Home > The Value Investor v.38 Nationalism på börsen

The Value Investor v.38 Nationalism på börsen

Det sägs ofta om oss svenskar att vi inte är så nationalistiska. Även om det säkert stämmer på många sätt så behöver man bara lyssna på även mindre sportintresserade svenskar under en match i t.ex. fotbolls-VM för att inse att nationalismen finns under ytan. Rätt och fel avgörs inte av handlingen utan av vem som utförde den tycker publiken. Resultatet blir lite komiskt när man diskuterar matchen. Motståndarna är de enda som filmar, domaren var deras på deras sida osv. Inte minst finns dock nationalismen när vi väljer aktier. Dessvärre, kan man tillägga.

Svenska investerare är väldigt förtjusta inte bara att investera exklusivt i svenska bolag utan, långt värre, håller svenska bolag till en annan måttstock än deras utländska konkurrenter. Jag säger alltså ingenting om att man inte går utanför landet, det finns många fördelar med att hålla sig till enbart svenska bolag då man så mycket lättare finner information om dem och denna är på svenska. Själv vill jag som bekant äga fina amerikanska bolag som Apple, Netflix och Starbucks (länkarna går till tidigare krönikor), men det kräver ju också att man kan läsa finansiell engelska utan problem och orkar söka för en svensk mer svårtillgänglig information samt leva med valutarisken.

Långt värre är alltså som jag ser det att man inte har ögonen riktigt öppna när det gäller svenska bolag och låter en kanske omedveten nationalism påverka ens beslut. Det är svårt nog att förhålla sig rationell till bolag som man tycker om och nationalism blir bara ytterligare ett hinder. Inte så att jag tror att man köper ett bolag enbart för att det är svenskt men däremot att man låter nationaliteten färga ens beslut på ett irrationellt sätt. Beslut som i många fall kan bli väldigt dyrköpta helt i onödan bara för att man inte ville se problemen i det ”fina svenska bolaget” som man kanske vuxit upp med, är stolt över och har sett många andra tjäna pengar på att äga. Exemplen på denna farliga brist på objektivitet är många men jag kan börja med ett aktuellt.

swedish-flags-waving-istock

I måndags vinstvarnade Fingerprint Cards (se tidigare säljrek här) för tredje gången på ett år och aktien föll därefter på två dagar med över 30 %. Oavsett vad man tror om detta bolags framtid så är det helt uppenbart att många har ägt det i alla fall delvis nationalistiska skäl. Fingerprint har lite romantiskt setts som det lilla svenska hoghtech-bolaget som slog alla utländska konkurrenter och blev världsledande. Ett IKEA i miniatyr och vem älskar inte en svensk global vinnare?

Problemet är bara att detta lägger ytterligare ett lager av kärlek till en aktie och kärlek till bolag är ofta farligt då det grumlar ens förmåga. Alltefter utsikterna har försämrats har många inte riktigt velat ta problemen till sig och dra den slutsats som en mer opartisk bedömare borde göra: detta är numera en mycket riskfylld placering och jag bör fundera över om min ursprungliga analys fortfarande håller.

I chattforum har ägare slagit sig för bröstet för detta *svenska* bolag. Exempelvis skrevs 81 000 inlägg om bolaget på Placera under 2016. Man har i media kunnat läsa massor av artklar om hur fantastiskt väl detta en gång så lilla bolag ”tagit världen med storm” men ändå har ägarna i många fall anklagat media för att smutskasta detta svenska ”succébolag”. Oavsett vad man tycker om Fingerprint så borde man inse att nationella skäl inte på något sätt är rimliga skäl för investeringer. (Jag har aldrig ägt eller blankat Fingerprint.)

Visst är FING ett speciellt bolag men nationalisen finns bland investerare i många andra bolag. Två av dem som jag tycker sticker ut är Ericsson och H&M (se tidigare krönika om H&M här). Vi som har varit med ett tag på marknaden har sett båda dessa i grunden mycket fina bolags fantastiska utveckling och därefter svagare prestationer. De var båda världsledande och föregångare inom sina respektive sektorer. Vad jag dock stört mig på i diskussioner om dessa företag är just denna nationalistiska tankegång som varit så tydlig i Fingerprint Cards.

Under 90-talet var Ericsson det ”fina” svenska bolaget och alla som ägde aktier skulle äga Ericsson. Ericsson spred svensk teknik över världen och spred välstånd här hemma. Alla kände någon som jobbade på Ericsson. Deras fortsatta framgångar tycktes självklara. Hundratusentals svenska investerare förlorade sedan för dem mycket stora belopp när verkligheten kom i kapp ett företag som helt förlorat huvudet. Snart nog kände alla någon som hade jobbat på Ericsson.

H&M är förstås fortfarande ett framgångsrikt företag på många sätt men aktien är ned rejält från toppen och vinsten vill inte riktigt ta fart längre. Trots att den tappat nästan halva värderingen på 2-3 år så är aktien närmast obligatorisk för svenska investerare. Väldigt många vill inte ta till sig det faktum att H&M:s affärsidé har kopierats framgångsrikt av ett antal konkurrenter, framförallt Inditex/Zara och att ute i världen är H&M inte lika speciellt som det en gång var. Diskussioner om H&M får ibland samma nationella underton som med de andra två exemplen ovan. H&M ses som en nationalklenod och det anses inte riktigt fint att skriva ned aktien bland svenska analytiker.

14817963843919

Det finns ett bra sätt att kontrollera om man i sin analys har tagit extra hänsyn till det faktum att ett företag är svenskt. Fråga helt enkelt om du skulle tro lika starkt på detta bolag om det vore norskt (men sekundärnoterat i Sverige). Det känns väldigt osannolikt att svenska investerare hade klängt sig fast lika hårt om dessa tre bolag vore norska istället och deras aktie långsamt dalade. Det var i vilket fall uppenbart färre svenskar som satt kvar i båten när Nokia (som ju är noterat även i Sverige) inledde sin kräftgång som när Ericsson gjorde det för att inte tala om Fingerprint. Det var långt större andel finländska sparare än svenskar som satt kvar i Nokia alldeles för länge så detta är nog inget unikt för Sverige.

Ingen av oss är riktigt rationell, det finns alltid en massa saker som påverkar oss. Vi tycker om underdogs, vissa varumärken och VD:ar. Riktigt farligt för vår portfölj blir det bara om vi låter denna kärlek påverka oss att köpa när vi borde avvakta och att avvakta när vi borde sälja.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto