stability.

(Warren Buffett)

Ingenting är svårare än att sitta still i båten när hela havet stormar. Dessvärre är det ju dock just detta man måste lära sig att göra om man ska bli en framgångsrik investerare. Den som följer med marknadens reaktioner hela tiden kommer att lyckas lika bra eller dåligt som marknaden, definitivt inte bättre i varje fall.

En fördel jag har känt med att äga onoterade Hernö Gin (se förra veckans krönika) är att det inte blir några marknadsreaktioner när de släpper rapport. När man äger onoterade aktier slipper man alltså störa sig på i ens tycke irriterande kortsiktiga reaktioner men baksidan är förstås att man missar glädjen när man gått in stort i ett företag i hopp om allt starkare siffror och ser aktien ta ett jätteskutt som t.ex. Evolution Gaming gjorde i våras då de steg med 29 % på sin Q1:a. För alla andra aktier jag äger så är det förstås helt annorlunda och det är bara att leva med det.

Kvartalsrapporternas vara eller inte vara är en evig diskussion men de finns idag och kommer säkert att finnas i framtiden också. Det är bara att lära sig hantera att vi lever i en kvartalsekonomi och i bästa fall dra nytta av detta. För det finns mycket pengar att hämta för den med nerver och kunskap.

 

Jag har skrivit offentligt i över nio år idag men har en mycket längre historia som investerare. Otroligt många frågor jag har fått efter att ha rekat någon aktie har handlat om rapporter. I de allra flesta fall om marknadens reaktion på en svag rapport och frågan om det är dags att sälja aktien, om det som folk skrivit i sociala medier efter rapporten verkligen stämmer eller huruvida jag själv sålt eller ökat. Det är förstås legitima frågor men de visar nog också på en överdriven oro som troligen kommer att straffa sig med tiden.

 

Svaga rapporter

När man har trott på en allt starkare utveckling för sitt innehav känns förstås en svag rapport som ett nederlag. Detta inte minst om man har stor portföljvikt i bolaget och kanske t.o.m. ökat inför rapport. De analytiker och andra som inte tycker om bolaget kommer också garanterat att kommentera rapporten i olika kanaler och i regel enbart lyfta fram de svaga sidorna. Det förekommer allt oftare också att blankare kommenterar negativt för att de hoppas på fortsatt nedgång.

Jag tror, vilket förhoppningsvis framgår av mina krönikor, att ingenting är viktigare för en investerare än att vara bättre påläst än genomsnittet. Att kunna mer än de flesta är nyckeln till framgång. Även om man besitter imponerande kontroll över sina känslor så kan man inte dra nytta av detta om man inte vet mer än de flesta om ett visst företag man äger.

 

Om man har väldigt god koll på företaget samt som alltid god kontroll över sina känslor så kan man i lugn och ro göra en bedömning av en svag rapport även om aktien rasar. För mig landar det nästan alltid i att jag inte gör någonting, men när marknaden överreagerar kan man göra fantastiska klipp när man ökar i aktien. Även om ökningen innebär att man får en större portföljvikt än man egentligen vill (inom rimliga gränser…) så tycker jag att det kan vara rimligt att passa på. Ofta lugnar sig ju marknaden rätt snabbt och man kan skala ner om man vill när aktien återhämtat sig.

Samtidigt är det nödvändigt att se sanningen i vitögat också. Den som kan företaget väl måste också använda sin kunskap till att kritiskt utvärdera om det som ”hänt”, t.ex. svag orderingång eller fallande marginal är ett tecken på att något inte står rätt till. Jag har flera gånger märkt att marknaden inte har förstått hur dålig rapporten egentligen var och minskat innehavet. Detta har varit orsak till att jag sålde H&M för 2-3 år sedan och senaste året Kopparbergs och Starbucks.

Min erfarenhet är att marknaden alltsomoftast överreagerar på svaga rapporter och handlar ner aktien alldeles för mycket när  bolaget är yngre och tillväxtorienterat. På samma vis överskattar marknaden ofta gamla, stabila företags dåliga rapporter, även när dessa företag lämnat flera svaga rapporter efter varandra.

Två exempel: H&M:s kräftgång med fallande tillväxt och marginaler hade hållit på i ett par år innan aktien på allvar började falla i början av 2016. Därefter har man levererat riktigt dåliga rapporter flera gånger men även om aktien har stadigt fallit så har det sällan varit någon större dramatik på rapportdagen. Det är nästan som om Mr Market inte vill tro på det som hans ögon berättar för honom när en gammal börspärla levererar dåligt år efter år. Dessvärre har väldigt många använt de nedgångar som ändå varit vid rapporterna till att öka i H&M.

Den totala motsatsen hittar vi t.ex. i Evolution Gaming (som jag äger och har rekat under en längre tid) som trots att det ligger på Large Cap och går väldigt bra handlas ner så fort någon osäkerhet uppstår. De rapporterade t.ex. en lägre marginal när de släppte Q1:an i år. Trots att ledningen guidat för detta och upprepade att orsakerna var övergående så rasade aktien med över 15 % på rapportdagen. Jag ökade då vilket hittills har varit mycket lyckat.

Kan man företaget och har i alla fall hyfsad kontroll på nerverna är rapportras som med allt anat på börsen- man tjänar pengar på andras överreaktioner.

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto