Home > The Value Investor v.37 Starbucks- ett mycket bättre val än H&M

The Value Investor v.37 Starbucks- ett mycket bättre val än H&M

Idag vet de flesta i Sverige troligen vad Starbucks är men om man vill förstå företagets kvaliteter så kan man enkelt jämföra med familjen Perssons globala jätte. H&M:s modus operandus är inte bara de flesta svenska investerare välbekanta med utan det liknar dessutom Starbucks ganska mycket trots skillnaden i bransch.

Vi kan börja med likheterna mellan företagen. Väldigt kort uttryckt har Starbucks alla H&M:s styrkor- bra logistiksystem, kontroll över hela värdekedjan och oslagbar förmåga att hitta attraktiva lägen och öppna butiker i rask takt. Man har dessutom det H&M dessvärre saknar- ett riktigt attraktivt varumärke. (Se tidigare baissig krönika om H&M här.)

Innan någon missförstår mig måste jag förklara vad jag menar. Det är nämligen stor skillnad på varumärke och varumärke. Detta kan enkelt exemplifieras. Även om svenska investerare med H&M som bas i portföljen gärna räknar hur många H&M-kassar man ser på stan i Stockholm eller London så är det nog väldigt få konsumenter som känner någon prestige i att handla på H&M eller synas med deras påse. H&M:s styrka är att människor världen över känner till företaget och vet att loggan står, precis som IKEA:s, för riktigt låga priser om kanske inte den allra senaste eller hetaste designen. Folk söker sig till butiken för att handla billigt. Ingen på H&M skulle dock idag få för sig att sätta loggan på kläderna, något som faktiskt förekom en gång i tiden, vilket är precis den skillnad jag vill belysa.

WEIFANG, SHANDONG PROVINCE, CHINA - 2016/08/31: Paper cup in a Starbucks coffee shop. During the third quarter 2016, Starbucks China had $768.2 million in sales, a growth of 17% compared to the prior period. (Photo by Zhang Peng/LightRocket via Getty Images)

Starbucks är alltså till skillnad från H&M, men precis som Apple, BMW, Ralph Lauren och många andra, ett prestigemärke. Det spelar ingen roll om deras produkt kostar en bråkdel av vad Apples gör. Kunden vil synas med den. Man sätter därför sin logga eller företagsnamn på så många produkter man någonsin kan, inte minst de klassiska vita pappmuggarna som jäktade pendlare och världens alla unga kaffedrickare så gärna bär omkring på. Förutom att detta förstås ger reklam, precis som H&M-påsen, så ger det Starbucks vad H&M och andra lågpriskedjor saknar- möjlighet att ta mycket bra betalt.

 

Tillväxt

Starbucks är idag störst i Nordamerika (förstås) och därefter i Kina och Västeuropa. Expansionen är numera styrd av strikt lönsamhetstänkande och koncentrerad till USA och tillväxtmarknader, framförallt Kina. Kina är för övrigt det stora fokusområden och det säger en hel del om Starbucks varumärkes styrka att man på några få år fått de tidigare inte alls kaffedrickande kineserna att omfamna företaget som de gjort.

Precis som många andra starka varumärken har man en stor del kvar av världen att växa i. Ledningen är hysteriskt positiv till fortsatt tillväxt i Kina och gjorde för något år sedan sitt intåg i Indien, som troligen med tiden kommer att kunna stå för betydande tillväxt. Till detta kommer Sydamerika och delar av Asien, Mellanöstern och Afrika.

Förutom expansion i butiker är Starbucks mycket skickliga på att utveckla koncepten. Man breddar hela tiden kunderbjudandet och man har på senare år alltmer satsat på att klättra mot highend med premiumcaféer, rosterier, kvällsöppna caféer med vin och öl och liknande. Man är heller inte lika utsatt för trenden i USA m.fl. länder mot att höja minimilöner eftersom man i regel betalar sin personal bra och ger dem försäkringar osv över genomsnittet i branschen.

Att både kunna växa globalt år efter år och behålla goda marginaler (60 % brutto-, 19 % rörelse- och 13 % vinstmarginal) ger förstås en utmärkt situation. Vinstutvecklingen är ganska ojämn över tiden men tydligt positiv. Eftersom tillväxten i vinst ofta legat klart högre än omsättningsökningen och i regel varit över 20 % har PE ofta legat en bra bit över 35 men är idag runt 27.

IMG_1694

Tillfälle igen?

Jag har ägt Starbucks sedan sommaren 2012. Anledningen att jag köpte var förstås att jag trodde på företagets inneboende styrkor men det mer direkta skälet var att det då gavs ett fantastiskt tillfälle. Företaget hade våren/sommaren 2012 levererat två ganska svaga rapporter och marknaden, som fortfarande hade Starbucks kris 2008 pga en längre period av överetablering i färskt minne, handlade bryskt ned aktien med en tredjedel.

Frågan vi kan ställa oss idag är om situationen idag påminner lite om den som rådde då. Starbucks steg från at jag hade köpt aktien 2012, stod sedan rätt still men steg återigen rejält under 2015. Sedan har aktien stått ganska stila men gjorde ett nytt ATH Man gjorde marknaden besviken med Q2-rapporten i år då vinsten sjönk och aktien föll med 10 %. Detta kan göra att det idag skulle kunna bli en attraktiv investering. För en svensk kan dessutom den relativt låga dollarkursen vara positiv då aktien räknat i svenska kronor förstås har fallit med dollarn på senare tid.

Det sistnämnda är förstås lite spekulativt som alltid med valutor. Företagets inneboende styrka och vallgrav mot konkurrensen har dock gjort aktien till en utmärkt långsiktig investering. Det finns som jag ser det ingenting som tyder på att detta inte skulle fortsätta. Starbucks styrka på marknaden som den enda riktigt välkända och attraktiva globala cafékedjan ger dem en vallgrav liknande Coca-Colas och med aktiens ganska låga kurs idag känns det som en både trygg och lovande placering på några års sikt.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.